בשבוע שעבר חזר עומר בן ה-8 הבייתה מהקניון וסיפר לאמא שלו בגאווה שהצליח להשיג סוף סוף את סוכריות הרולאפס הנחשקות. כשאמא שלו, מיכל, שאלה כמה זה עלה, משום שהוא קנה אותם מדמי הכיס שהוא חסך בעצמו במשך תקופה, חשכו עייניה: ״הוא קנה 12 רולאפים ב-300 שקלים. הוא סיפר לי את זה וחטפתי חום. הוא הלך וקנה את זה על דעת עצמו, הוא לא מבין את הערך של הכסף הזה כמו אנשים מבוגרים״.
את הרולאפס במחיר הבלתי נתפס הזה של 25 שקל ליחידה, הוא רכש בחנות של רשת Candy Fashion בקניון ראשונים בראשון לציון. ״לבן שלי יש כסף משלו שהוא חוסך וזה כביכול הכסף שלו, אבל המצב הנוכחי מאבד מהפרופורציות וצריך לעשות לזה סטופ. הוא בטירוף על זה, והוא הלך לבד וקנה בלי ידיעתי, כי הוא מאוד רצה״, היא מספרת.
את האצבע המאשימה, היא מפנה למוכר בחנות שלא בדק אם אמא שלו הסכימה לכך. ״הם לא רואים בעיניים בגלל כסף. זה ניצול״, היא אומרת. ״המוכר יכול באותה מידה למכור לו יחידה במאה שקל. בא ילד בן 8 אז אני מצפה מהמוכר לעצור, להפעיל שיקול דעת ולבדוק עם הילד אם אמא שלו יודעת מזה. זה ניצול של המצב״.
באותה מידה המוכר יכול להגיד שהוא לא ההורה שלו, ולא מתפקידו לחנך את הילד או לבדוק אם מרשים לו?
״יש לי אחריות כהורה, חד משמעית, אבל זה לא הגיוני שהמוכר לא יעצור לרגע וישאל את הילד אם אמא הסכימה. יש פה תופעה חברתית מסוכנת. איך בסוף ילד בן 8 נותן למוכר 300 שקלים, אומר לו תביא לי בזה רולאפים, ואף אחד לא עוצר לשאול. איבדנו את זה״, היא טוענת.
מה אמרת לילד שלך כשגילית?
״אחרי שהסברתי לו את המצב הוא הבין, אמר שלא חשב ושהוא מצטער. הוא לא מבין מה זה 300 שקלים, הוא לא מבין שזה מספיק לשבוע של קניות לבית. אין לו ערך לכסף, הוא ילד״, היא מסבירה, ״הוא לא מבין שיש בחירה כשאומרים לו מחיר, הוא בסך הכל רוצה את הסוכריה״.
מיכל ובעלה החליטו להחזיר את הרולאפס לחנות. ״הסברתי לבעלים את המצב. הוא בהתחלה אמר שזו אחריות שלי, ואני מסכימה, אבל אמרתי לו שיש לנו גם אחריות מרחיבה כחברה. אמרתי לו שלא יכול להיות שהם לא רואים בעיניים בגלל כסף. הדבר הזה עד לא מזמן עלה 20 אגורות, זו בסך הכל סוכריה מרובעת״, היא אומרת ומוסיפה, ״אמרתי לו שזה ניצול. עד הרגע האחרון של השיחה הוא ניסה לגלגל את האחריות עלי״. בסופו של דבר, ביום חמישי מיכל הצליחה לקבל החזר כספי, והשיבה לחנות את הרולאפס.
"שיטעמו ויוציאו את האטרף"
גם לרונה (שם בדוי) קרה מקרה דומה באותו סניף, כשביתה בת ה-10 הלכה לקנות רולאפס ובמקום לקנות 3 כמו שרצתה, המוכר גרם לה לקנות 4. ״עד שהיא מצאה עמדה שמוכרת רולאפס בקניון, כל יחידה עולה 25 שקל. זה טירוף. אני הייתי בעבודה והסברתי לה שזה המון כסף, אבל היא אמרה לי שהם לא מוצאים בשום מקום״, היא נזכרת ואומרת, ״אמרת טוב נו, זה שווה את החיפושים הבלתי פוסקים אחרי הרולאפ הזה? אמרתי לעצמי יאללה, שיטעמו אחד, יוציאו את האטרף על ההתנסות בשטות הזו וזה יחסוך לי זמן״.
הבת שלה הייתה אמורה לקנות 3 יחידות, אחת לכל אחות במשפחה. ״הבת שלי סיפרה לי בטלפון אחרי שהיא קנתה שהמוכר לא נתן לה לקנות 3, אלא רק 4. ביקשתי לדבר אתו בטלפון, הסברתי לו שהיא רצתה רק 3 יחידות, והוא לא הסכים להחזיר לה את הכסף. הגעתי לשם פיזית ואמרתי לבת שלי להישאר שם בחנות. היא בת עשר, היא לא תתעמת איתו הרי, היא פחדה״, היא אומרת ומספרת, ״ביקשתי את הכסף בחזרה ואמרתי לו שעברה בסך הכל חצי שעה מאז הקנייה. הוא אמר ׳זו בעיה שלכן, אני לא יכול להחזיר׳״.
הוויכוח הלך והתפתח במקום. ״אמרתי לילדים בחנות שלא יקנו פה, שפשוט גונבים מהם והמוכר קרא לקצין הביטחון בקניון. הבנתי שאין לי עם מי לדבר, ונותר לי רק לחנך אצלי בבית. אני מנסה לחשוב איזה שיעור אפשר ללמד מזה״, היא אומרת ומדגישה, ״הוא מרשה לעצמו להתנהל ככה מול ילדים, בכזו עזות מצח. אין שום חשיבה על האם האמא מרשה, או אם ילד עשה טעות בקנייה. זה שוד לאור יום ואני לא מופתעת מההתנהלות הישראלית הקלאסית הזו״
הישראלים בטרפת
גם בחו"ל מחממים מנועים. אתר השילוח "יושופס" מדווח על אלפי חבילות עשו את דרכן בחודש האחרון למרכז הלוגיסטי בארה"ב.
"ברגע שפרסמנו שניתן להזמין גם גם מוולמארט וגם מאמזון, התחילה הטרפת. המחירים שם נעים בין 22-29 דולר למאה יחידות", מספרים ביושופס. חבילה בודדת של רולאפס המכילה 20 יחידות מוולמארט תעלה 5.68 דולרים בלבד – שקל ליחידה".
עד כמה אתם מרגישים את הטירוף?
"אנחנו מקבלים ערמות של משלוחים למחסן. באמת שלא ציפינו לזה. כרגע כבר מעל 100,000 רולאפים עברו במשלוחים לישראל ומעל 1,500 רולאפס בפחות מחודש והיד עוד נטויה".
למה צריך לשים לב כשמזמינים את הממתק מחו"ל?
"הרבה מהלקוחות ניסו להזמין יותר ממארז אחד. חוק יבוא המזון דורש שיבוא לשימוש אישי לא יעבור 5 קילו של מוצר. לכן שימו לב לזה כשאתם מזמינים לא לעבור את הכמות כי אז זה כבר חורג ומצריך עוד כסף".
מרשת Candy Fashion נמסר בתגובה: "המחיר עודכן מ- 25 שקלים ליחידה ל- 15 שקלים".
"לאחר בירור עניין המקרה הראשון, הילד שלה הגיע לחנות לקנות רולאפס. הוא נשאל על ידי המוכר אם ההורים שלו מסכימים לו לקנות והילד טען שכן. המוכר נתן לו את הרולאפס. לאחר כמה ימים היא הצליחה להגיע אלי בשיחה שבה נאמר לה שהמוכרת בחנות לא יכולה להחזיר החזר כספי, והוצע לה להגיע לחנות ביום חמישי כדי לדאוג להחזר". הלקוחה צעקה ודרשה את הכסף באותו רגע, ואיימה שהיא לא תיתן לשום לקוח לקנות בחנות עד שהיא תקבל את הכסף. רק לאחר שלא היה ברירה והעובד הזמין לה ביטחון של הקניון, היא הסכימה לעזוב את החנות ולחזור ביום חמישי, אז קיבלה את ההחזר הכספי".
לגבי המקרה השני: " ארבע יחידות נמכרות ב-50 שקלים במבצע. הילדה רצתה 3 יחידות במחיר מבצע ונאמר לה שלא ניתן".