בשבוע שעבר בישרה רשות המיסים על כך ששר האוצר בצלאל סמוטריץ', חתם על צו המבטל את המכס החל על מוצרי גבינות שונים. כותרת ההודעה הייתה: "מוזילים את מחירי הגבינות: שר האוצר חתם על צו המבטל את המכס על מגוון מוצרי גבינות".
עוד מסרה הרשות בהודעה, שביטול המכס על גבינות צפוי להוזיל את מחיר הגבינות לצרכן הישראלי. בהודעה, בה מופיעה תמונת שר האוצר כשהוא חותם בחגיגיות על הצו, מתייחס השר סמוטריץ' בעצמו למהלך כשאמר: "אנחנו ממשיכים את המאבק ביוקר המחיה. אזרחי ישראל, אנחנו במאבק הזה ביחד ובעזרת השם אנחנו ננצח אותו".
ביטול המכס מתייחס לכמה סוגי גבינות: גבינות רכות עם אחוז שומן העולה על 5%, עליהן מוטל כיום מכס בגובה של 13.21 שקלים לק"ג או 8.32 שקלים לק"ג כאשר מדובר בגבינות מחלב צאן, ומכס בגובה של 8.04 שקלים לק"ג או 8.32 שקלים לק"ג על גבינות שאינן מחלב צאן. המכס על גבינות אלו יבוטל בשתי פעימות, כאשר חצי מהמכס יבוטל מיד עם כניסת הצו לתוקף והחצי השני ב-1 בינואר 2024.
בנוסף יבוטל המכס החל על גבינת מוצרלה טרייה רכה, בגובה של 8.04 שקלים לק"ג. המכס על יתר סוגי גבינת מוצרלה, בגובה של 8.32 שקלים לק"ג, יבוטל בהדרגה – עכשיו יבוטל המכס על אריזות במשקל של עד חצי ק"ג, ועל אריזות של מעל לחצי ק"ג יופחת המכס בחמש פעימות שנתיות שוות של 20%, כך שבעוד 5 שנים יחול פטור מלא ממכס על הגבינות הללו.
יבוטלו המכסים על גבינת חלומי, בגובה של 8.32 שקלים לק"ג, ועל גבינת ג'מיד (כדורי יוגורט מיובש מחלב צאן ר.מ.), בגובה של 4.10 שקלים לק"ג.
כלומר, המכס יבוטל על גבינות למריחה עם יותר מ-5% שומן, חלומי ומוצרלה (עם תקווה קלה להוזלת מחיר הפיצות). מדובר, אגב, בשלב נוסף של הורדת מכסים על גבינות מיובאות שיזם שר האוצר הקודם אביגדור ליברמן.
הצרכן כמעט ולא ירגיש בהוזלות
יבואני הגבינות אמורים לשמוח על הפטור ממכס, אבל לדברי יוסי ויליגר, מבעלי השליטה בחברת ויליפוד, אחת היבואניות הגדולות בתחום הגבינות תחת המותג "יורו מחלבות אירופה": "אין ממש בשורה בצו הזה, משום שמדובר בכל מיני גבינות למריחה וגבינות מיוחדות, ואין התייחסות לגבינות קשות, שבהן הצריכה היא הגדולה ביותר והן ימשיכו להיות מיובאות בפטור ממס רק במכסות מוגבלות".
גורם באחת מרשתות המזון הגדולות טוען ש"ביטול המכסים הנוכחי הוא זניח, משום שאינו כולל גם את הגבינה הצהובה שזה המוצר הכי נרכש. לגבי המוצרלה לדוגמה, שכן נמצאת ברשימה, המחירים בחו״ל מאוד גבוהים היום, כך שביטול המכס עליה כמעט ולא יורגש".
גורם ברשת אחרת אמר ל-mako: "ביטול המכסים הנוכחי לא ישפיע על השוק, כי מדובר על מוצרי גבינה שנמצאים בשוליים של סל הקניות הישראלי. לא יודע אם הם תופסים אפילו אחוז ממוצרי הגבינה הנצרכים בישראל".
גם באיגוד לשכות המסחר, המייצג את יבואני הגבינות, לא חוסכים ביקורת. רז הילמן, סמנכ"ל רגולציה באיגוד, טוען: "עדיין משאירים את יבוא הגבינות החצי קשות והקשות במכסות. אני מאמין שמשרד האוצר היה רוצה לבטל את המכסים גם עליהן, אבל זה עדיין נמצא במשא ומתן עם הרפתנים. המצב כיום הוא שליבואן קשה לבנות שוק. השנה הוא זכה במכסת יבוא ורוצה לבנות מותג, אבל הוא לא יודע אם יזכה במכסה בשנה הבאה – אין רציפות".
הילמן מציין דבר שלא כל כך ידוע לציבור לגבי גבינות מיובאות מסוג בולגרית ופטה, שיש להן קצת יותר נוכחות במדפים מגבינות רכות מיובאות: "יש בהן הרבה מים שאנחנו משלמים עליהם כמו על הגבינה עצמה. למעשה, המכס האפקטיבי על גבינה בולגרית/פטה הוא יותר מכפול מאשר על גבינה צהובה. בגבינה במשקל 1 קילוגרם, יש כ-300 גרם מים. אנחנו מעריכים שעל מוצר ארוז של 250 גרם גבינת פטה מיובאת, למשל, הצרכן משלם 2 שקלים על המים. זה גם נושא שצריך לפתור אותו".
למה לא מוזילים את הגבינות הצהובות המיובאות?
כפי שציינו ויליגר והילמן, יש הקצאה של מכסות יבוא לגבינות הקשות (גבינות צהובות למיניהו, וגבינות מיוחדות כמו פרמז'ן, צ'דר ואחרות), שבהן זוכים יבואנים (כמעט כל המחלבות והרשתות גם מייבאים).
אם שמתם לב, שמחירי הגבינות הצהובות המיובאות הוזלו במהלך השנה האחרונה, ויכולתם לקנות גבינה צהובה מיובאת במעדנייה של שופרסל בפחות מ-3 שקלים ל-100 גרם (לעומת 4.2-4 שקלים ל-100 גרם עמק, למשל), זה היה משום ששופרסל הייתה אחת הזוכות במכסות היבוא בפטור ממכס בשנת 2022. במהלך השנה שחלפה חולקו בשני מכרזים מכסות ליבוא גבינות קשות וחצי קשות בהיקף של 6,000 טון. מי שזכו היו ויליפוד (יורו מחלבות אירופה), שופרסל, רמי לוי ונטו. הזוכים במכרז מקבלים פטור ממס כאמור, ומתחייבים למחיר לצרכן שקובע להם משרד הכלכלה. על פי נתוני מועצת החלב, המחלבות הישראליות ייצרו כ-44 אלף טון גבינות קשות ב-2021, כך שמכסות היבוא שהסתכמו כאמור ב-6,000 טון, הן לא כמות מאוד משמעותית.
בכל מקרה, החודש כבר לא ניתן למצוא את הגבינות הצהובות המיובאות והמוזלות במעדניות או במדפים, משום שהמלאי המוגבל שלהם נגמר. אמנם פורסם לאחרונה מכרז חדש, אך עד שיודיעו על הזוכות ועד שהן יתחילו לייבא, ייקח עוד חודשיים שלושה עד שנהנה שוב ממחיר זול של גבינה צהובה מיובאת.
למה לא מגדילים את המכסות, או למה לא מבטלים את מכרזי המכסות ובמקומם מבטלים מכסים? משום שבעיקרון, כמות יבוא הגבינות הצהובות בפטור ממכס מעוגנת בהסכם החלב עם הרפתנים; הכמות מוגבלת כדי לא לפגוע במשק החלב המקומי שהוא משק מתוכנן.