חוק השימוש במזומן הולך לפגוש כל אחד ואחת מאיתנו החל מתחילת השנה האזרחית החדשה. ואלו לא חדשות טובות כל כך. למעשה, מהרבה בחינות הוא עלול להפוך אותנו לפורעי חוק בעל כורחנו, המסתכנים בעונש מאסר של עד 3 שנים, מבלי שבאמת חטאנו.
הבעיה הראשונה היא ההטעייה בפירסום, שבעצם הרדימה אותנו בשמירה. בפרסום נאמר שניתן לשלם במזומן עד 11 אלף שקלים. ומה מבין אדם מהשורה? שאם רכשת ב- 12 אלף שקלים, תוכל לשלם במזומן 11 אלף שקלים ואת היתר באשראי או העברה בנקאית. אז זהו, שלא. החוק אומר שעל כל עסקה מעל 11 אלף שקלים, ניתן לשלם רק 10% במזומן. מישהו סיפר לנו את זה? זה כמו להגיד שבמדינת ישראל מותר לנסוע עד 110 קמ"ש. אנחנו מבינים מזה שמותר לנסוע עד 110, אבל לא שיש כבישים בהם אסור לעבור 50 קמ"ש, או 90 קמ"ש.
רוצה לקנות רכב יד שנייה? קח עורך דין
דיברנו על נסיעות? תחשבו מה יקרה כשתרצו לקנות רכב. עד היום היינו צריכים ללכת להתייעץ במוסך, מהיום תצטרכו ייעוץ משפטי, עורך דין או רואה חשבון. לפי החוק החדש, עסקה בין שני אנשים יכולה להיות עד 50 אלף שקלים. המשמעות: הקונה צריך להעביר כסף בהעברה בנקאית, לחכות עד שייקלט הכסף בחשבון באופן ודאי, ואז ללכת יחד עם המוכר לדואר ולבצע העברת בעלות. האם אני אקנה רכב בצורה כזאת? מי מבטיח לי שהקונה אליו העברתי את הכסף אכן יופיע לסיכום העסקה? האם יווצר מעכשיו מצב שרכבי יד שניה נקנה כמו דירות, בנאמנות דרך עורכי דין? נשמע כמו סיבוך רציני.
וזה עוד לפני שהגענו לאוכלוסיות כמו חרדים, עניים וקשישים. בנק ישראל מבטיח שייערך עם אפליקציות מתאימות להעברות הכספים, אך מה יעשו חרדים שאינם משתמשים בסמארטפונים? או אנשים מעוטי יכולת שאינם נעזרים באמצעים טכנולוגיים מחוסר תקציב, וקשישים שאינם מומחים בתפעולם? ואם לאדם אין כרטיס אשראי, כיצד ישלם באפליקציות?
גם טענת בנק ישראל על כך שמילארדים של כסף שחור מסתובבים בשוק, לא רלוונטית מבחינת החוק. מחקרים מוכיחים כי כאשר דוחקים אדם למקום נמוך יותר, אין לו מה להפסיד. אם עד היום בא בן אדם ואמר למוכר: 'תן לי 30% 'בכסף שחור', כיום עלולים אנשים לעשות עסקאות שלמות מתחת לרדאר, שכן הם מסתבכים בכל מקרה גם בסכומים קטנים. לצערנו הדבר עלול להגדיל את תופעת הכסף השחור, ולא להיפך.
היו כמה חברי כנסת שהבינו את האבסורדים הרבים שמכיל החוק הזה. אלא שבאותו היום שבו התקיים הדיון בוועדת החוקה, התקבלה הודעה על פיזור הכנסת ואלה נעלמו, כנראה לטובת עיסוקים חשובים יותר כמו פוליטיקה.
מטעם ארגון "אחריות - ייצוג והכוון כלכלי", הגשנו עתירה לבג"ץ וביקשנו דחייה של החוק בחצי שנה בשביל שבזמן הזה הוא יתוקן ויישופר. כדי לחנך מדינה שלמה לשינוי גישה כלכלית בסיסית שנטועה בנו עוד לפני קום המדינה – יש צורך להשקיע משאבים וזמן. אחרת, כולנו נהפוך לעבריינים בן לילה.
הכותב הוא סטודנט למשפטים ומזכיר עמותת "אחריות – ייצוג והכוון כלכלי"