טבע מכונה לעתים קרובות, אולי אפילו קרובות מדי, "מניית העם". שלא תבינו לא נכון - אנחנו מאוד אוהבים את מניית טבע אבל האם לא הגיע הזמן להתחיל להרהר בשמות נוספים, מועמדות אחרות וראויות לתואר הנחשק? אם כן, אז מה רע בחברה כה סולידית כמו אלביט מערכות?
ביטחון לשנתיים קדימה
אין הרבה חברות ישראליות שאופק הצמיחה העתידי שלהם בהיר וברור כמו זה של אלביט מערכות: לאלביט צבר הזמנות (backlog) בסך 5 מיליארד דולר, אשר כ-75% ממנו מיועד למימוש בשנים 2009 ו-2010.
אפשר להסתכל על זה גם כך: לאלביט, שהיקף המכירות השנתיות שלה הוא 2.6 מיליארד דולר, מובטחות הכנסות לשנתיים קדימה.
היש עוד חברה ישראלית שלה רמת וודאות כזו לגבי עתיד מכירותיה? אפילו לחברות שנחשבות בצדק למאוד בטוחות, כמו טבע ופריגו, אין כזו רמת וודאות לגבי ההכנסות בשנים הקרובות.
בנוסף לצבר ההזמנות הוודאי, רשומות לאלביט עוד הזמנות בהיקף כמיליארד דולר מצבא ארה"ב, אשר הממתינות לאישור תקציבים בפנטגון. הנהלת אלביט ברוב שמרנותה, אינה ממהרת להכליל את ההזמנות הנ"ל ממשרד ההגנה האמריקני במסגרת הצבר הפורמלי שעליו היא מדווחת מדי רבעון.
הוסיפו לצבר ההזמנואת העובדה שכרבע מהמכירות השנתיות של אלביט הן הזמנות שזמן ההספקה שלהן פחות משנה, כלומר הן לא מספיקות להיכלל בצבר המדווח של אלביט כי הן כבר מבוצעות, ותסיקו שעד 2011 אמורה השורה העליונה של אלביט לצמוח בקצב שנתי ממוצע (CAGR) בשיעור כ-10%.
לתעשייה האווירית יש אופק הזמנות דומה: בסוף הרבעון הקודם היא דיווחה על צבר הזמנות בסך 7.5 מיליארד דולר ואשר מיועד לביצוע עד 2012. מה חבל שמניית התעשייה האווירית עדיין לא נסחרת בבורסה.
בבריכה של הגדולים
בעבר סבלה אלביט מנחיתות בשל היותה חברה קטנה, המתחרה בתעשיות ענק כגון Boeing, Thales ו-Rockwell Collins. ובכן, בשנה שחלפה, התמצבה אלביט בקו אחד עם היצרניות הגדולות: ב-2007 לראשונה בתולדותיה, הגיעה למכירות שנתיות בהיקף כ-2 מיליארד דולר. ואילו ב-2008, שבה לא היתה אמורה לצמוח באופן יוצא מן הכלל (בניגוד לשנים הקודמות שבהן הושלמה רכישת אלישרא ותדיראן שהוסיפו למחזוריה), צמחה באופן משמעותי למדי - כ-33%.
הפוטנציאל להמשיך ולשפר את שיעור הרווח בדרגות מחזור אלו ובשיעורי הצמיחה שלהן, הוא משמעותי למדי.
ניצחון בקרב על שיפור המרווחים
שנת 2008 תיזכר כשנה שבה טיפלה אלביט סוף סוף בשיפור הרווחיות התפעולית.
אלביט היא חברה פרויקטאלית, אשר מרבית הפרויקטים שבהם היא שותפה עתירי מו"פ. המעורבות של אלביט בפרויקטים טכנולוגיים חדשניים ומתקדמים, פרויקטים הדורשים השקעת משאבים בלתי מבוטלים במונחי זמן וכסף על מנת לעמוד באבני הדרך של הפרויקט מעורבות זו מקשה באופן אינהרנטי על שיפור משמעותי ברמת הרווחיות של אלביט.
ב-2008 הספידו את אלביט בשל התדרדרותו המאיצה של דולר ביחס לשקל. לחברה שהשוק העיקרי שלה בארה"ב (כ-35% מסך המכירות), וכ-80% מעובדי החברה מקבלים את משכורתם בשקלים, מדובר בקושי גדול.
והנה, אלביט לא רק שהצליחה לשמור על שיעורי הרווחיות שלה בשנת 2008, אלא אף לשפר אותם באופן משמעותי.
אלביט חותמת את שנת 2008, שעבור אינספור חברות בארץ ובחו"ל נרשמה כשנה הגרועה בתולדותיהן, בהישג אדיר - רווחיות תפעולית בשיעור קרוב ל-10%. לכל מי שמכיר ועוקב לאורך שנים אחר אלביט ברור שזהו הישג היסטורי של ממש.