אנשי הנדל"ן מעדיפים לשלם ליחצנים ולוביסטים שישכנעו אותנו שהמחירים לא ירדו, במקום להכיר בתנאי השוק שהשתנו, ולהתאים את מהלכיהם העסקיים למצב החדש.
באחרונה חוזרת ונשנית כמעט מדי יום התופעה הבאה: קבלן, מנהל שיווק או נדלניסט מסוג אחר, מתייצב בערוץ תקשורת, נחוש בדעתו לשכנע בכך שמחירי הדיור הנוכחיים אטרקטיביים ולא ירדו. ההסברים רבים כמספר מיזמי הבנייה הגרנדיוזים ברחבי המדינה: מיעוט התחלות בנייה, העדר אלטרנטיבות השקעה, ביקוש יחסית קשיח ועוד כהנה וכהנה. כתבות ברוח זו, מאמרים, ראיונות וסקירות, מתפרסמים באפיקי המדיה השונים.
כשכתבה בנושא מתפרסמת באינטרנט, התגובות אליה מעידות שהציבור בארץ התבגר, שקשה למכור לנו "לוקשים" ושמילות השיר הנודע שכתב וביצע שלום חנוך "הציבור מטומטם ולכן הציבור ישלם", נכונות להקשר הפוליטי שבו נכתבו, אבל אינן מאפיינות כבר את הצרכן הישראלי הממוצע.
הכרישים יוצאים לקרב
כרישי הנדל"ן אינם בוררים את נשקם:
1. האשמות כלפי מערכת הבנקאות שסוגרת את הברז
2. הצפת התקשורת בכתבות על כך שהשוק שומר על יציבות
3. גיוס מומחים וסטטיסטיקות המעידים שהביקוש נשמר והעסקים כרגיל
4. איום בהאטת הקצב במיזמים שבבעיצומה של בניה ועצירת מיזמים חדשים
הנדלניסטים יעשו הכול כדי להעיר את השוק הנרדם והולך, למעט יישום של הפתרון הפשוט - אלף בית של כלכלה מראשית תולדות האנושות, במציאות של מיתון - הורדת מחיר.
הנדל"ן הישראלי נהנה בשנים האחרונות משגשוג חסר תקדים שהושקה היטב בשטף הצמיחה המואצת בישראל, גל העליות בבורסות העולם, האוליגרכיה הרוסית וסביבתה ועליית האנטישמיות בצרפת שהביאה לגל רכישות נדל"ן בממונם של יהודי צרפת.
מחירי הדירות באזורי ביקוש נסקו לרמות חסרות תקדים והניבו לאנשי הנדל"ן רווחי עתק, וכעת החגיגה נגמרה - מה לעשות?
לפעמים החגיגה
האם יש בין אנשי הנדל"ן מי שטרם הבין שאנחנו בפתחו של מיתון? לא רק בישראל אלא בכל העולם. בכל אזורי הביקוש המחירים יורדים באורח דרמטי: ניו יורק, לונדון, פריז. בפריפריה יש קריסת מחירים. הצרכן הישראלי יודע את כל זאת, ואין דין דירה כדין לחם וחלב. לקניית דירה, אפשר להמתין.
התרסקות שוקי ההון פגעה קשות בחסכונות של כמעט כל אדם בישראל. כמעט כל מי שחי בארץ (וגם בחוץ לארץ), מחזיק היום בפחות כסף ממה שהיה לו לפני חצי שנה. גם אם תכנן לפני מספר חודשים לרכוש דירה, סביר להניח שיש לו כיום פחות כסף למטרה זו. בנוסף לכך הבנקים יהיו פחות נדיבים. בתקופות פריחה הם העניקו אשראי כמעט ללא גבולות, אולם הזמנים השתנו. מצוקת האשראי בתקופה הנוכחית, גורמת למערכת הבנקאות ללחוץ את כל לקוחותיה ללא יוצא מן הכלל.
אל תהיו חמדנים
לא יקרה כלום אם פרויקט או שניים לא ירוויחו. שולי הרווח משנות הפריחה, רחבים דיים. האם עדיף להגיע למצבם של חפציבה ונידר? שכונס הנכסים יפחית 30-40% ממחיר הדירות על מנת למכור את הפרויקט?
במקום לנקוט במהלך פשוט אך כואב מעדיפות חברות הנדל"ן להשקיע ביחצנים המציפים את כלי התקשורת בכתבות, לעיתים הזויות לחלוטין, על המחירים הריאליים של הנדל"ן בישראל ועל 2009 שתהיה שנת פריחה, נו טוב.
אחינו יבואני הרכב
ענף הנדל"ן לא לבד. גם יבואני הרכב שלא ממש הוזילו מחירים כשהדולר והיורו ירדו לשפל לעומת השקל מבקשים עתה לא פחות מהעלאת מחיר. את יצרני הרכב בארה"ב תציל אולי תכנית הסיוע.
מחיר חבית נפט הגיע ל-40 דולר בשל ההכרה שהמיתון יפגע קשות בתעשיית הרכב. היפסח תהליך זה עלינו? כשהרווחנו הרבה כסף בבורסה וכשהחסכונות הסולידיים שלנו בקופות צמחו ב-10% עד 20% כל שנה, הרשינו לעצמנו להחליף מכונית בתדירות גבוהה. ובכן - לא עוד.
אני מניח שכחלק מתוכנית ההתייעלות של מוסדות גדולים ישתנו בהם הנהלים לגבי ציי רכב. יחכו עוד שנה או שנתיים לפני שיתחדשו. ברבעון הרביעי צפויה קריסה בשיעור 45% במכירות רכב חדש. לגבי רבעון ראשון 2009 הנעלם גדול. אם הציבור ינהג בחוכמה, גם במקרה זה לא יהיה ליבואנים מנוס מלהפחית את מחירי הרכב.
מעגל הצריכה
הנוסחה פשוטה: המיתון הוא תולדה של מצוקת אשראי, מחסור מזומנים בידי הציבור וצמצום הצריכה בשל העדר יכולת או העדר רצון לקנות. על מנת לצאת ממעגל זה, יש לעודד את הציבור להתחיל לצרוך שוב. זה הבסיס.
הבנק המרכזי מפחית את הריבית ולעניין זה צפו להפחתות נוספות - השאלה היא אם ההפחתות יהיו במועדן או קודם לכן. אני סבור התשובה לשאלה זו תלויה בביצועי שוק המניות ותנודות שער החליפין.
היצרנים והיבואנים מצידם חייבים לעודד את הציבור לחזור ולצרוך ואת זה בתקופה כזאת ניתן לעשות אך ורק דרך קיצוצים משמעותיים במחירים. כשהציבור ישתכנע ויחזור לצרוך יותר, זה יהיה האות ליציאה מהמיתון.
שוק המט"ח
בהעדר אירועים משמעותיים צפוי שוק המט"ח לשבוע של דשדוש עם נטייה קלה להתחזקות השקל. הגורמים שעשויים להביא לשינוי מהותי יותר הם:
1. שינוי מגמה מהותי ביחסי הדולר יורו- יציאה מהתחום 1.25-1.29
2. התחדשות מגמת הירידות בבורסות העולם
3. הפחתת ריבית מוקדמת או צעד מפתיע אחר מצד בנק ישראל
4. עליית מדרגה בקרקס הפוליטי סביב תכנית הסיוע, שביתה כללית וכתוצאה מכך יציאת זרים מהשקעותיהם בשוק המקומי.
שבוע טוב,
אשמח להמשיך את הדיון עמכם במשך כל השבוע. בטור דעות תחת הכותרת "המדוברות ביותר" תוכלו בדרך כלל להמשיך לתקשר עימי.
יוסי פרנק- יועץ פיננסי ומנכ"ל אנרג'י פייננס
Rika40@012.net.il