1. מחיר החופש
העובדה שהחברות הסלולריות מנסות לטרפד פעילויות חיצוניות שנועדו להתחרות בהן על-גבי הרשתות שלהן - כמו VoIP סלולרי - מקבלת משנה תוקף כאשר מבררים את מבנה חבילות הגלישה הסלולרית בעת רכישת מכשיר.
הפטנט הישראלי הייחודי של גביית 23.90 שקל לחודש בעת רכישת מכשיר סלולרי מדור שלישי, הוא אחד התרגילים המדהימים לסחיטת כסף מהלקוחות. ממילא, חברה אחת מאמצת את שיטותיה של השנייה, כך שסביר להניח שכל החברות באשר הן מוקירות את הוגה הרעיון כאיש שתרם לשורת הרווח שלהן מאות מיליוני שקלים עד עכשיו, ועוד ידו נטויה.
בישראל יש כ-3 מיליון לקוחות דור שלישי שכל אחד מהם משלם את אותם 23.90 שקל לחודש עבור חבילת גלישה סלולרית, שתיכף נפרט את נפלאותיה. ואם כך, הרי שמדובר בסכום של כ-72 מיליון שקל בחודש, שמתחלק בין שלוש החברות הסלולריות, חודש בחודשו.
כאילו לא די בכך, מגיע התרגיל האחרון של החברות הסלולריות בחבילות הגלישה ושובר שיאים. התרגיל מתרחש אצל סלקום ופלאפון בעיקר, שכן בדיקה במוקד שירות הלקוחות של פרטנר העלתה שאצלה המציאות שונה.
שלוש החברות הסלולריות, גם פרטנר, מחייבות לקוחות חדשים בתשלום של 23.90 שקל עבור חבילת גלישה בפורטל הסלולרי. העובדה ששלושתן גובות את אותו הסכום בדיוק, גם היא תופעה ייחודית, שמשקפת את "רמת התחרות הגבוהה" הקיימת בשוק הסלולרי.
מכל מקום, מי שרוצה לגלוש מחוץ לפורטל, הכולל מספר אתרי אינטרנט הנקבעים על-ידי המפעילה, (כי קורה שחלקנו רוצים לשוטט ברחבי האינטרנט, ולא להישאר כבולים לגן הסגור הקרוי בטעות פורטל סלולרי), כדאי לו לעבור לחבילות הגלישה הכבדות יותר, שעליהן הוא גם משלם יותר כסף.
עד כאן הכול טוב ויפה, אז איפה הטריק? בסלקום ובפלאפון מצאו שיטה ייחודית לשאיבת מזומנים. אצלן, הלקוח משלם גם 23.90 שקל עבור הפורטל בתוספת מחיר חבילת הגלישה. בסלקום התעריף יכול להגיע ל-129 שקל לגלישה בלתי מוגבלת (או 56 שקל ל-120 מגה). בפלאפון, המחיר הוא 29 שקל עבור 50 מגה, 59 שקל עבור 150 מגה ו-99 שקל תמורת 10 ג'יגה. גם בפלאפון לא שוכחים לגבות 23.90 שקל בכל מקרה.
פרטנר גובה 80 שקלים עבור 5 ג'יגה ו-116 שקל עבור 20 ג'יגה, אבל היא לא גובה ממי שלוקח את החבילה הזו את אותם 23.90 שקל עבור הגלישה בפורטל.
בשיחת בירור עם מוקדני פלאפון וסלקום, הם ציינו בפירוש שאין אפשרות לשלם רק עבור חבילת הגלישה באינטרנט הציבורי מבלי לשלם עבור חבילת הפורטל הסלולרי.
אם נחזור להתחלה, הרי שבמבנה תעריפים כזה, כפי שיצרו החברות הסלולריות, אין סיכוי שיוזמת משרד התקשורת לאפשר VoIP סלולרי תצליח. האם יכול להיות שהחברות הסלולריות מיישרות קו כדי לחסום שירותים מתחרים על-ידי העלאת מחירי הגלישה הסלולרית?
מסלקום נמסר בתגובה: "סלקום מקיימת את הנחיות משרד התקשורת במלואן ומעולם לא חייבה את לקוחותיה בהצטרפות לרשת הדור השלישי. לקוחות הבוחרים להצטרף לרשת זו נהנים משימוש ברשת תמורת תשלום דמי השימוש בה, החברה מציעה ללקוח שאינו מעוניין בשרותי הדור השלישי מגוון חלופות כגון רכישת כרטיס sim או רכישת מכשיר דור 2.5 או 2.75. גם ללקוחות הבוחרים להצטרף לרשת הדור השלישי ישנן חלופות. הראשונה במסלול הכולל דמי שימוש ברשת שתמורתם הלקוח מקבל הטבה לבחירה והשנייה במסלול ללא דמי שימוש ברשת. סלקום מציעה חבילת גלישה ללא הגבלה שהיא החבילה הפופולרית ללא חשש מתעריפי חריגה יקרים".
מפלאפון לא נמסרה תגובה.
2. פלט שעשוי מזהב
כמה עולה לקבל פלט שיחות מבזק? לקוח שמנהל תביעה מול חברת הביטוח שלו ביקש מחברת בזק להמציא לו פלט שיחות מיוני 2006. הלקוח, יוליוס מאירסון, לא ציפה לקבל את הפלט בחינם אך דרישתה של בזק הייתה כה מופרכת שהנושא התגלגל לבית המשפט - בזק דרשה כ-10,000 שקל, לא פחות, עבור כמה דפי פלט. איך קובעים כזה סכום? גם השופטת דליה אבי-גיא לא הבינה.
בתגובתה, טוענת בזק שמדובר במחיר שהוא לא מפוקח ולכן היא יכולה לדרוש תשלום סביר בגין אחזקת מערך המחשוב האדיר. ביהמ"ש לא התרשם ממערך המחשוב האדיר של בזק וקבע שהיא תסתפק ב-1,000 שקל בלבד. מאירסון, באמצעות עו"ד תומר זמר, ממשרד זמר ברימר ושות', שילם את הסכום ופנה לבזק לקבלת הפלט. אך בזק לא התרצתה וטענה שנפלה אצלה טעות והיא דורשת כ-3,000 שקל. השופטת, שקצה נפשה בתמרוניה של בזק, לא הסכימה לקבל את טיעוניה וקבעה ש"התנהלותה תמוהה בלשון המעטה", זה היה ב-9 במארס. עד היום בזק לא המציאה את הפלט.
מבזק נמסר בתגובה: "בזק לא הייתה צד להליכים בבית המשפט, הבקשה הראשונית שהופנתה לבזק לתשלום עבור פירוט השיחות בסכום של 10,128 שקל מקורה באי הבנה כתוצאה ממידע שנמסר לבזק על-ידי המעורים בהליך המשפטי ואשר לא היה ברור דיו. מרגע שהובהרה הטעות בזק התאימה את הסכום. מכיוון שתהליך הנפקת פירוט שיחות מן התאריך אשר נדרש על-ידי בית המשפט הוא מורכב ודורש איתור מידע ארכיוני, אנו סבורים כי סכום של 3,000 שקל עבור הפירוט הוא סביר בנסיבות העניין". *
סלקום
תשלום חודשי של 23.90 שקל
גלישה בלתי מוגבלת - 129 ש'
56 שקל עבור 120 מגה
בנוסף לתשלום הקבוע
תוכן הפורטל: ynet, גוגל, ONE, מסנג'ר, icq, מקושרים. צריכת וידיאו של ערוצי הטלוויזיה קשת, רשת, נענע10
פלאפון
תשלום חודשי של 23.90 שקל
29 שקל עבור 50 מגה
59 שקל עבור 150 מגה
99 שקל תמורת 10 ג'יגה
בנוסף לתשלום הקבוע
תוכן הפורטל: Ynet, ערוץ הספורט, וואלה, תפוזONE ,
פרטנר
תשלום חודשי של 23.90 שקל
80 שקל עבור 5 ג'יגה
116 שקל עבור 20 ג'יגה
עבור חבילת גלישה מחוץ לפורטל לא גובים 23.90 שקל
תוכן הפורטל: ynet , תפוז, ,ONE וואלה, ביזפורטל, גוגל, פייסבוק, YouTube, יאהו, ג'ימייל