הרווק המבוקש ביותר ברוסיה, מיכאיל פרוחורוב הבוטה והשנוי במחלוקת, הוא כעת האיש העשיר ברוסיה עם שווי אישי של 14.1 מיליארד דולר, לפי רשימת העשירים החדשים של מגזין העסקים הפופולרי "פיננס".
בעוד רבים מעמיתיו מתחננים לחילוץ ממשלתי או מפסידים הון עתק, פרוחורוב בן ה-43, לשעבר בנקאי ומנהל בחברת כרייה, שמתנשא מעל עמיתיו בגובהו, 2 מטר, מוצף במזומנים לאחר שפדה את נכסיו ממש לפני שהשוק השורי הפך את פניו.
פרוחורוב, לשעבר מנכ"ל נורילסק ניקל, זכה לתשומת לב תקשורתית בינלאומית לפני שנתיים, כאשר הוא נעצר לזמן קצר במסגרת חקירה של רשת פרוצות בעיירת סקי צרפתית. הוא שוחרר מבלי שהוגש נגדו כתב אישום.
פרוחורוב, שמתגאה בכך שראה את בואו של המשבר, יכול לראות ברשימת העשירים הנוכחית הוכחה נוספת לכך שצדק, אם כי הדירוג עצמו לא מרשים אותו. "אני אף פעם לא חושב על השטויות האלו", הוא אמר לרויטרס בנובמבר, "כשאני במסעדה, אני לא רוצה שכולם יפסיקו לאכול כדי להתבונן בי. אני לא ג'ורג' מייקל".
ספורט אתגרי
תחביביו של פרוחורוב הם קיקבוקסינג וספורט אתגרי. הוא הרוויח מיליארדי דולרים ממכירה של נכסי נדל"ן ובנקאות, וכן רבע ממניות נורילסק ניקל, חברת הכרייה באזור הארקטי שמספקת 20% מצריכת הניקל העולמית, לחברת RUSAL המאוחדת בשנה שעברה.
כעת הוא בעל מניות מיעוט ב-RUSAL, שבעל העניין העיקרי בה, אולג דריפסקה - שהיה מספר 1 ברשימות עשירי רוסיה של "פיננס" ו"פורבס" בשנה שעברה - ניצב כעת בפני אתגר רציני של פריסת חובותיו. הונו האישי של דריפסקה צנח כל הדרך מ-40 מיליארד דולר בשנה שעברה ל-4.9 מיליארד דולר השנה, וכעת הוא במקום השמיני ברשימת עשירי רוסיה.
המגזין "פיננס" צבר פופולריות בשנה שעברה, הודות לדירוג של דריפסקה כאיש העשיר ברוסיה. כעבור חודשיים הלך אחריו "פורבס", שגם הוא דירג את דריפסקה כגדול עשירי רוסיה.
דריפסקה, שבחודשים האחרונים איבד נכסים בקנדה ובגרמניה שהועמדו כערבויות לחובותיו לבנקים, טען זה מכבר שחישוב הונו אינו מדויק, משום שחובותיו לא נלקחו בחשבון. ההערכות מדברים על חובות של 20 מיליארד דולר, אבל הוא עצמו מסרב לאשר את המספר הזה.
שני בטבלה אחרי פרוחורוב מופיע מיודענו רומן אברמוביץ', הבעלים של מועדון הכדורל האנגלי צ'לסי, ששמר על מקומו מהשנה שעברה, אך הונו התכווץ ל-13.9 מיליארד דולר מ-23 מיליארד דולר בשנה שחלפה.
נשרו מהרשימה
גם אברמוביץ' נמנה עם העשירים הרוסים שבשלב מוקדם פדו את אחזקותיהם בנכסים תעשייתיים. מספרם הכולל של המיליארדרים ברוסיה, אגב, נחתך בשנה האחרונה בחצי ל-49. קבלנים גדולים, בנקאים ובעלי רשתות שיווק נשרו השנה מטבלת המיליארדרים.
בשנה שעברה, עם 101 מיליארדרים בטבלה של "פיננס", רוסיה פיגרה רק אחרי ארה"ב במספר המיליארדרים שלה. הקריסה של מחירי הסחורות ושל שוק המניות הרוסי, הפיחות בשיעור 35% ברובל ביחס לדולר והאינפלציה הגבוהה חתכו את מספר המיליארדרים אל מתחת לרמה של השנים 2007 ו-2006, בהן נרשמו 61 ו-50 מיליארדרים רוסים בהתאמה.