"'הנפש הטובה מסצ'ואן' הייתה עבורי כמו משבר האלבום השני, רק בתיאטרון", מגדירה הזמרת-יוצרת קרן פלס את תהליך יצירת המוזיקה למחזהו הקלאסי של ברטולד ברכט, שעלה בסוף השבוע על במת התיאטרון הקאמרי בגרסה חדשה שביים חברה הקרוב אודי בן משה.
אם המבצעת המועדפת על פלס היא מירי מסיקה, בן משה הוא השותף המושלם ליכולותיה כמלחינה לתיאטרון. השניים החלו לעבוד יחד עוד בהפקות הסטודיו למשחק של ניסן נתיב, כשהיו אלמונים בתחילת דרכם, ולפני שנה גרפו את כל הקופה בקומדיה "הרטיטי את ליבי" מאת חנוך לוין, שקטפה את רוב הפרסים הנחשבים בטקס פרסי התיאטרון כולל לבן משה כבמאי השנה ולקרן פלס כמלחינת השנה.
כאשר החל בן משה לעבוד על "הנפש הטובה מסצ'ואן", לא היה לו ספק את מי יגייס לעמדת המלחינה. זאת למרות שלמחזה, שהועלה במקור בשנת 1940, הולחנה בשעתו מוזיקה מקורית של פאול דסאו. "אודי החליט שהוא לא מעוניין במוזיקה הקיימת ונתן לי יד חופשי להלחין את כול השירים מחדש בהתאם לראייה שלו את רוח המחזה", משחזרת פלס, "כאילו לא מספיק מלחיץ להלחין שוב לתיאטרון אחרי הצלחה כמו 'הרטיטי את ליבי', הייתי צריכה להתמודד עם טקסטים של ברטולד ברכט. הקונספט היחיד שהיה מוגדר מראש הוא שהמחזה יראה כמו הופעת להקת שחקנים נודדת, וזה זרק אותי מיד לכיוון של מוזיקה צוענית. שמעתי המון דיסקים בסגנון במהלך העבודה על המחזה, ואני מודה שהתאהבתי בז'אנר עד כלות. את המוזיקה המקורית, אגב, לא שמעתי מעולם ולא בקשתי לשמוע".
"כשהתחלתי לעבוד על 'הרטיטי את ליבי' כבר ידעתי ש'הנפש הטובה מסצ'ואן' יהיה הפרויקט הבא שלי", אומר בן משה, "מה שלא ידענו מראש זה ש'הרטיטי' יזכה להצלחה כזו, ואשקר אם אגיד שלא הרגשתי את עומס הציפיות לוחץ על כתפי".
איך מתמודדים?
"נושמים עמוק ומתחילים לעבוד. ממילא כל הצגה חדשה היא אתגר, אבל האמנתי בחומר ובחזון שלי למחזה. כשהתחלתי לעבד את הטקסט של ברכט, במקור מחזה של ארבע שעות, האמנתי שאצליח לצמצם אותו לשעה וחצי. במהלך החזרות הבנתי שזה בלתי אפשרי, ובסופו של דבר הגענו לשעתיים וחצי".
סיכון גדול, בהתחשב בעובדה שהקהל הישראלי מתקשה כיום לעכל מחזות בני יותר משעה וחצי ללא הפסקה
"לצערי זה נכון, אבל העובדה היא שתיאטרון אינו טלוויזיה. לא הכול יכול להיות וידיאו קליפי ותזזיתי. לבמה יש חוקים אחרים. לא אגיד שאין לי חששות, ואני מקווה שלא אצטרך לקצץ באורך התוצאה העכשווית, אבל אני מאמין שאוהבי תיאטרון יבינו שאת הסיפור הזה חייבים לספר במלואו".
"הנפש הטובה מסצ'ואן" מתרחש בעיר קטנה בסין, מוכת אבטלה, עוני ורעב. שלושה אלים מגיעים לעיר ומחפשים חדר ללון בו, והיחידה המוכנה לארח אותם היא זונה טובת לב בשם שן טה (אולה שור סלקטר, הנכנסת בקלילות לנעליה הענקיות של אורנה פורת שגילמה בשעתו את התפקיד). האלים גומלים לה בתשלום נדיב, בעזרתו היא רוכשת חנות טבק קטנה אך מגלה שעושרה החדש הפך אותה בין לילה אבן שואבת לכל קבצני העיר המבקשים לחיות על חשבונה. בצר לה לובשת שן טה בגדי גבר, והופכת לבן דודה הדמיוני שוי טה. איש עסקים קשוח המסלק את נחיל החמסנים, והופך את חנות הטבק הקטנה למפעל משגשג. ואולם, ככל שההצלחה החומרית גדלה כך גוברת הסכנה ששן טה תאבד את נשמתה ויכולתה הבלתי נדלית להאמין באהבה.
"הרקע לעלילה הוא חיי עוני, וזה הביא אותי לחשוב שלהקת שחקנים נודדת תהיה המבצעת האידיאלית", אומר בן משה, "יצרנו הקבלה בין הסיפור המקורי של ברכט, והתנאים בו הוא מועלה על הבמה. מינימום תפאורה, תשעה שחקנים המגלמים שלושים דמויות, תוך שהם נכנסים ויוצאים עם בגדים שונים ודמויות שונות בכל סצנה, ומניעים בעצמם את מעט אבזרי התפאורה הקיימים וכמובן מנגנים בעצמם את המוזיקה שהלחינה קרן. אולה שור סלקטר, לדוגמא, למדה לנגן באקורדיון במיוחד לתפקיד".
מדובר בהופעה ראשונה שלה בתפקיד ראשי אחרי חופשת לידה ממושכת. איך הייתה העבודה מולה?
"זו הפעם הראשונה בה אנחנו עובדים יחד. ידעתי שהיא שחקנית מדהימה, והיא אכן הגיעה לחזרות מורעבת להתנסות באתגר חדש. גיליתי אישיות מרתקת, בחורה חרוצה ברמות שלא יתוארו, שגם מצאה דרך לשלב מקצוענות והשקעה טוטאלית בלי להזניח לשנייה את החובות שלה כאם".
המחזה עוסק, בין השאר, באבטלה. באופן אירוני קרסו הבורסות במקביל לתחילת החזרות
"זה מסוג תעלולי הגורל שאין דרך להמציא, הם פשוט קורים. ברכט כתב את המחזה בעקבות המשבר הכלכלי בארצות הברית בתחילת שנות ה 30', ולמרות שהעניין המחודש בו החל הרבה לפני המשבר הנוכחי אין ספק שהתוצאה הסופית מגיעה לבמה עדכנית מאי פעם".
מה הפרויקט הבא שלך?
"אני מביים לתיאטרון החאן את 'הנסיכה האמריקאית' מאת ניסים אלוני. מחזה לשני שחקנים, עם אריה צ'רנר ואודי רוטשילד. מתאים לי להתנסות עכשיו בפרויקט צנוע".
וקרן פלס תלחין את המוזיקה?
"בהחלט. אני לא רואה את עצמי נפרד מקרן בעתיד הנראה לעין".