בשבוע שעבר רשם כריסטיאנו רונאלדו ציון דרך היסטורי בקריירה שרצופה בציוני דרך היסטוריים. בדקה ה-51 של משחק הליגה בין מנצ'סטר יונייטד לברייטון אנד הוב אלביון התגלגל לעבר רונאלדו כדור תועה, כ-20 מ' מרחבת היריבה. הוא השתלט על הכדור, התקדם, עבר שחקן יריב, ומתוך פקעת של ארבעה שחקנים שחרר בעיטה חזקה לפינה השמאלית של השער שהותירה את שוער ברייטון נטוע במקומו. זה היה שער היתרון של יונייטד, שהוביל אותה לניצחון 2:0 במשחק וייצב את אחיזתה המעורערת במקום הרביעי בטבלה (זה שמוביל לליגת האלופות בעונה הבאה). אבל עבור רונאלדו הייתה לו גם משמעות אישית: זו הייתה השנה ה-21 ברציפות שבה רונאלדו כובש לפחות שער אחד.
כדאי רגע לחשוב על המשמעות של ההישג: כבר 21 שנים שבהן רונאלדו כובש שערים בכדורגל האירופי (20 מתוכן בטופ – בשלוש הליגות הבכירות של היבשת). את השער הראשון שלו – פריצה עם דריבל נפלא וסיומת קטלנית – כבש ב-2002 במדי ספורטינג ליסבון כשהיה בן 16 ושמונה חודשים (בהמשך המשחק הוסיף שער שני בנגיחה שהיום כבר אפשר לכנות "אופיינית"). לשם השוואה, חמישה ימים קודם לכן כבש וויין רוני את שערו הראשון בבוגרים במדי אברטון. רוני – לימים שותף פעיל של רונאלדו בהתקפת מנצ'סטר יונייטד – הפסיק לשחק ברמות הגבוהות של הכדורגל העולמי ב-2018, ובשנה שעברה הודיע על פרישתו מהמשחק. השוער שאסף מהרשת את הגול הראשון של רונאלדו, ז'ואאו ריקרדו האנגלוזי, חגג בחודש שעבר יומולדת 52. רונאלדו עדיין כובש.
אם לא די בציון הדרך, הרי שזה היה גם רגע ספרותי, עוד שורה שנרשמה באחד מהאפוסים המרתקים של ימינו: "הכדורגלן הטוב בעולם". גיבורי היצירה, כריסטיאנו רונאלדו דוס סנטוס אוויירו וליונל אנדראס מסי קוצ'יטיני, התייצבו באותו ערב בזירות הקרב של היבשת הישנה, כל אחד ומלחמתו הוא (האחד בליגה האנגלית, השני בליגה האלופות) ושניהם במלחמה אחת: הקרב על המקום הראשון בפודיום של הנצח. בפריז, בדקה ה-62, מסי החמיץ פנדל יקר-ערך עבור פריז סן ז'רמן. דקה לאחר מכן רונאלדו כבש באנגליה. בעולם הכדורגל, כך נראית פואטיקה.
זה לא היה ציון הדרך היחיד שרשם רונאלדו החודש. שבוע קודם לכן הפך הפורטוגלי לאדם הראשון בעולם שחוצה את רף 400 מיליון העוקבים באינסטגרם ("אדם" משום שמעליו נמצא החשבון הרשמי של הרשת החברתית – וגם את הפער הזה, שעומד כעת על פחות מ-70 מיליון עוקבים, הוא הולך וסוגר). בינו לבין קיילי ג'נר וליאו מסי (מקומות 2 ו-3 בהתאמה) מפרידים קרוב ל-100 מיליון עוקבים.
את ההישג האינסטגרמי חגג רונאלדו, כמובן, באינסטגרם. בפוסט שהעלה ביום שלישי האחרון, רונאלדו – לבוש בסוודר קשמיר של דיור ששוויו כ-2,700 דולר – הודה למיליוני עוקביו ("בלעדיכם זה לא היה אפשרי". דה), הבטיח להמשיך לשתף אותם בחייו, ודרבן אותם להמשיך ל"עוד 100, 200 מיליון". נוכח הקצב האקספוננציאלי שבו חשבון האינסטגרם הזה גדל, זו לא משימה בלתי אפשרית.
אבל מאחורי החיוך המושלם של רונאלדו – הפרצוף הכי מוכר שלו לצד הבעת "למה לא מסרת לי?" – עומדת, כמו אצל כל משפיען אינסטגרם, מציאות מורכבת. השער ההוא מול ברייטון קבע הישג רב-שנתי, אבל גם סיים בצורת חריגה ומדאיגה של 587 דקות (ושישה משחקים) ללא שער – הדממה שרונאלדו לא ידע זה יותר מ-11 שנים. הקאמבק למנצ'סטר יונייטד, שנראה בתחילה כסוף הטוב שנכתב לאגדת רונאלדו, הופך ומתגלה כעוד נקודת מפנה דרמטית בעלילה. ואם לא די בכל אלו, בשבועות האחרונים שבה אל כותרות הצהובונים פרשת האישום באונס שרונאלדו כבר האמין שקבר מאחוריו.
מבחינות רבות, אלו הטובים שבזמנים עבור כריסטיאנו רונאלדו. מבחינות אחרות – אלו אולי הרעים שבהם.
שיבת המלך
ביוגרפיות של כוכבי כדורגל נחתכות לפרקים, על פי רוב, בהתאם למעברים בין מועדונים (אלא אם אתה ראיין גיגס או פאולו מאלדיני). הפרק האחרון לעת עתה בספר החיים של רונאלדו נפתח עם שובו של נער הזהב הפורטוגלי למנצ'סטר יונייטד 11 שנים לאחר שעזב אותה – והוא נפתח בקול תרועה.
בשנה שעברה סיים רונאלדו שלוש עונות מאכזבות למדי ביובנטוס האיטלקית ואותת שברצונו לעזוב. שמו נקשר במנצ'סטר סיטי – היריבה העירונית השנואה של יונייטד. זה היה אולי צעד טקטי מתבקש; סיטי היא אלופת אנגליה, אחת הקבוצות הטובות בעולם, פייבוריטית קבועה לזכייה בליגת האלופות ומאומנת על ידי פפ גווארדיולה, הוגה קרקס הטיקי-טאקה של ברצלונה ומי שהיה יריב עיקש של רונאלדו על ומעבר לקווים בתקופתם בספרד. אבל מבחינה אסטרטגית, זה היה נראה כמו מהלך שגוי – חיסול המוניטין האגדיים שבנה רונאלדו ביונייטד במחי חתימה. התגובה הנפוצה בין אוהדי יונייטד בטוויטר הייתה בנוסח "אם רונאלדו עובר לסיטי – הוא מת עבורי". קולגות לשעבר המליצו לרונאלדו – בתקשורת ובשיחות פרטיות – לשקול את צעדיו. "צלצלתי אליו מיד ואמרתי לו: 'תגיד לי שאתה לא הולך'", סיפר בלם העבר ריו פרדיננד. "אני לא חושב שמישהו עם המורשת של כריסטיאנו ילך לסיטי", חיווה דעתו וויין רוני, "כולם יודעים שלעולם לא הייתי יכול לשחק עבור ליברפול או סיטי". אבל השיחה המשמעותית מכולם הגיעה, ככל הנראה, מקשיש בן 79.
View this post on Instagram
סר אלכס פרגוסון, המנג'ר האגדי של יונייטד במשך 27 שנים, היה האיש שהפך את רונאלדו לכוכב. רונאלדו לא היה שם אלמוני לסקאוטים של הענף, אבל משחק ידידות בין ספורטינג ליסבון ויונייטד ב-2003 שכנע את פרגוסון לסגור עסקה מהירה לפני שמועדונים אחרים מניחים את היד על הטאלנט המבריק. "הבחורים דיברו עליו בלי הפסקה בחדר ההלבשה אחרי המשחק", סיפר פרגוסון, "ובטיסה חזרה לחצו עליי להחתים אותו".
תחת פרגוסון, רונאלדו הפך לסופרסטאר. הוא הוביל את הקבוצה לזכייה בשלוש אליפויות, בגביע האנגלי, בשני גביעי ליגה ובליגת האלופות; היה מלך השערים של הפרמייר ליג, של ליגת האלופות ושל אירופה (נעל הזהב); זכה בפרס השחקן המצטיין של הפרמייר ליג (פעמיים), של אירופה (כדור הזהב) ושל העולם; וגם הפך לשחקן היקר בתולדות המועדון, שנתיים לפני שהפך להעברה היקרה בתולדות הכדורגל כשעזב לריאל מדריד. את פרגוסון הוא מגדיר "האבא שלי בכדורגל". וכשאבא התקשר לשיחה שאת תוכנה אפשר לתמצת בשלוש מילים – "אל תצטרף לסיטי" – הילד ביצע. השיחות עם סיטי התפוצצו – אם בגלל כסף, אם בגלל השיקולים המקצועיים של גווארדיולה, אם בגלל פרגוסון – ורונאלדו מיהר לסגור עם יונייטד. "חזרתי למקום שאליו אני שייך", כתב רונאלדו ברשתות החברתיות, וחתם בנ"ב: "סר אלכס, זה עבורך".
בספטמבר 2021 התייצב רונאלדו באולד טראפורד לפרמיירה מחודשת. האצטדיון הצטחצח לקראת האירוע כמו שהעולם הנוצרי היה מתכונן לביאה השנייה של ישו. האוהדים שרו "ויווה רונאלדו", והוא גמל להם בצמד שערים. הספקות הוסרו, החששות הופגו: המלך שב אל כסו
זה היה האות שלו חיכו אוהדי יונייטד. הטוויטר געש, קולגות ותיקים וחדשים צייצו בהתרגשות. החולצות נחטפו מהמדפים הווירטואליים כמו נייר טואלט בסגר הראשון. ימים אחדים לאחר שנודע כי ישוב ללבוש את הספרה שבע, המכירות כבר הגיעו ל-259 מיליון דולר והפכו את רונאלדו לבעל החולצה הנמכרת ביותר, ובמהירות הרבה ביותר, בתולדות הפרמייר ליג; וגם – לא פחות חשוב עבורו – כמי שכמעט מיד הכפיל את מספר מכירות החולצה של מסי עם מעברו לפריז סן ז'רמן. אתר פנטיקס הודיע שרונאלדו מכר את המספר הרב ביותר של חולצות בהיסטוריה, כשהוא מאפיל גם על טום בריידי ולברון ג'יימס. את סכום ההעברה של רונאלדו מיובנטוס ליונייטד – כ-18 מיליון דולר – כיסתה חנות המרצ'נדייז בתוך שעות ספורות.
שבועיים לאחר מכן התייצב רונאלדו באולד טראפורד, מגרשה הביתי של יונייטד, לפרמיירה מחודשת. האצטדיון הצטחצח לקראת האירוע כמו שהעולם הנוצרי היה מתכונן לביאה השנייה אם ישו היה מואיל לנקוב בתאריך. כשעתיים לפני המשחק כבר התקבצו מאות אוהדים באזור תחום מחוץ לאצטדיון בהמתנה לאוטובוס השחקנים ולאליל שירד ממנו לקול ההמנון העממי "ויווה רונאלדו". בפנים, התושב החוזר גמל להם בצמד שערים. כל הספקות הוסרו, כל החששות התפוגגו. התחושה הייתה שהמלך שב אל כסו.
זה לא החזיק מעמד זמן רב. שלושה ימים מאוחר, יונייטד הופתעה על ידי יאנג בויז השווייצית בליגת האלופות והפסידה 2:1 (רונאלדו שוב כבש). הקבוצה המשיכה לזייף, ונקודת שפל היסטורית נרשמה ב-24 באוקטובר עם תבוסה ביתית משפילה וחסרת תקדים 5:0 ליריבה השנואה ליברפול. עבר עוד חודש של תוצאות בינוניות עד לתבוסה נוספת (4:2 לווטפורד) ולפיטוריו של המנג'ר אולה גונאר סולשיאר. ראלף ראנגניק הגרמני מונה במקומו כמנג'ר זמני.
Welcome , @Cristiano #MUFC | #Ronaldo
— Manchester United (@ManUtd) August 27, 2021
מאז עברו כמעט שלושה חודשים, ודברים לא נראים טוב הרבה יותר: בליגה, יונייטד נאבקת על המקום הרביעי כשארבע קבוצות מזנבות בה (על אליפות אין מה לדבר, כמובן); מהגביע האנגלי היא הודחה בסיבוב הרביעי אחרי הפסד בפנדלים למידלסבורו מליגת המשנה; עוד קודם לכן היא הודחה מהגביע האנגלי אחרי הפסד ביתי לווסטהאם. יונייטד עדיין מתמודדת בליגת האלופות, אבל השבוע, במשחק הראשון בשמינית הגמר מול אתלטיקו מדריד, היא נראתה רע וחילצה בנס תיקו. רונאלדו – לראשונה בליגת האלופות השנה – לא כבש.
חיית משחק
יונייטד שאליה הצטרף רונאלדו בספטמבר לא הייתה יונייטד אותה עזב. מאז פרש פרגוסון זהו מועדון מבולבל במשבר מתמשך. במשך תשע שנים התחלפו על הקווים ארבעה מנג'רים – כולם פוטרו – והחמישי, ראנגניק, יוחלף במאמן קבוע בסיום העונה. יונייטד הצליחה אמנם לאסוף כמה תארים כמו הגביע האנגלי וגביע הליגה האירופית, אבל רשמה בעיקר שיאים שליליים וחוסר יכולת מוחלט לאיים על האליפות.
מנגד, גם רונאלדו כבר איננו הכדורגלן שיצא מאנגליה בשיא אונו. הבחירה שלו לחזור בגיל 36 וחצי לליגה הכי טובה ואינטנסיבית בעולם – לעומת מסי, למשל, שבחר באופציה הנוחה יותר של הליגה הצרפתית – קנתה לו הערכה רבה, אבל גם העלתה תהיות בנוגע ליכולתו לשרוד את לוח המשחקים הצפוף ואת אופיים הקשוח.
אם יש כדורגלן בעולם שמסוגל למשימה הזו, זה כנראה רונאלדו – סמל של תחרותיות, פריק של אימונים ומופת של קידוש הגוף. המגן הצרפתי פטריס אברה סיפר שרונאלדו הזמין אותו לארוחת צהריים בביתו לאחר אימון אבל הגיש לאכזבתו רק סלט עוף ומים; הבלם המרוקאי מהדי בנעטיה סיפר איך רונאלדו חזר ב-11 בלילה ממשחק שבו לא שותף והלך להתאמן בחדר הכושר; שוער יונייטד לי גרנט סיפר שבארוחת ערב במלון לפני משחק פתיחת העונה אף שחקן לא לקח קינוח אחרי שכולם ראו את צלחת הקינואה והאבוקדו של רונאלדו. הדוגמה המפורסמת ביותר ניתנה במסיבת עיתונאים ביורו 2021, כאשר רונאלדו הסיט מהשולחן בקבוקים של קוקה קולה (נותנת החסות הרשמית) וקרא לשתות מים. קוקה קולה איבדה באותו יום 4 מיליארד דולר משוויה.
ועדיין – מדובר בגבר בן 37 שמשחק מדי שבוע כ-180 דקות של כדורגל מקצועני בקצב רצחני. היכולת שלו לעמוד בזה מפעימה – אבל היא לא על-אנושית. מתישהו, גם רונאלדו חייב להתעייף.
על השאלה הפיזית נוספת התהייה המקצועית: האם רונאלדו מתאים ליונייטד והאם יונייטד מתאימה לרונאלדו. רונאלדו הוא לא שחקן שמשתבץ לתוך שיטה קיימת אלא פרנצ'ייז פלייר, כזה שהקבוצה נבנית סביבו. יונייטד היא קבוצה שנואשת לבנייה מחדש – אבל כדורגלן שמתקרב לשנות ה-40 לחייו עם עוד שנה אחת בחוזה הוא לא בסיס לתוכנית אסטרטגית אלא נשק לטווח קצר. העובדה שליונייטד אין מאמן קבוע שיתווה חזון מקצועי רק מסבכת את המצב. ראנגניק הוא אבי שיטת הגגנפרסינג – לחץ נגדי אינטנסיבי על הקבוצה היריבה. רונאלדו, בוודאי בגילו, הוא לא השחקן האולטימטיבי עבור השיטה התובענית. אבל ראנגניק ממילא לא אמור להיות על הקווים בעונה הבאה. מאידך, כבר לא בטוח שגם רונאלדו יהיה שם.
אוהדי יונייטד מאוהבים ברונאלדו, אבל חלוקים בנוגע להישארותו בקבוצה. בסקר שפורסם השבוע ב"את'לטיק" נמצא כי 55% מהאוהדים מעדיפים לראות את רונאלדו הולך ו-45% רוצים לראות אותו ממשיך. התקשורת מדווחת שוב ושוב על רצונו של רונאלדו לעזוב – לפריז סן ז'רמן, לריאל מדריד, לבאיירן מינכן, לרומא. בסופו של דבר, זה יהיה תלוי בעיקר במידת הצלחתה של יונייטד לקנות את מקומה בליגת האלופות גם בעונה הבאה ובמנג'ר שיובא תחת ראנגניק. אבל יותר מכל, זה יהיה תלוי ברונאלדו.
2.3 מיליון דולר לפוסט באינסטגרם
בזמן שרונאלדו נאבק על המגרש, נראה שמחוצה לו עניינים ממשיכים כסדרם והמותג CR7 ממשיך לתפוח בהתמדה. 400 מיליון עוקבים באינסטגרם היו המשך טבעי לנקודות הציון הקודמות ברשת החברתית: הראשון שצבר 200 מיליון עוקבים ב-2020, הראשון שצבר 300 כעבור שנה. במהלך 2018 הדיח רונאלדו את סלינה גומז מפסגת הנעקבים, ומאז הוא פשוט עושה את מה שהוא עושה הכי טוב: מנצח.
ולא רק באינסטגרם; רונאלדו הוא הספורטאי הפופולרי ביותר גם בפייסבוק (150 מיליון עוקבים) ובטוויטר (97.6 מיליון). כבר בשנה שעברה הוא הפך לאדם הראשון שחוצה את רף חצי מיליון העוקבים ברשתות החברתיות. היום הוא כבר עומד על יותר מ-650 מיליון – כמעט כפול מאוכלוסיית ארה"ב.
מלבד טיפוח האגו – לא עניין מבוטל עבור רונאלדו – יש למספר העוקבים משמעות כלכלית. כל פוסט של רונאלדו (והוא מפרסם מדי יום) זוכה בממוצע לכ-10 מיליון לייקים – יותר ממספר תושבי ישראל – ושווה כ-2.32 מיליון דולר (כ-7.6 מיליון שקל). את הסכום משנה החיים שגרף זוכה הלוטו המאושר יכול רונאלדו לעשות בעשר לחיצות באייפון.
הסכומים האלו עשויים לקדם את רונאלדו באחת הרשימות האחרונות שבהן הוא עדיין מפגר: המרוויחים הגדולים בעולם הספורט. המעבר ליונייטד הפך את רונאלדו לכדורגלן המרוויח ביותר עם הכנסות של 125 מיליון דולר (70 מיליון מהמגרש ו-55 מחוצה לו). הוא גבר על מסי (110 מיליון), אבל עדיין רחוק מלוחם ה-MMA קונור מקגרגור שטיפס לפסגה עם 180 מיליון דולר. ב-2016 מקגרגור התגרה ברונאלדו והבטיח להדיח אותו מהמקום הראשון. בשנה שעברה הוא עשה זאת. תהיו בטוחים שרונאלדו עדיין לא פרסם את הסטורי האחרון בעניין.
הרומן של רונאלדו וג'ורג'ינה רודריגז הוא סיפור אהבה מהאגדות בין מוכרת בגדים בת 22 ומגה-סלב בן 31. ג'יו לא הייתה אמורה להיות על הרדאר של רונאלדו - וגם לא הייתה אמורה להיות בחנות באותה שעה. היא רק נשארה לחפות על חברה. היום כבר ברור מי עשתה טובה למי
את הבוסט האחרון לפופולריות הגואה של רונאלדו העניקה לו בת זוגו, ג'ורג'ינה רודריגז. בחודש שעבר עלתה לנטפליקס "אני ג'ורג'ינה": סדרת דוקו-ריאליטי בכיכובה של רודריגז (עם גיחות של רונאלדו), שמספקת הצצה אופיינית לחיי העשירים והמפורסמים, בין מדידות שמלה בפריז לחופשה משפחתית במיורקה. מי שיבטל את אפשרות הדילוג לפרק הבא ויתעמק בקרדיטים יגלה שרודריגז היא לא רק גיבורת הסדרה, אלא גם חתומה עליה כ"מנהלת התוכן" – מה שמבהיר מדוע לא תמצאו בה שום דבר שיפגע, לפחות במודע, במותג. על פי הציונים ברשת נדמה שעתידה של רודריגז לא מכוון אותה למשרת שואוראנרית ב-HBO; למעט מעריציה של "ג'יו" (35 מיליון עוקבי אינסטגרם), הצופים והמבקרים כאחד מסרבים להתפעל מהסדרה. אבל למפעל המשפחתי זה בטח לא יכול להזיק.
הרומן של כריסטיאנו וג'יו הוא סיפור אהבה מהאגדות, מהסוג שהמדיה והאנושות מכורות אליו. כשהם הכירו ב-2016, רודריגז הייתה מוכרת בגדים בת 22 ורונאלדו מגה-סלב בן 31. בת הזוג האחרונה שלו הייתה דוגמנית העל הרוסייה אירינה שייק, ממנה נפרד שנה קודם לכן אחרי מערכת יחסים של חמש שנים. לכאורה, רודריגז בכלל לא הייתה אמורה להיות על הרדאר של אדם כמו רונאלדו. אבל כשהם נפגשו בחנות של ג'וצי במדריד, "היה איזה קליק", מספר רונאלדו בסדרה, "היא נכנסה לי לראש". חוץ מקליק, היה שם גם מזל, יש שיאמרו גורל: רודריגז כבר סיימה את המשמרת, אבל נשארה לחפות על חברה שהייתה בחופשה. היום כבר ברור מי עשתה טובה למי.
מאז עברו שש שנים ושלושה ילדים: התאומים אווה ומתאו שנולדו לרונאלדו ב-2017 בהליך פונדקאות בארה"ב, בזמן שהיה בזוגיות של רודריגז; ואלנה מריה, שנולדה לזוג כחצי שנה מאוחר יותר. הם הצטרפו לכריסטיאנו ג'וניור בן ה-12, שנמצא תחת משמורת מלאה של רונאלדו ושזהות אימו לא ידועה. באוקטובר בישרו רונאלדו ורודריגז שהם מצפים לזוג נוסף של תאומים.
View this post on Instagram
פרסומי האינסטגרם של רונאלדו נחלקים בין כדורגל, קידום מוצרים ותמונות משפחתיות פוטוגניות. רונאלדו מספר שהאבהות ריככה אותו והעניקה לו נקודת מבט חדשה על החיים, ואם הפפראצי מלמד משהו על המציאות – זה כנראה נכון. מותר ואפילו מומלץ להיות ציניקנים ספקנים בכל מה שקשור לחיי אהבה של סלבס חובבי תענוגות מסוגו של רונאלדו, אבל ייתכן שהמשפחה באמת שינתה אותו.
אבל דווקא כשזה קורה, העבר ההולל של רונאלדו חוזר לרדוף אותו. מישהו החליט לנער את הלוקר ולבדוק אם נותרו בו שלדים.
כל מטוס שטס בשמיים מזכיר לי אותה
בדיעבד, היה לפחות סימן מבשר רעות אחד שריחף – תרתי משמע – מעל הבכורה המחודשת של רונאלדו ביונייטד. בשולי הפסטיבל החגיגי והנרגש נבלעה מחווה קצת פחות נעימה מכרזות עידוד והמנוני אוהדים. כחמש דקות לאחר שריקת הפתיחה הופיע בשמי האצטדיון מטוס קל ובזנבו שלט: "האמינו לקת'רין מיורגה".
קת'רין מיורגה היא דוגמנית אמריקאית לשעבר. ב-2009, כשהייתה בת 25, עבדה בלאס וגאס, שם פגשה את רונאלדו בן ה-24. לפני שלוש שנים וחצי היא נחשפה ב"דר שפיגל" הגרמני תחת הכותרת "האישה שמאשימה את רונאלדו באונס".
קת'רין מיורגה (מימין) הסכימה לנשיקה, אבל רונאלדו רצה עוד. כשעמדה לצאת מהחדר, רונאלדו משך אותה בחזרה – ואז אנס אותה. אחרי שזה הסתיים, רונאלדו אמר לה שבמהלך 99 אחוז מהזמן הוא בחור טוב, ושהוא לא יודע מה קרה באחוז האחד הזה. הוא היה על הברכיים
באפריל 2017 היה "דר שפיגל" הראשון שחשף את הטענות נגד רונאלדו. המגזין פרסם תחקיר וכתבת המשך, בשיתוף עם פלטפורמת החשיפות "פוטבול ליקס", ובה נטען כי רונאלדו הואשם על ידי אישה באונס בלאס וגאס וחתם איתה על הסכם שתיקה בגובה 375 אלף דולר. בספטמבר 2018 הופיעה על דפי "דר שפיגל" מיורגה בשמה ובפניה וסיפרה את סיפורה.
מיורגה פגשה את רונאלדו כשבילתה עם חברה בבר בשם "ריין". בתמונות פפראצי נראים השניים עומדים קרוב זה לזה, משוחחים, רוקדים. רונאלדו ביקש את מספר הטלפון של מיורגה, ולאחר שיצאה מהבר הזמין אותה ואת חברתה למסיבה בסוויטה שלו במלון פאלמס קזינו המפואר. כשהגיעו לדירה, רונאלדו הציע למיורגה בגד ים כדי שתוכל להיכנס לג'קוזי. כשהתפשטה בחדר השינה נכנס לפתע רונאלדו כשאיבר מינו מציץ מבעד לתחתונים. מיורגה סירבה לגעת באיבר המין, אבל הסכימה לנשיקה. הם התנשקו, אבל רונאלדו רצה עוד. "הוא התחיל לעשות לי כל מיני דברים", סיפרה, "ואני הדפתי אותו והמשכתי להגיד 'לא'". בשלב מסוים נכנס אחד מחבריו של רונאלדו ושאל "מה אתה עושה?". רונאלדו אמר שהם יוצאים מהחדר ומיורגה לבשה בחזרה את שמלתה. כשהחבר יצא, רונאלדו משך את מיורגה בחזרה לחדר – ואז, לדבריה, אנס אותה. אחרי שזה הסתיים, "הוא הביט בי במבט אשם, כמעט כאילו הוא הרגיש רע. הוא היה על הברכיים". רונאלדו, מספרת מיורגה, אמר לה שבמהלך 99 אחוז מהזמן הוא בחור טוב, ושהוא לא יודע מה קרה באחוז האחד הזה.
ב-2:16 באותו לילה – בזמן שאתרי רכילות כבר מפרסמים את תמונותיהם של רונאלדו והברונטית המסתורית שרוקדת לפניו במועדון – טלפנה מיורגה מבית הוריה למשטרה. השוטר שעימו שוחחה ציין שהיא נשמעה בוכה ומוטרדת. היא לא ציינה את שם הגבר שתקף אותה. ניידת משטרה הגיעה לדירה ולקחה אותה לבדיקה רפואית באמצעות ערכת אונס בבית החולים. כשלושה שבועות לאחר מכן מסרה מיורגה הצהרה למשטרה ובה ציינה את שמו של רונאלדו. היא ביקשה מהשוטר להמתין עם השימוש בהצהרה, ולבסוף החליטה, בעצת עורכת דינה, להגיע להסדר מחוץ לבית המשפט. כך נולד, לכאורה, הסכם השתיקה.
מיורגה חשפה את שמה ב-2018 לאחר שהחליטה להגיש תביעה אזרחית נגד רונאלדו ולהגיש בקשה (שהתקבלה) לפתיחה מחודשת של החקירה המשטרתית. "פייק ניוז", הגיב רונאלדו בסרטון שפרסם באינסטגרם. הוא אישר שהשניים קיימו יחסי מין, אך טען שהם נעשו בהסכמה מלאה. ימים אחדים לאחר מכן צייץ בטוויטר: "אני מכחיש בתוקף את ההאשמות נגדי. אונס הוא פשע מתועב שמנוגד למי שאני ולמה שאני מאמין בו. אני נחוש לטהר את שמי, אבל אני מסרב להזין את המופע התקשרותי שנוצר על ידי אנשים שמחפשים לקדם את עצמם על חשבוני. מצפוני הנקי יאפשר לי להמתין בנחת לתוצאות החקירות".
ב-2017 נחשף כי רונאלדו ומיורגה חתמו על הסכם שתיקה בגובה 375 אלף דולר (בתמונה). "פייק ניוז", הגיב רונאלדו, "מצפוני הנקי יאפשר לי להמתין לתוצאות החקירה". ההמתנה השתלמה כשהתובע בלאס וגאס החליט לסגור את התיק: "בהתחשב בראיות, ההאשמות לא יכולות להיות מוכחות מעבר לספק סביר"
ההמתנה הייתה ארוכה – אבל השתלמה. כמעט שנה לאחר פתיחת החקירה הודיע התובע המחוזי של לאס וגאס על החלטתו שלא הגיש כתב אישום נגד רונאלדו. בהודעה ציין התובע שמיורגה סירבה לחשוף את זהות התוקף ואת זירת הפשע, כך שלא ניתן היה לנהל חקירה; ושבשמונה השנים שלאחר הפשרה בין השניים לא נעשתה פנייה לרשויות האכיפה. "בהתחשב בכל הנסיבות והראיות, ההאשמות (...) לא יכולות להיות מוכחות מעבר לספק סביר. לפיכך, לא יינקט הליך פלילי".
מיורגה לא ויתרה על התביעה האזרחית. זו הוגשה לבית המשפט בלאס וגאס באפריל 2021 על סך למעלה מ-78 מיליון דולר בגין נזק נפשי, סבל עתידי והוצאת דיבה. גם הפעם יצא רונאלדו וידו על העליונה, לאחר שבית המשפט דחה את התביעה משום שהיא התבססה על מסמכים שנגנבו והודלפו. "דחיית התביעה של מיורגה בגין התנהלות לא הולמת של עורכי דינה היא תוצאה קשה", הודה השופט, "אך למרבה הצער זו הסנקציה המתאימה היחידה להבטחת תקינות ההליך השיפוטי".
אבל הפרשה מסרבת לגווע. בתקופה האחרונה מפרסמים הצהובונים הבריטיים כמעט מדי שבוע מידע חדש על ספיחיה. ה"סאן" דיווח, על בסיס תצהיר שהוצג לטענתו בבית המשפט, שהמשטרה המליצה להגיש כתב אישום נגד רונאלדו; שעורכי דינו של רונאלדו איימו על מיורגה בחשיפה ציבורית ובהשפלה; שה"ניו יורק טיימס" מתכנן לפרסם תחקיר המתבסס על מאות מסמכים מודלפים; ושהצוות המשפטי של רונאלדו פועל למניעת הפרסום בטענות להפרת חיסיון ולפגיעה בשמם של עדי הראייה. רונאלדו מפרסם פוסט באינסטגרם מדי יום, כאמור, אבל לא תמצאו שם מילה על הפרשה. גם מבלי לומר דבר הוא הצליח לעורר זעם ציבורי, שלא באשמתו, כשחברת כרטיסי הברכה Moonpig הפיקה לפני כשבועיים כרטיס לוולנטיינ'ס דיי עם דמותו של רונאלדו והכיתוב "שום דבר לא יעצור אותי מלכבוש ביום האהבה הזה". ואם לא די היה בתסבוכת המשפטית ובסקרנות הטבלואידית, לפני כחודש התפוצצה גם פרשת מייסון גרינווד.
מה שייעשה לגרינווד
בבוקר יום ראשון ה-30 בינואר התעוררה הממלכה הבריטית לזעזוע: הארייט רובסון, דוגמנית וכוכבת אינסטגרם בת 21, פרסמה סטורי מחריד. בתמונה הראשונה נראתה רובסון כששובל דם זולג מפיה במורד צווארה. את התמונה ליווה הכיתוב: "לכל מי שרוצה לדעת מה מייסון גרינווד באמת עושה לי". גרינווד הוא כוכב כדורגל בן 20, חלוצה של מנצ'סטר יונייטד ומי שנחשב לאחד הכדורגלנים המבטיחים (והיקרים) בעולם; כולם רצו לדעת מה הוא באמת עשה.
בתמונות הבאות נראו חבלות על זרועותיה ועל רגליה של רובסון. הקטע האחרון בסטורי היה הקלטה קולית: גבר פונה ל"הארייט" ודורש ממנה להרים את רגליה כדי שיוכל לשכב איתה. כשהארייט עונה שהיא לא רוצה, הגבר עונה: "על הזין שלי מה את רוצה". הוא אומר לה לשתוק, ומזהיר: "תדחפי אותי עוד פעם אחת ותראי מה יקרה לך". בבוקר של אותו יום ראשון, כל אנגליה ראתה מה קרה לה.
התגובה המהירה והנחרצת של מנצ'סטר יונייטד לחשד לאונס שביצע מייסון גרינווד – השעיה מיידית עד הודעה חדשה – זכתה לתשואות. כך מצופה ממועדון להגיב על פרשת תקיפה מינית ב-2022. אבל היו גם מי שתהו: מה לגבי כריסטיאנו רונאלדו?
התגובה של כל הגורמים המעורבים בפרשה ובקריירה של גרינווד הייתה חדה וקטלנית כמו הסיומת של החלוץ הצעיר מול השער. משטרת מנצ'סטר עצרה את גרינווד עוד באותו יום בחשד לתקיפה ולאונס (ובהמשך – לתקיפה מינית ולאיומים ברצח); מנצ'סטר יונייטד הודיעה מיד על השעייתו מכל פעילות עד הודעה חדשה, לא מימנה את הגנתו המשפטית, הפסיקה למכור את חולצתו בחנות המועדון והציעה לרוכשים את החלפתה בחינם; נבחרת אנגליה, שבמדיה הספיק לערוך הופעה אחת בלבד, נעלה בפניו את שערי וומבלי; נייק – שחתמה עם גרינווד על חוזה חסות בשווי 75 אלף פאונד לשבוע (כ-325 אלף שקל) בשנה שעברה – הודיעה על סיום ההתקשרות לצמיתות; חברת המשחקים EA ספורטס הסירה את גרינווד ממשחק הווידאו "פיפ"א"; יצרנית השוקולד קדברי הודיעה שלא תציג עוד את דמותו על מוצריה. כמה מחבריו לקבוצה של גרינווד ביצעו את אקט הענישה המודרני – הסרת עוקב באינסטגרם. מותר לגחך, אבל בעולם של הכדורגלנים זהו אקט סמלי שמשקף את מצבו של גרינווד היום: מבודד.
גרינווד שוחרר לביתו בערבות כעבור שלושה ימים במעצר. הוא שומר על שתיקה מוחלטת, מסתגר בביתו תחת אבטחה ולא מתאמן עם הקבוצה. החקירה עדיין בעיצומה, אבל התגובה המהירה והנחרצת של יונייטד זכתה לתשואות. כך מצופה ממועדון להגיב על פרשת תקיפה מינית ב-2022. אבל מה לגבי כריסטיאנו רונאלדו?
המקרה של רונאלדו מורכב הרבה יותר מזה של גרינווד. אין בו ראיות לתקיפה מינית, ורשויות החוק החליטו פעמיים שאין מקום לנהל משפט פלילי או אזרחי בעניינו. אי אפשר גם לפטור את הטיפול במקרה כשריד מתקופה אחרת (כמו באישום באונס נגד קובי בראיינט, למשל), משום שהפרשה פורסמה והחלטות הרשויות התקבלו בשיאו של עידן MeToo (למעשה, זו הייתה אחת הסיבות שמיורגה החליטה לדבריה להיחשף, לתבוע ולדרוש חקירה). אפילו "דר שפיגל", חושף הפרשה, ציין ש"אנשים מפורסמים מועדים לסחיטה לעתים קרובות, ובסופו של דבר רק סוזאן (שמה הבדוי דאז של מיורגה – נ"ש) ורונאלדו יודעים מה קרה במהלך שעות הבוקר המוקדמות בפנטהאוז שלו בלאס וגאס". ואפילו אם נחתם הסכם שתיקה, אין בזה כדי להודות בקיומו של פשע; ייתכן שרונאלדו העדיף לקבור תלונה בכסף (לא גדול עבורו, סדר גודל של משכורת שבועית) מאשר להסתבך במשפט פומבי.
וייתכן, כמובן, שהכל קרה בדיוק כפי שמיורגה סיפרה. וייתכן מאוד שלעולם לא נדע.
בשעה שגרינווד הופך בן יום למנודה ורונאלדו נוסק למעמד האדם הנעקב בעולם, יש מי שתוהים אם אין כאן מוסר כפול, למה מן האחד מתרחקים כמו מחולה צרעת ובשני מטפלים בכפפות משי, ועד כמה זה קשור לעוצמה כלכלית ולכוח ציבורי. "זו לא רק סולידריות עם קת'רין מיורגה", נכתב בעצומה שפרסם הארגון הפמיניסטי הבריטי Level Up, יוזם שלט המחאה המעופף באולד טראפורד. "זה נוגע למועדוני כדורגל ולשחקנים שמתעוררים למציאות שבה הם אינם יכולים להתנהל עם פטור מעונש – או לקנות את דרכם החוצה מלקיחת אחריות". את רונאלדו המפגן האווירי לא הטריד יותר ממעוף יתוש, אבל לפחות במקרה גרינווד נדמה שיראו שכר במטוסן.