אירועי ה-11 בספטמבר היכו בשוק את האומה האמריקנית, שכמובן מיהרה להצטופף מול מדורת השבט ולהקשיב לכל הדיווחים בערוצי החדשות. אבל לא רק תוכניות האקטואליה עסקו באסון; גם תוכניות הבידור, האירוח, הדרמות ואפילו הסיטקומים התקשו להתעלם מהאירועים שטלטלו את ארה"ב עד היסוד.
עשור לאסון התאומים – פרויקט מיוחד
בעשור האחרון התייחסה הטלוויזיה האמריקנית לפיגועים במגדלי התאומים בדרכים שונות – החל ממחוות סמליות, דרך עלילות ששונו ופרקים שנדחו ועד סדרות שעסקו בנושא באופן ישיר. מבין אינספור האזכורים בעשור האחרון, בחרנו את עשרת הרגעים הזכורים ביותר.
1. שלג על עירי: קארי בראדשו מתאבלת על קו הרקיע
ניו יורק היתה הרקע לסדרות רבות, אבל רק סדרה אחת הפכה אותה לדמות ראשית – "סקס והעיר הגדולה". עם זאת, אירועי ה-11 בספטמבר לא שובצו בעלילת הסדרה, וגם לא היתה אליהם התייחסות מפורשת.
יוצרי "סקס והעיר" העדיפו מחווה סמלית, שהלמה את סיפור האהבה בין קארי בראדשו לעיר. לכן, בפרק 14 בעונה הרביעית – ששודר בינואר 2002 – קיבלו צופי הסדרה פריים של כדור השלג של קארי, ובו ניו יורק השלמה עם מגדלי התאומים, שסיים את הפרק בקינה עצובה לקו הרקיע האבוד שלה.
2. סיימו בשקופית: גם "חברים" לא נשארו אדישים
למרות האירועים הקשים בארה"ב בספטמבר, עונת השידורים החלה כמעט ללא שינוי בסוף אותו חודש. סדרות רבות, ביניהן סיטקומים מצליחים, חזרו לעונות חדשות בלי להיערך מראש עם התייחסות לפיגועים. "חברים", למשל, שבה לעונתה השמינית ב-27 בספטמבר, רגע אחרי שהצופים ראו את מוניקה וצ'נדלר מתחתנים וגילו שרייצ'ל ככל הנראה בהיריון.
הפרק הראשון אמנם החל באותו נקודה בה הסתיימה העונה השביעית, אבל הסתיים בהקדשה ל"תושבים של העיר ניו יורק", רגע לפני כותרות הסיום. עלילתו של פרק השלישי בעונה, שהיתה אמורה לעסוק בתחקור של צ'נדלר ומוניקה בשדה התעופה לאחר שצ'נדלר מתלוצץ על פצצות, שונתה לחלוטין וצולמה מחדש, כדי לא לפגוע ברגשות הצופים.
3. אבל ללא ייאוש: ג'ון סטיוארט מזיל דמעה
ג'ון סטיוארט, אחד מגדולי הסאטיריקנים של ימינו, העדיף לשים לרגע בצד את ההומור השחור האופייני לו ונשא נאום אישי ומרגש לצופי "הדיילי שואו", בקול שבור וחנוק מדמעות. "רציתי לספר לכם מדוע אני מתאבל – אבל אין בי ייאוש", הוא אמר, והסביר לצופיו שיותר מתמיד, הוא מעריך את האפשרות לחיות במדינה שמאפשרת לו סאטירה חופשית בכל יום.
"המתקפה קרתה. זהו לא חלום. אבל התוצאה שלה, ההתאוששות, היא חלום שמתממש. כל המחסומים שהקמנו נפלו, אפילו אם רק לרגע קט", הוא אמר באופטימיות לא אופיינית. "כל אידיוט יכול לפוצץ ולהרוס, אבל לראות את הכבאים והשוטרים הללו עם דליים, בונים מחדש... זה מדהים". סטיוארט סיים את נאומו במילות עידוד אישיות לצופיו: "הנוף מדירתי היה מגדלי התאומים, וכעת הם אינם. אבל אתם יודעים מה רואים משם עכשיו? את פסל החירות. אי אפשר להביס את זה".
4. זהו סיפורם: "חוק וסדר" חורגים מהכללים
אחד הדברים המזוהים ביותר עם "חוק וסדר" הוא הקריינות הפותחת את כל אחד מהפרקים שלה, מסבירה שהסדרה עוסקת בשוטרים ובמערכת המשפט, ומסתיימת במילים "זהו סיפורם". אבל לאחר נפילת התאומים, החליטו ב"חוק וסדר" לשנות באופן חריג את הקריינות בפרקים הראשונים של העונה, ולהקדיש אותה לגיבורים האמיתיים של אמריקה באותה תקופה.
"ב-11 בספטמבר 2001, העיר ניו יורק הותקפה באופן חסר רחמים ופושע", נאמר בהקדשה המיוחדת, שפתחה את הפרקים. "למרות שאף מחווה לא תוכל לרפא את הכאב של היום הזה, מפיקי 'חוק וסדר' מקדישים את העונה הזאת לקורבנות ולבני משפחותיהם, לכבאים ולשוטרים שמזכירים לנו מדי יום בחייהם ואומץ ליבם, מהי המשמעות האמיתית של להיות אמריקני".
5. המציאות עולה על כל דמיון: הרווח הגדול של "24"
לג'ק באוור היה עיתוי מעולה. עצוב, אבל נכון: סוכן הביון הזריז בעולם נכנס לחיינו בנובמבר 2001, לאחר דחייה של חודש בעלייתה של "24" לאוויר. ממש כמו בשתי סדרות נוספות שעלו באותה שנה – "זהות בדויה" ו"סוכנות הביון" – הרעים היו הטרוריסטים, והטובים היו הסוכנים החשאיים, שפעלו מתחת לאפינו וסיכלו פעם אחר פעם את תוכניותיהם הזדוניות.
אגב, מפרק הפיילוט של "24" נחתכה סצנה בה צונח טרוריסט ממטוס נוסעים אמריקני, רגע לפני שהוא מתפוצץ באוויר וכל נוסעים נהרגים. סצנה זו שודרה מחוץ לגבולות ארה"ב, אך באותה תקופה, האמריקנים לא היו מסוגלים לראות מחזות כאלה בטלוויזיה – גם אם רגע אחרי, ג'ק באוור היה מגיע להציל את היום.
6. כל אנשי הנשיא: "הבית הלבן" וג'ד ברטלט מחנכים את אמריקה
כצפוי, יוצר "הבית הלבן" לא היה יכול להתעלם מהמאורעות ודחה את פרק פתיחת העונה השלישית בשבוע. עקב האירועים הקשים צולם פרק מיוחד, "יצחק וישמאעל", שעלילתו לא היתה קשורה לעלילות הסדרה, ואשר פתח את העונה ב-3 באוקטובר 2001.
בפרק, שהוגדר בפירוש כמחווה לאסון, נסגר הבית הלבן במצור עקב חשש בטחוני שגרתי. ממש במקרה נקלעת למקום קבוצת תיכוניסטים בסיור, מה שמאפשר לשאר הדמויות לנהל איתם דיון על גזעניות, על איומים בטחוניים, על הסכסוכים במזרח התיכון וכל השאלות שהציבור האמריקני שאל את עצמו באותה תקופה. "למה כולם מנסים להרוג אותנו?" שואל אחד התלמידים בשלב מסוים בפרק. מסתבר שהכל מתחיל בתקופת התנ"ך, כשהאחים יצחק וישמעאל הופרדו על ידי שרה אימנו.
7. הכל נשאר במשפחה: ג'סטין מתגייס לצבא ב"אחים ואחיות"
"אחים ואחיות" הקדישה פרק כפול שנקרא "הטעויות שאנו עושים" (חלקו הראשון נקרא גם "קופצים דרך זכוכיות") וחזר בזמן אחורה לאירועי ה-11 בספטמבר. קיטי, שגרה בניו יורק באותה תקופה, וחווה טראומה קשה בעקבות קרבתה לאזור התאומים בזמן הפיגועים. היא עוזבת הכל וחוזרת הביתה למשפחתה כדי להתנחם, והבן הצעיר, ג'סטין, מחליט בעקבות האירועים להתגייס לצבא. השבר הלאומי מקבל ייצוג בקנה מידה זעיר בתוך משפחת ווקר המתפרקת.
8. מי יציל את הבית שלי: דניס לירי מצדיע לכבאים ולבני משפחותיהם
"הצילו" עלתה לאוויר ביולי 2004 ומיומה הראשון עסקה בחייהם של כבאים בתחנת משטרה בהארלם, שנים ספורות לאחר אסון התאומים. טומי (דניס לירי), אחד הכבאים בתחנה, נרדף על ידי רוחו של בן דודו ג'ימי, כבאי אחר שנהרג בפיגועים. הסדרה לא רק סבבה סביב הזיכרון האישי של האסון בקרב הכבאים ששרדו, אלא גם במעמדם בחברה האמריקנית אחרי ה-11 בספטמבר.
בפרק הפתיחה של הסדרה, טומי נושא נאום בפני כבאים חדשים מאחורי גראונד זירו: "הייתי באמצע של חרא שהיה גורם לכם לעשות במכנסיים עכשיו. אבל אין לי מדליות על החזה, חראות, כי אני לא גיבור. אני כבאי. אנחנו לא בעסקי הגבורה כאן, אנחנו בעסק של לגלות מי פחדן. זה מי שאתה, אם אתה לא מסוגל לסבול את החום. אתה נמושה, ואין מקום לנמושות בשירותי הכבאות של ניו יורק".
9. הרחוב עולה: אפילו ביג בירד ואלמו לא שוכחים
איך מסבירים על פיגועי התאומים לילדים בני שלוש? יוצרי "רחוב סומסום", שהחלה את עונתה ה-33 חודשים ספורים אחרי האסון, התמודדו בגבורה עם המשימה החשובה. אל דאגה – אריק ובנץ לא נקברו בהריסות וגם עוגיפלצת לא נפגע, אבל הכותבים הכניסו עלילות מקבילות וסמליות שהתמודדו עם כמה מהשאלות המבלבלות שהציגו פעוטות להוריהם באותה תקופה.
בפרק מיוחד לתחילת העונה, אלמו עד לשריפה קטנה בחנות של הופר, ומפחד מאוד. הוא מתגבר על הפחד לאחר שהוא פוגש כבאים אמיתיים בתחנת כיבוי אש בניו יורק. במקביל, ביג בירד נפגש עם חבר לעט, גוליבר, שמגיע לרחוב ומתפלא לגלות שביג בירד מיודד עם מינים אחרים. כשגוליבר הגזען לא מוכן לשחק עם מר סנפלפאגוס, הממותה, ביג בירד מחליט להביע עמדה נגד בריונות ומגן באומץ על חברו הטוב ביותר.
10. מי נגד מי?: בריאן גריפין מסביר לפיטר
אתר נפילת התאומים, הגראונד זירו, הפך עבור האמריקנים לסמל למה שעוללו להם הטרוריסטים של "אל קעידה". אבל כמעט עשור אחרי האסון ושתי מלחמות, אמריקנים רבים כבר לא ממש זכרו מי האויב שממנו הם חוששים. גם פיטר גריפין מ"איש משפחה", שביקר עם משפחתו באתר בפרק ששודר בנובמבר 2008, ניסה להבין מה בדיוק הקשר של העיראקים לאסון, ועל הדרך העביר ביקורת נוקבת על הממשל האמריקאי שגרר את המדינה למלחמות ועימותים בלתי נגמרים, וללא צידוק ממשי.
בריאן הכלב, קול ההיגיון של המשפחה, ניסה להסביר לו שלעיראק אין קשר כלל לסיפור: "אלה היו חבורה של סעודים, לבנונים ומצרים שמומנו על ידי סעודי שחי באפגניסטן וזכה להגנה מפקיסטנים", הוא אמר, ופיטר סיכם "אז אתה אומר שאנחנו צריכים לפלוש לאירן?".