המחזאי-במאי הלל מיטלפונקט הוא הזוכה הגדול של טקס פרסי התיאטרון שהתקיים היום (ה-3 בחודש) בצהריים באולם תיאטרון באר שבע. המחזה "אנדה" שכתב וביים, המועלה בתיאטרון בית לסין, זכה בפרסי ההצגה הטובה ביותר, מחזאי השנה ושחקנית השנה לקרן צור.
"אנדה" תאר את שהתרחש מאחורי הקלעים של משפט אייכמן, וניסיונות ממשלת בן גוריון להשפיע על בחירת עדי התביעה במטרה לנטרל סיכונים פוליטיים. גיבור המחזה הוא עורך דין צעיר ואידיאליסט (מיכה סלקטר) המגלה מחדש את שורשיו בעקבות מפגש עם אחות ניצולת שואה (צור), אותה הוא מבקש לזמן כעדה במשפט.
"אני נרגש במיוחד לקבל את הפרס עבור מה שבעיני הוא המחזה החשוב ביותר שכתבתי בחיי", אמר מיטלפונקט בנאום הזכייה שלו שחתם את הטקס, "'אנדה' מתאר עוול נורא שנגרם לאנשים שחלקם עדיין חיים בתוכנו. עוול שעדיין לא תוקן, אולי בגלל שזה עולה יותר מדי כסף לתקן, ועדיף להנהגה להמתין עד שהאנשים האלה ימותו".
זכייתה של "אנדה" בשלושה פרסים הייתה שיאו של אחד מטקסי פרסי התיאטרון המותחים והלא צפויים ביותר של השנים האחרונות. עד הרגע האחרון לא ניתן היה להמר בוודאות על זוכה כזה או אחר, והרשימה הסופית הניבה שורה ארוכה של הפתעות. בסופו של דבר התחלקו הפרסים כמעט שווה בשווה בין כמה הפקות בולטות כאשר "אנדה" של תיאטרון בית לסין, "משוגעת" של התיאטרון הלאומי הבימה ו"הנפש הטובה מסצ'ואן", "אמדאוס" ו"כנר על הגג" של התיאטרון הקאמרי קבלו שלושה פרסים כל אחד.
המאוכזבים הגדולים של הטקס היו "אוגוסט: מחוז אוסייג'" של הבימה, "אהובת הדרקון" של תיאטרון החאן, "החגיגה" שהופק במשותף על ידי תיאטראות הקאמרי והבימה שנותרו בסיום האירוע בידיים ריקות, וכן "שונאים, סיפור אהבה" ו"הלילה ה 12" של תיאטרון גשר, שהסתפקו בפרס אחד בלבד לכל מחזה - "שונאים, סיפור אהבה" על עיצוב התאורה ו"הלילה ה 12" על התרגום, פרס שהתחלק השנה עם "הנפש הטובה מסצ'ואן" של תיאטרון הקאמרי.
איתי טיראן הוסיף פסלון נוסף לערימה שצבר בשנים האחרונות על הופעתו כמלחין הגאון וולפגנג אמדאוס מוצרט ב"אמדאוס", כשחקן המשנה המצטיין, תוך שהוא מביס את עודד תאומי הוותיק שהופיע מולו כאביו המתעלל במחזה "החגיגה". טיראן הקדיש את הפרס ליצירתו של מוצרט "שתמשיך ללוות אותנו עוד הרבה אחרי המחזה הזה". חני פירסטנברג המגלמת ב"אמדאוס" את אשתו של מוצארט, קונסטנצה וובר, לא זכתה בפרס שחקנית המשנה למרות שרבים האמינו שהוא מונח בכיסה. הזוכה בקטגוריה זו הייתה דווקא מיקי פלג רוטשטיין, על הופעתה כחולת נפש מיוסרת במחזה "משוגעת" שכתבה וביימה יעל רונן. "זה מחזה שאפשר לי להתעמת, להביט בראי ובסופו של דבר גם לחבק את הפחדים הכי כמוסים שלי", אמרה פלג רוטשטיין בעקבות הזכייה. הפקת "אמדאוס" התנחמה, כאמור, גם בפרס ההעלאה המחודשת, אותו קבלו השחקנים איתי טיראן ויצחק חזקיה בשם הבמאי עמרי ניצן, המביים בימים אלה בבלגיה את האופרה "שמשון ודלילה".
הפתעה גדולה נוספת הייתה זכייתו של הקברט המוזיקלי הסאטירי "שירת העצבים", בהפקת אלי מנטבר ותיאטרון "צוותא", בפרס הצגת הבידור של השנה, תוך שחמש השחקניות-זמרות האלמוניות מביסות קליברים כמו מיקי קם ויהורם גאון. הבמאית דניאלה מיכאלי אמרה בתגובה: "אנחנו בוטחות בממשלה החדשה שתיתן לנו הרבה חומרים להמשיך לעבוד איתם בהצגות הבאות".
הצלחתו המסחררת של המחזמר "כנר על הגג" בתיאטרון הקאמרי תורגמה אף היא לשלושה פרסים בולטים - פרס מחזמר השנה, שהוענק לבמאי משה קפטן (שקרא לנוכחים בטקס להכיר במחזות הזמר כז'אנר איכותי לא פחות מדרמות וקומדיות), פרס על עיצוב התנועה וכמובן, פרס שחקן השנה לנתן דטנר על דמותו של טוביה החולב. דטנר, המכהן גם כמנכ"ל ומנהל אמנותי של תיאטרון באר שבע המארח, לא הסתיר את התרגשותו למרות שנחשב מועמד מוביל לזכייה. "זה לא תפקיד שבא לי בקלות, הייתי צריך להילחם עליו כמו מטורף", אמר בנאומו, "זה גם המסר שלי לשחקנים שאומרים להם 'לא' - אל תוותרו, תדפקו על דלתות, תעשו הכול, לפעמים זה מצליח".
הרגע בו זכה דטנר בפרס היה אחד משניים במהלך הטקס בהם קם הקהל באולם על רגליו לאות כבוד. הרגע השני היה כאשר השחקן המיתולוגי יעקב בודו עלה לבמה לקבל פרס מפעל חיים, רגע אחרי שנכדתו הפתיעה אותו בשירת יידיש על הבמה. בודו, דומע מהתרגשות, לא שכח את ההומור האופייני ואמר: "כאשר מקבלים פרס מפעל חיים נהוג לחשוב: 'זה עוד לא הזמן'. אני רוצה לחדש לכם ולומר שעבורי זה בדיוק הזמן. מה שכן, מיתון או לא מיתון, אני לא מפעל שהולך להיסגר. אני ממשיך לפעול במלוא המרץ".
דווקא בגזרת פרסי השחקנים המבטיחים לא היו השנה הפתעות בולטות. דן שפירא הוא השחקן המבטיח על הופעתו במחזה "אקווס", כנער מעורער בנפשו המפתח קשר אובססיבי לסוסים, ורינת מטטוב היא השחקנית המבטיחה על תפקידה כנערה סכיזופרנית פרנואידית ב"משוגעת". המסקנה: הפסיכיות משתלמת. גם זכייתה השנייה ברציפות של קרן פלס בפרס המלחינה על "הנפש הטובה מסצ'ואן" הייתה כמעט ידועה מראש, ומארגני הטקס ידעו זאת כאשר זימנו את חברתה הטובה מירי מסיקה להעניק את הפרס בקטגוריה זו. "אני נרגשת במיוחד על הכבוד שהיה לי להתמודד השנה מול מוזיקאים שגדלתי על היצירות שלהם, כמו יוני רכטר ויהודה פוליקר", אמרה פלס, שהודתה גם לשותפה ליצירה, במאי המחזה אודי בן משה.
במפתיע, בן משה עצמו הצטרף אליה תוך זמן קצר ברשימת הזוכים כבמאי השנה על העיבוד המרהיב שלו למחזהו הקלאסי של ברטולט ברכט, שעוסק בזונה טובת לב המתחזה לאיש עסקים קשוח כדי לשרוד מול צבא החמסנים המבקשים לנצל אותה. זוהי זכייה שנייה ברציפות של הצמד בן משה כבמאי ופלס כמלחינה בפרסי התיאטרון, אחרי שבשנה שעברה זכו על המחזה "הרטיטי את ליבי" של חנוך לוין.
ובלי תקרית מביכה אי אפשר, וכזו הייתה דווקא בקטגוריית ההצדעה לזכרם של אנשי התיאטרון שהלכו לעולמם בשנה החולפת. שמה של שחקנית תיאטרון 'גשר' נלי גושבה ז"ל, שנפטרה כבר לפני שנתיים אך נשכחה מלב בטקס הקודם, נכללה ברשימה רק השנה. לעומת זאת, נעדר שמו של השחקן מוסקו אלקלעי ז"ל, שנפטר ימים ספורים לפני טקס פרסי התיאטרון הקודם, וזאת למרות ששמה של השדרנית-שחקנית שוש עטרי שהלכה לעולמה באותו היום דווקא צוין ברשימת נפטרי בשנה הנוכחית.
גרסה ערוכה של טקס פרסי התיאטרון, אותו הנחו ענת וקסמן ויפתח קליין, ישודר מחר (ה-4 לחודש) החל מ-23:00 בערוץ 2.
טקס פרסי התיאטרון – רשימת הזכים המלאה:
שחקן המשנה: איתי טיראן (אמדאוס)
שחקנית המשנה: מיקי פלג רוטשטיין (משוגעת)
הקומדיה של השנה: "שמו הולך לפניו" (תיאטרון חיפה והתיאטרון הקאמרי)
מתרגם השנה: דורי פרנס (הלילה ה 12), פרופ' שמעון זנדבנק (הנפש הטובה מסצ'ואן)
העלאה מחודשת: "אמדאוס" (התיאטרון הקאמרי)
הצגת הבידור של השנה: "שירת העצבים" (צוותא ואלי מנטבר)
המחזמר של השנה: "כנר על הגג" (התיאטרון הקאמרי)
עיצוב התפאורה: ענת שטרנשוס (משוגעת)
עיצוב התלבושות: רות דר (אמדאוס)
עיצוב התאורה: אבי יונה (במבי) בואנו (שונאים, סיפור אהבה)
מחזאי השנה: הלל מיטלפונקט (אנדה)
השחקן המבטיח: דן שפירא (אקווס)
השחקנית המבטיחה: רינת מטטוב (משוגעת)
עיצוב התנועה: דניס קורטני (כנר על הגג)
מלחין/ת השנה: קרן פלס (הנפש הטובה מסצ'ואן)
השחקן הראשי: נתן דטנר (כנר על הגג)
השחקנית הראשית: קרן צור (אנדה)
במאי השנה: אודי בן משה (הנפש הטובה מסצ'ואן)
הצגת השנה: "אנדה" (תיאטרון בית לסין)
אחרי שנה לא קלה, תיאטרון חיפה מציג רפרטואר מושקע לשנה הקרובה
15 שנים אחרי ההופעה האחרונה שלו בתיאטרון, דן תורן חוזר לבמה