ארי פולמן (צילום: רויטרס)
ארי פולמן. הולך לעשות היסטוריה? | צילום: רויטרס

שנה בלבד אחרי מועמדותו של "בופור" לפרס האוסקר, חוזרת ישראל לשטיח האדום. "ואלס עם באשיר" של ארי פולמן הוא אחד מחמשת המועמדים בקטגוריית הסרט הזר הטוב ביותר בטקס שייערך ב-22 לפברואר. כזכור, רק לפני כשבועיים זכה סרטו של פולמן בפרס "גלובוס הזהב".

ארי פולמן, עשית את זה!
"חגיגה גדולה, חגיגה גדולה, לא ייאמן איפה התחלנו ואיך זה נגמר, לא נתפס. תהיה גבר ותן קרדיט לערוץ 8 בכבלים - הם התחילו את הפרויקט הזה מכלום. ולקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה שלקחו הימור היסטרי מרעיון מופרך, 3 דקות שלא היה בהן כלום".
איך את מרגיש עכשיו?
"מה 'איך אתה מרגיש?', נהיית רפי רשף? מצוין, איך אני יכול להרגיש? מדוכא? מרגיש סבבה. מה יכול להיות יותר טוב".
ציפית שתגיע לשם?
"היום בבוקר כן. לפני ארבע שנים לא יכולתי לחשוב על זה".
עם מי אתה נמצא בחדר עכשיו?
"אני נמצא עם יואב קידר, העורך און ליין, ואנחנו פותחים בקבוק שמפנייה. ראינו את זה באינטרנט. אני לא אחגוג היום בערב, כבר חגגתי אתמול את היומולדת של אשתי ואני מותש".

פולמן לא לבד בחגיגות. מבקרי הקולנוע מברכים גם הם על המועמדות, והמבקר יאיר רווה אף טוען שהסיכוי של "ואלס" לזכות בפסלון הנחשק גבוה מתמיד. למה? "קודם כל בזכות זה שהוא ממש טוב ופורץ דרך", מסביר רווה, "שנית, כי אף סרט מולו לא חזק כמותו והתחרות לא עד כדי כך קשה. ושלישית, הסרט ממש אקטואלי לנוכח ההקבלה בין סיפור מלחמת לבנון למה שהיה עכשיו בעזה".
המלחמה בעזה יכולה לפגוע בסיכויים שלו?
"אם היא לא הייתה נגמרת זה יכול היה לפגוע, אך מכיוון שהיא הסתיימה אין שום בעיה. זה פשוט נראה כמו סרט שירד מכותרות העיתונים, והוא נותן את הצד השני של הכותרות, הצד של החייל הפשוט, לא של הגנרלים וראשי ממשלה אלא הסיפור מהשטח".
אז אתה אופטימי.
"לא ראיתי סרט זר אחר שקיבל כמות כזו של פרסים וביקורות חיוביות. הוא מגיע לתחרות כפייבוריט, כמו נבחרת ברזיל במונדיאל. חד משמעית הסרט מועמד מוביל לזכייה באוסקר, זו לא ספקולוציה זו עובדה".
יש מקרים שדווקא סרט שמסומן כמנצח מפסיד בסופו של דבר.
"תשמע, קיימת הסכנה שיהיה גל התנגדות לנוכח עדיפותו. זה קרה לפני שלוש שנים עם 'הר ברוקבק' שכולם חזו שהוא יהיה הזוכה, הוא זכה ב'גלובוס הזהב' ולחברי האקדמיה האמריקאית נמאס לשמוע עליו והם החליטו להצביע למשהו אחר רק בשביל הגיוון. נקווה שלנו זה לא יקרה".

"מגיע לו, הוא חייב לזכות", מוסיף מבקר הקולנוע אמיר קמינר, "זה סרט משובח, אמיץ, חושפני ומתריס. המתחרים פחות טובים. הוא בא עם רוח גבית אחרי 'גלובוס הזהב' אבל זו לא ערובה שהוא יזכה. לבוחרים של קטגורית הסרט הזר יש תמיד טעם משונה ולפעמים סרטים הכי זניחים והכי מיותרים זוכים בו".
המלחמה שזה עתה הסתיימה עומדת לרעתו או לטובתו?

"המלחמה יכולה לעזור דווקא כי זה סרט אנטי מלחמתי שמראה צדדים אחרים של ישראל. הבעיה היא שחברי האקדמיה הם הרבה יהודים קשישים ופטריוטים אז יכול להיות שהם לא יאהבו את הסרט וזה מה שמדאיג אותי. בכל מקרה, התחושה שלי היא שהפעם עושים את זה".

האם זה סימן גם לאוסקר? (צילום: חדשות)
ואלס עם באשיר. מגיע לתחרות כפייבוריט | צילום: חדשות

גל אוחובסקי, אתה מתרגש?
"מאוד, אני חושב שזה כבוד ושזה כיף ואני נורא שמח. תשמע, באופן מסורתי באקדמיה מאוד לא אהבו סרטים שישראל לא מוצגת בהם מספיק טוב. 'בופור', למשל, מאוד סבל מזה. האקדמיה כמו כל יהדות ארה"ב לא כל כך פלורליסטית בענייני ישראל, פחות אוהבת סרטים שמציגים אותה באופן לא מספיק ממלכתי".
מה כן יכול לפעול לטובתנו?
"אני חושב שהסרט מאוד ראוי, מבחינה פוליטיקה קולנועית מצבו מאוד טוב בתוך התחרות. יש לו חברת הפצה מאוד טובה, לא מתחרה מולו אף סרט שיש מאחוריו כוחות יותר חזקים. מה שחבל לי בכל העניין זה שכל אלו שצפו ב'ואלס עם באשיר' לא חשבו למנוע את 'ואלס עם באשיר 2'".

"ואלס עם באשיר" יתחרה על הפרס עם "כנופיית באדר-מיינהוף" הגרמני, "בין הקירות" הצרפתי, "Departures" היפני ו"Revanche" האוסטרי.

ואלו המועמדים בקטגוריות המרכזיות: 

בראד פיט מתוך הסיפור המופלא של בנג'מין באטן (יח``צ:  יחסי ציבור )
תן ספיץ', פיט | יח``צ: יחסי ציבור
הסרט הטוב ביותר
"נער החידות ממומביי"
"פרוסט/ניקסון"
"הסיפור המופלא של בנג'מין באטן"
"נער קריאה"
"מילק"

הבמאי הטוב ביותר
דני בויל ("נער החידות ממומביי")
רון הווארד ("פרוסט/ניקסון")
דיוויד פינצ'ר ("הסיפור המופלא של בנג'מין באטן")
סטיבן דלדריי ("נער קריאה")
גאס ון סנט ("מילק")

השחקן הטוב ביותר
שון פן ("מילק")
פרנק לנג'לה ("פרוסט/ניקסון")
מיקי רורק ("המתאבק")
ריצ'רד ג'נקינס ("The Visitor")
בראד פיט ("הסיפור המופלא של בנג'מין באטן")

השחקנית הטובה ביותר
קייט וינסלט ("נער קריאה")
אן האתוויי ("Rachel Getting Married")
מריל סטריפ ("ספק")
מליסה לאו ("Frozen River")
אנג'לינה ג'ולי ("ההחלפה")

פנלופה קרוז מתוך ויקי כריסטינה ברצלונה (צילום: יח"צ)
לא ויקי, לא כריסטינה אבל בהחלט מועמדת | צילום: יח"צ
שחקן המשנה הטוב ביותר
הית' לדג'ר ("האביר האפל")
ג'וש ברולין ("מילק")
מייקל שאנון ("Revolutionary Road")
רוברט דאוני ג'וניור ("רעם טרופי")
פיליפ סימור הופמן ("ספק")

שחקנית המשנה הטובה ביותר
פנלופה קרוז ("ויקי כריסטינה ברצלונה")
איימי אדמס ("ספק")
וילה דייויס ("ספק")
טאראז'י פ. הנסון ("הסיפור המוזר של בנג'מין באטן")
מריסה טומיי ("המתאבק")