האם הסתכלתם פעם על תמונה במגזין ותהיתם האם היא טופלה בפוטושופ? תוכנה חדשה תדע להשיב על השאלה.
מי שאחראי על פיתוח התוכנה והאלגוריתם שמאחוריה אלה האני פאריד, פרופסור למדעי המחשב ומומחה לזיהוי פלילי באוניברסיטת דארטמות' שבארה"ב והסטודנט שלו אריק קי.
השניים מציעים כלי שמודד עד כמה תמונות אופנה ויופי שונו, כלומר עברו טיפול דיגיטלי ומדרג את השינוי בסולם של 1 עד 5. המחקר של פאריד ותלמידו בנושא התפרסם השבוע בכתב העת האקדמי PNAS.
כדי לפתח את האלגוריתם החוקרים שלפו תמונות רבות מתוך האינטרנט בעיקר מתוך אתרים של צלמים ומומחי פוטושופ שמפרסמים תמונות של 'לפני ואחרי' כדי להשוויץ בכישוריהם.
האלגוריתם מנסה לחקות את התפיסה האנושית וכדי להשיג מטרה זו החוקרים גייסו מאות אנשים כדי להשוות בין תמונות לפני השיפוץ ואחריו ולדרג את התוצאה. הדירוגים האנושיים היו המקור עליו התאמנה התוכנה כדי להציג את הדירוג שלה.
לפי פרופסור פאריד התוכנה תהיה כלי שימושי עבור גופי תקשורת לביקורת עצמית, עבור מי שירצה לבדוק או לפקח על התמונות ועד כמה הן אמיתיות וגם ירתיע את המצולמות והמצולמים מלרצות לשפר את התמונות באופן מוגזם מפני שרמת הריטוש שעברו תהיה חשופה לכל.
הרעיון לבנות את התוכנה נולד בעקבות המלחמה שהוכרזה בעולם ובעיקר באירופה בהפרעות האכילה. לפי הפעילים בתחום אחד מהגורמים המשפיעים ביותר על דימוי הגוף הבעייתי שעלול להוביל להפרעות אכילה אלה התמונות במגזיני היופי. התמונות עוברות עיבוד בפוטושופ וגורמות למצולמות והמצולמים להיראות מושלמים יותר מהמציאות.
גם בישראל הנושא מטופל, רק לפני כשנה וחצי אושר "חוק הפוטושופ" לפיו ייאסר על סוכנויות להעסיק דוגמנים ודוגמניות בתת משקל.
בנוסף קובעת הצעת החוק כי במידה ויעשה שימוש בתוכנות מחשב לשם הצרת היקפיהם של הדוגמנים והדוגמניות תצורף אזהרה כי נעשה בתמונה עיבוד מחשב.
נכון לעכשיו לא ניתן להוריד את הכלי, אבל אם תרצו לצפות בתמונות ולהתרשם תוכלו להיכנס לכאן,
התמונות בשורה העליונה עברו עיבוד ברמה 2 כלומר שיפור קל בלבד.
בשורה התחתונה תוכלו לצפות בתמונות שעברו את השינוי הגדול ביותר(רמה 5), לחיצה על הכפתור Toggle תחשוף השוואה.