כמה פעמים בחרתם לבשל מנה בגלל תמונה מגרה בספר הבישול? כמה פעמים החלטתם להזמין את המנה הכי יפה בתפריט המסעדה? כנראה שיותר מפעם אחת.
מרביתנו אוכלים עם העיניים והבחירה במנה מסוימת לא תמיד קשורה לתיאור המילולי שלה, לערך הקלורי או למורכבות ההכנה. האוכל כבר מזמן הפך להיות לאחד מעמודי התווך של התרבות הישראלית והצרכן הישראלי רוצה עיצוב, יופי ואסתטיקה גם על הצלחת שלו.
עם פריחת תכניות הבישול וספרי המתכונים המראה של האוכל קיבל משמעות גדולהיותר, והיום לא צריך אפילו להריח או לטעום את המנה כדי ליהנות ממנה.
באופן טבעי חשוב להקפיד לא רק על האסתטיקה של המנה אלא גם לדאוג שהיא תצולם בצורה נכונה ורק שתדעו, לא מדובר במטלה פשוטה - יש לנו כמה המלצות.
תאורה
תוודאו שהאוכל שאתם מצלמים מואר היטב. אחד המקומות הטובים ביותר לצלם אוכל הוא ליד החלון, שם יש הכי הרבה אור טבעי.
רצוי לתמוך בצילום עם פלאש (הבזק) שיוחזר מהתקרה או הקיר כדי לתת תאורה מאוזנת יותר שחותכת את הצללים. חשוב לזכור כי פלאש לבדו לא תמיד מספיק ואור יום עוזר לשמור את מראה המזון הרבה יותר טבעי ומזמין.
אביזרים
שימו לב לא רק לסידור של המנה, אלא להקשר של התמונה. אפשר לשים אותה בתוך צלחת או קערה עם כל סידור השולחן סביבה, אבל חשוב לא להעמיס את תמונה יותר מידי.
כדאי לשקול אלמנט אחד או שניים כמו פרחים, כוס, מזלג או מפית. אלמנטים אלו יכולים לעתים קרובות להיות ממוקמים בעמדות משניות בתמונה. כדי לא לגנוב את הפוקוס מהאוכל המצולם אפשר לטשטש מעט את ה"ניצבים" שברקע.
עיצוב
הדרך שבה המזון מסודר על הצלחת חשובה לא פחות מהצילום שלו. שימו לב לאיזון שלו בתמונה (צבע, צורות וכו') ותשאירו את הדרך לתוך התמונה באמצעות קווים המובילים את עין הצופה לתוך התבשיל. אחת הדרכים הטובות ביותר ללמוד היא דרך ספרי בישול בהם ניתן לקבל השראה מהמקצוענים.
שיפורים קטנים
אחת הדרכים לשדרג את התמונה, היא לשפר את מראה האוכל. דרך אחת היא למרוח את המזון בשמן באמצעות מברשת. השמן יעניק מראה וברק מלאכותיים שיוסיפו לאיכות צילום.
הזווית חשובה
טעות נפוצה של צלמי מזון מתחילים היא לצלם תמונות מלמעלה המסתכלות ישירות על הצלחת. אמנם זה יכול לעבוד בנסיבות מסוימות, אך ברוב המקרים תתקבל תמונה יותר טובה על ידי צילום תקריב מלמטה קרוב לקו הצלחת (או מעט מעליו).
צילום ממוקד
התמקדות בחלק אחד בלבד של המנה יכולה להיות דרך יעילה להדגיש אלמנטים שונים ולגרום למנה להיראות עשירה ומעוררת תיאבון.
מוסיפים תחושה של בישול
אם תתנו לאדי הבישול לעלות מהאוכל שלכם תוכלו לתת לתמונה מראה "מבושל" אמיתי כמו צלמי אוכל מקצועיים. כמובן שזה יכול להיות קשה להשיג זאת באופן טבעי (גם בגלל עדשת המצלמה) וסטייליסטים של אוכל מוסיפים קיטור עם מספר רב של אסטרטגיות מלאכותיות.
אחד הפתרונות למשל הוא לשים במיקרוגל כדורי צמר גפן ספוגי מים ולהניח אותם מאחורי המזון.
משתמשים בחצובה
תייצבו את המצלמה, אם אתם לא יכולים להשתמש בחצובה, תשעינו אותה על כיסא, קיר, שולחן או כל פריט יציב אחר. האוכל לא הולך לשום מקום, כל עוד המצלמה יציבה, אין שום סיבה שהתמונה תצא מטושטשת בגלל שלא הפסקתם לרעוד.
חוק הפוטושופ לא תקף בצילומי אוכל
אחד היתרונות בצילום דיגיטלי לעומת הכימי הוא היכולת לעבד את התמונות במחשב לאחר הצילום. אם חשבתם שהתמונות בספר הבישול לא עברו ריטוש, כנראה שטעיתם.
מאחורי כל צלם טוב, יש פוטושופ, ואם ידכם לא משיגה את התוכנה המסויימת, תוכלו להעזר בכל תוכנה אחרת לעריכת תמונה. העיקר שתדאגו לעשות פינישים לפני ההעלאה לפייסבוק או אינסטגראם.
לומדים להכיר את תכונות המצלמה
למדו את הגדרות המצלמה שלכם כך שתוכלו להתאים מפתח צמצם רחב יותר, אשר נותן עומק שדה צר. האוכל נראה אטרקטיבי ביותר, כאשר רק חלק ממנו נמצא בפוקוס. למדו איך מבצעים איזון לבן לתמונות בעת הצילום או במחשב. עצוב לראות צלחת נאה של אוכל בצבעים של כחול או כתום בגלל טעות כזו.
אין להשתמש בפלאש מובנה שמוקפץ, הוא יוצר הדגשות קשות וצללים. נקודה נוספת, אם אפשר צלמו גולמי (RAW). זה נותן לכם יכולת להתאים את התמונה במחשב מאוחר יותר מבלי לאבד פרטים.