ידיים מחליפות כסף (צילום: istockphoto)
אמרתי לך, שלי יותר גדול | צילום: istockphoto

הבעיה בפייסבוק (תני שם מלא), טוויטר (@\#), פורסקוור (איפה את?) ו-Miso (במה את צופה?), היא שמדובר ברשתות חנוניות-חיוביות שבנויות על פרגון ושיתוף לינקים "מגניבים" מעיקים. מה שאין בהן זה תככים ורכילות; אתה לא יכול להבין מי התנשק עם מי אתמול בכיכר אתרים, למה האקסית שלך מסתובבת בסופ"שים במושב רישפון או אם עקפת את העורך שלך לשעבר בגלובס במשכורת מאז שהפסקתם לעבוד יחד. ואם נניח את הקטע האישי רגע בצד, מה שהכי חסר בכל המשוואה הזאת זה שירות חברתי שידווח לכולם את סודות רואה החשבון שלך במלואם.

שני אתרים מובילים עוסקים בזה כיום. למעשה, אפשר לומר שהטרנד הפיננסי הוא הדבר הרותח ברשת החל משבוע שעבר. לשירותים קוראים NetworthIQ ו-Mint. הרעיון פשוט: אתה נכנס, פותח חשבון, מעביר אליהם את כל פרטי החשבוניות, משיכות חשבון הבנק, הוצאות חריגות, משכנתה, חיובים וזיכויים שונים. בנקים מסוימים אף מאפשרים להתחבר ולשאוב מידע אוטומטי ב-RSS. אחרי חישוב קצר אתה מקבל גרף "כמה אתה שווה" וכמה תהיה שווה בעתיד, ולצידו מספר הזהב ה- networth שלך בדולרים.

 הדשא של השכן ירוק יותר? עכשיו סוף סוף אפשר לגלות

הסכמי סודיות שכר לא תקפים בזירה הזאת; כלומר, אם חתמת בעבודה שאסור לך לחשוף את הסכום שהופקד לך בכרטיס ה"תן ביס" לארוחות צהריים אין לך מה לחפש כאן. אם התעלית על הקשיים הפסיכולוגיים, אתה יכול להתחיל ליהנות; אחד האפקטים הנחמדים של הטרנד, שלא היה כמותו ברמת החשיפה, הוא שחייך הכלכליים הופכים למשחק. אתה פתאום מתחרה עם שכנים שלך, עם קולגות ואויבים, ומוצא עצמך שומר קבלות אובססיבי וסופר טיפים. הגרף מספר לך איפה תהיה בגיל החתונה וכמה זמן ייקח לכסות את החוב לנושה או להכפיל את השכר הממוצע במשק. עוד פונקציה לוהטת היא הכנסת "המספר", הנטוורט' שלך, לאתר Global Rich List כדי לבדוק  את מיקומך בטבלת עשירי\עניי העולם.

 

אין תמונה
דוגמה לעמוד של פנסיונר בשם ג'ף עם שווי כללי של 697,850 דולר

לא שאין חסרונות לשיתוף הזה. כל מיני עלוקות שניסו למצוץ ממך כספים כל החיים – אלה שתמיד שיקרת להם שאין לך שקל – יוכלו לראות עכשיו בדיוק מה המצב שלך. ומכיוון שמדובר במעשה פדנטי של תיוק והתמדה, אפשר להניח שבגדול אף אחד מהמשתמשים בו לא משקר. עידן חדש של כנות. חשוב גם להבין שקודם כל מדובר בשירות עצמי, מן מנהל נומינלי שמארגן לך את החיים. צבוע להאמין שלחשוף אקסיות של הבוס שלך בפייסבוק זה סבבה אבל להאיר את פרטי חשבון הבנק שלך באופן סולידי זה משהו לא ראוי.

טרם נמצאו סלבס שנרשמו באופן לא אנונימי לשירותים הללו, או אנשים שבאמת שווים מעל שני מיליון דולר ומשתמשים בזה ברצינות. אבל לשם השוואה, אלירז שדה שזכה בערך ברבע מיליון דולר בגמר באח הגדול יכול בקלות להשתלב בקלות בחלק התחתון של הטבלה של קליפורניה.

>> מי האנשים שאין להם פרופיל בפייסבוק? בדקנו