תהיתם פעם איך מייצרים את האייפון? כמה אנשים ובתוך כמה זמן מרכיבים את האייפד? תכנית Nightline ששודרה אמש (ד') ברשת ABC האמריקנית קיבלה הצצה בלעדית למפעלי פוקסקון שבסין בהם אפל בונה את הגאדג'טים האהובים עלינו.
נציין שהחשיפה של ממלכת מפעלי פוקסקון שמעסיקה כמיליון פועלים ברחבי העולם אינה מקרית והיא נועדה להרגיע את הרוחות בעקבות פרסום כתבת התחקיר בניו יורק טיימס מחודש ינואר האחרון בה נחשפו תנאי העבודה הבלתי אנושיים, גל ההתאבדויות, חשיפה לפסולת רעילה, העסקת קטינים ויתר הפרות של זכויות אדם בסיסיות באותם מפעלים.
בתכנית אמש שוחח הכתב ביל וייר, ישירות עם עובדי המפעל, המנהלים שלהם ואפילו עם לואי וו, יועץ מיוחד לטרי גואו המשמש כיו"ר הון חי, חברת האם של פוקסקון. וייר דיבר גם עם נשיא איגוד העבודה ההוגנת (FLA), אורט ואן הירדן. את התגובה המעניינת ביותר בסיפור קיבל וייר מוו, כאשר שאל אותו על שכר העובדים. וו אמר שאין לו בעיה עם הבקשה להעלות את המשכורות, אבל אין סיכוי שאפל תרחיק לכת ותאשר משכורות כפולות (נזכיר: דרישה זו שווה לשכר של 3.6 דולר לשעה שהם כ-13 שקלים).
פרטים מרתקים נוספים שנחשפו בכתבה עסקו בשיטות ולוחות הזמנים הבלתי אפשריים של ייצור מוצרי ה-i, המשכורות הנמוכות, שעות העבודה הרבות, תנאי המחייה במעונות המפעל ועוד. הנה כמה מהממצאים היותר מעניינים:
- בפוקסקון עובדים 12 שעות ביממה במשמרות עם הפסקה של שעתיים.
- השכר הממוצע לשעה הוא 1.78 דולר (משכורת חודשית של כ-500 דולר).
- העובדים שגרים במעונות של המפעלים מצטופפים יחד, 6-8 עובדים בחדר ומשלמים שכר דירה חודשי של 17.50 דולרים. בנוסף, הם משלמים על האוכל שלהם, 0.70 דולר לכל ארוחה. כלומר, עובד שיאכל ארוחה אחת ויגור במעונות ישלם ביום אחד כ-1.30 דולר על הוצאות מחייה שזה סכום השווה כמעט לשעת עבודה שלמה.
- מכשירי האייפון והאייפד מורכבים בצורה ידנית.
- כדי להרכיב אייפון נדרשים 141 שלבים שונים.
- לוקח חמישה ימים ו-325 עובדים כדי להרכיב אייפד אחד.
- פוקסקון מייצרת 300 אלף מצלמות אייפדים ביום.
- פס הייצור פועל באופן רצוף.
- עובדים חדשים צריכים לעבור שלושה ימים של אימוני "בניית צוות" לפני תחילת העבודה.
- למרות העבודה האינטנסיבית מגיעים בכל יום למפעל אלפי אנשים ומבקשים להתקבל לעבודה. רובם מתחת לגיל 18.
- הכתב סיפר כי לא ראה במפעלים עובדים צעירים מאוד, בני 12-13 כפי שדווח בעבר. עם זאת אמר כי גם לא ראה הרבה עובדים בוגרים יותר (בני 30) ורוב המועסקים במפעלים נראו לו כמו בני 17 ו-18. הממצא המפתיע הזה כבר הספיק לעורר שאלה האם המפעל החביא את העובדים הקטינים בזמן הביקור המצולם רשת ABC.
- אפל שילמה 250 אלף דולר כדי להצטרף ל-FLA (איגוד העבודה ההוגנת) והיא משלמת על ביקורת מתמשכת.
- ה-FLA (אשר אפל הביאו אותו לביקורת בפוקסקון) מתעניין האם עובדים מביטים על מבקרים במפעל. האם העובדים יהיו "מוכנים להסתכל על מוזרויות", או שמא הם מאומנים להתעלם מכל דבר מלבד העבודה.
אחת הביקורות כלפי התחקיר שמעלה אתר ה-examiner גורסת כי התחקיר של ABC לא מציג את המציאות כפי שהיא, היות והוא לא נעשה בהפתעה, עובדה שנתנה להנהלת המפעל זמן להסתיר דברים.
"כל העובדים הקטינים בני 16-17, לא שובצו לשעות נוספות וכמה מהם נשלחו למחלקות אחרות", טוענים בארגון "סטודנטים מלומדים נגד התנהגות בלתי הולמת של תאגידים" (SACOM) שפרסם דוח עליו נסמכת הביקורת. במקרה אחר, חושף הדוח, כי עובדת פוקסקון בשם צ 'נגדו אליה התלווה בין היתר צוות הצילום קיבלה במהלך הביקורת שלוש הפסקות ביום, בעוד שבדרך כלל היא מקבלת רק אחת.
התכנית המלאה של ABC אינה זמינה לצופי ישראל, הנה הצצה:
>> תופעה ביוטיוב: צעירות מצלמות את עצמן ושואלות "אני יפה או מכוערת?"