זוכרים שהבטיחו לנו שנוכל לגלוש באינטרנט אלחוטי בכל מקום בירושלים? אז הבטיחו. בכלל, בערים הגדולות בישראל פוזרו הבטחות לתושבים כי יוכלו לגלוש חינם באינטרנט באמצעות רשת ה- WI-FI, אך בדיקה של "תוכנית חיסכון" מגלה שבעוד שניתן לגלוש בחינם בעיקר בבתי קפה - בשטח ציבורי, ברחוב לדוגמא, תצטרכו לשלם.
למרות שישראל נחשבת למתקדמת בכל מה שקשור לאינטרנט אלחוטי ו- WI-FI, גלישה ציבורית בחינם מוצעת כיום רק במספר מצומצם של ערים, לצערם של משתמשי הלפטופים ומכשירי הסמארטפון בעיקר.
בת"א יש אינטרנט רק ברחוב אחד, בחיפה רק בטיילת
מי שהייתה החלוצה, לפחות בכוונותיה בתחום, הייתה ירושלים. העירייה פרשה רשת אלחוטית בשתים עשרה נקודות במרכז העיר. עם זאת, הפרויקט, שהושק בשנת 2004, לא הורחב לשאר חלקי הבירה.
בשאר הערים המצב לא טוב יותר. בחיפה השיקו פרוייקט דומה לזה הירושלמי בשנת 2008, אבל גם שם האזור מוגבל מאוד ומתמקד בטיילת בלבד.
לפני מספר שבועות, יצא לדרך פרויקט חדש של עיריית תל אביב וחברת סמייל 012 לרישות אינטרנט חינם בשטחים ציבוריים של העיר העברית הראשונה. הפיילוט לפרויקט פועל בינתיים רק בשדרות בן גוריון בעיר.אבל הבטחות לחוד ומציאות לחוד. בדיקה מגלה כי גם במתחם המצומצם הזה הקליטה לא עובדת כסדרה. למעשה, בשליש מהשדרה, הקליטה לא עובדת בכלל.
באין ברירה, חברות הסלולר ממשיכות להתעשר על חשבוננו
מי שמעוניין בכל זאת באינטרנט אלחוטי בחינם, יכול למצוא אותו בבתי הקפה שבערים, אותו מקבלים בדרך כלל בחינם.
בשאר המקומות, נאלץ לשלם על שירותי הדור השלישי של חברות הסלולר. בסלקום, התמחור לפי מהירות ולא נפח. מי שמעוניין לגלוש במהירות גבוהה ישלם כשבעים שקלים ומעלה עבור חבילת גלישה למכשירי אייפון ואנדרואיד במהירות של מגה ללא הגבלת נפח. בפרטנר עולות חבילות הגלישה מ-58 עד 118 שקלים. חבילת גלישה ללא הגבלה עולה 148 שקלים. בפלאפון, לא גלשת, לא שילמת. חבילת גלישה עד 250 מגה תעלה 49 שקלים. מעל 2 ג'יגה תוכלו לגלוש בעלות של 129 שקלים. ניתן לרכוש גם חבילת גלישה בנפח של 2 ג'יגה בתוספת תשלום של 79 שקלים לחודש. ובמירס, בעלי הסמארט פון משלמים 60 שקלים עבור נפח גלישה של ג'יגה אחת.
מעבר למחירים, גם הגלישה היא איטית, מהירות הגלישה הממוצעת בישראל עומדת על 1.3 מגהביט לשנייה, נתון הנמוך בהרבה מפרסומי המהירות הרשמיים של חברות הסלולר.
עיריית ירושלים: "תגלשו בבית קפה"
בעיריית ירושלים אומרים שבמרחב הציבורי אין צורך בהשקעה כזו, שכן כיום מרבית האנשים יכולים לגלוש בבתי הקפה בעיר באופן חופשי. ואילו בעיריית תל אביב אומרים שאם אכן הייתה התקלה, זהו דבר טבעי במהלך תקופת הניסיון.