תקופת המיתון עדיין לא הסתיימה רשמית, אבל בחברות אדריכלות הפנאי ומשווקי האלקטרוניקה הבידורית כבר יוצאים בהצהרות שהמיתון לא השפיע על ענף הבתים החכמים בישראל וכי עשירי הארץ ממשיכים לבנות את הבתים שלהם עם כל הטכנולוגיות החדישות. הדבר המפתיע הוא, שלא רק שלא הייתה ירידה בהזמנות של בתים חכמים, אלא אף נרשמה עלייה: "אנחנו רואים עלייה בהתעניינות של הזמנת מוצרים לבתים חכמים, שעומדת על 15% עד 25% ברבעון השני של השנה לעומת הרבעון המקביל אשתקד", אומר שלומי ברוך, מנהל פרויקטים בחברת ארמגדון, המתמחה בתחום.
גם אצל הוד גמליאל, מנכ"ל ובעלים של הד סינמה הבונה בתים חכמים, יש עלייה בהזמנות של לקוחות, העומדת על 27% לעומת השנה שעברה. "למרות שזמן בנייה של בית פרטי לוקח שנה וחצי עד שלוש שנים, אנחנו רואים עלייה בהזמנה טכנולוגיות לבתים חכמים, אולם אני כן יכול לציין שדווקא בתחום מערכות הקולנוע הביתי הייתה האטה מסוימת, מכיוון שמדובר בדברים שאנשים צריכים להזמין רק במועד שקרוב לכניסה לבית שלהם". לדברי גמליאל, אם לפני המיתון לקוחות היו מזמינים חדר קולנוע ב-40 אלף דולר, היום הם מעדיפים לרכוש משהו "צנוע" יותר ב-30 אלף דולר.
יוסי גול, סמנכ"ל Top Audio, אומר שהמיתון לא מורגש בחברה בכלל והם נמצאים רק בצמיחה מוגברת. "אני חושב שחתך האוכלוסייה שאנחנו עובדים איתו לא מושפע מהמיתון", הוא מסביר.
לדברי עמי אברמוביץ', סמנכ"ל העולם הדיגיטלי,"העלויות של בית חכם משתנות מאוד ואפשר היום לקבל בית חכם ב-45 אלף דולר ולפעמים גם בהרבה יותר". אברמוביץ' מסביר את העלייה בהזמנות של בתים חכמים דווקא במיתון: "לקוחות שלי אומרים שהם לא רוצים שהכסף שלהם סתם ישב בבנק, בגלל הריביות הנמוכות והם מעדיפים להשקיע בנדל"ן. הנגזרת של זה היא גם השקעה בבתים חכמים".
מהו בית חכם?
כדי להבין את העלויות של בית חכם, צריך קודם כל להבין כי מדובר במספר קטגוריות שמרכיבות את הבית המשוכלל הזה. הבית החכם בנוי בבסיסו על החשמל החכם, שמאפשר שליטה במערכות התאורה, המזגנים, התריסים וכל דבר חשמלי אחר שקיים בבית. השליטה במקרה של החשמל החכם יכולה להתרחש באמצעות שלט מתוך הבית וגם באמצעות הטלפון או האינטרנט מרחוק. למשל, הפעלה של קירור הבית, כאשר אתם עדיין תקועים בפקק. עלות חשמל חכם מתחילה ב-50 אלף שקל ויכולה להגיע עד ל-300 אלף שקל.
קטגוריה אחרת היא מערכת ה-Multi Room, המאפשרות לפזר את כל תכני הווידיאו בכל מסכי הטלוויזיה בבית. כך, שניתן להתחיל לצפות בסרט בסלון ולהמשיך לצפות בו בחדר שינה או להאזין למוזיקה בחדר שינה ואחר כך להמשיך להאזין במרפסת או אפילו בכל חדרי הבית בו-זמנית. במערכותMulti Room כל המכשירים - המגברים, הנגנים והתוכן, יושבים בחדר אחד וחוטי הרמקולים עוברים דרך הקירות. כך שהחדרים נשארים "נקיים" מכל האביזרים, פרט למסכים ולרמקולים, שאף הם מוטמעים בתוך הקירות. העלות של מערכת Multi Room נעה מ-8,000 שקל עד ל-50 אלף שקל. כדי לשלוט בכל האביזרים בבית, תצטרכו שלט חכם שמחירו נע מ-2,500 שקל עד ל-12 אלף שקל.
בית חכם
בחברת "העולם הדיגיטלי" מספרים כי באחרונה סיימו בכפר שמריהו פרויקט בהיקף השקעה של כ-175 אלף דולר. במסגרת הפרויקט הותקנו בווילה 8 מסכים של פנסוניק בגדלים של 42, 50 ו-65 אינץ' ומסכי 32 אינץ'. כמו כן הותקן במקלט מקרן 106 אינץ' של אופוטמה (עלות המסכים והמקרן 120 אלף דולר). כל המסכים בבית, יחידות התאורה ויחידות המיזוג מסונכרנות עם שלושה שלטים חכמים של פיליפס דגם פרונטו. שני שלטים קטנים (3,000 שקל ליחידה) הוצבו בחדר השינה ובמרתף והשלט הגדול הוצב בסלון (13,000 שקל). כל השלטים הם דו-כיווניים, קרי ניתן לדעת בכל שלט האם האור בחדר למטה או למעלה כבוי או דולק, מהי טמפרטורת המזגן בכל חדר והאם הוא דולק או מכובה. כמו כן, הייתה הרכבה של חשמל חכם, שמאפשרת שליטה של כל מערכות האודיו והווידיאו, בתריסים, מזגנים ובחימום הרצפתי.
גם ה-iPhone חכם
הגעתו הרשמית של ה-iPhone לישראל בשבועות הקרובים מתחברת גם היא לבתים החכמים. ה-iPhone יכול היום להחליף את השלט החכם בבית ולשלוט בכל הפעולות והתסריטים שנקבעו לבית. חברת crestron המציעה חשמל חכם לבית, מציעה את התוכנה הזו, כך שבאמצעות מסך המגע של הטלפון, המשתמש יכול לבצע את כל הפעולות שהיו מחייבות אותו לרכוש שלט ייעודי באלפי שקלים.
שפץ ביתך
גם מי שלא מתכנן לעבור לבית או דירה חדשה, יכול להפוך את המגורים הקיימים לחכמים יותר. לדברי ברוך ניתן כיום להתקין בבית קיים מערכת ilux של חברת קרסטון, ולחבר אליה את מערכות התאורה בכל אזור בבית, "הלקוח יכול לשים מערכת כזו בכל חדר וולשלוט באמצעות שלט אחד בכל המכשירים המחוברים אליה". בדומה למערכות של בית חכם, גם המערכת הזו יכולה לשלוט במזגנים, בתאורה, תריסים ובמכשירי האודיו-וידיאו הקיימים בבית. עלות המערכת נעה בין 8,000-30,000 שקל ובניגוד למערכות בית חכם שמחייבות הכנסה של כבלים לתוך קירות הבית, זו זקוקה רק למתח מהלוח חשמל.
22 אלף שקל ותוכלו להוריד מיילים בשירותים
אחד המוצרים המעניינים יותר בשנה האחרונה הוא תחום המסכים המוטמעים במקומות מוזרים בבית. חברת ad notam המיוצגת בארץ על-ידי ניופאן pro, מציעה לבוני הבתים החכמים לצפות בטלוויזיה כמעט בכל מקום בבית. "הרבה אנשים מבקשים מאיתנו לשים להם מסך בשירותים, כי נמאס להם לקרוא עיתון", אומר אלון לסקי, מנכ"ל משותף בניופאן pro, "לכן אנחנו מתקינים להם מסך דק בגודל 32 אינץ' שמוכנס לגב הדלת, איתו הם גם יכולים לגלוש באינטרנט ולהוריד מיילים, כאשר הכול מתבצע באמצעות מקלדת אלחוטית. העלות של החוויה הזו היא 22 אלף שקל".
הפיתרון של ad notam משלב טכנולוגיה להקרנת וידאו על גבי משטחי זכוכית ומראה עם מסכים מאוד דקים הנעים מעובי של 1.5 ס"מ ועד 6.7 ס"מ והגדלים שלהם עומדים על 6.4 אינץ' ועד 82 אינץ'. היתרון של המסכים האלו, הוא שהם יכולים להיות מוטמעים כמעט בכל מקום בבית, למשל, במראה בחדר האמבטיה, כך שהמסך כבוי הוא נראה כמו המראה בה הוא מותקן, אולם כאשר הוא נדלק, המשתמש נחשף לצג שלו.
מלבד תא השירותים, אפשר להציב את המסך בדלת ארון המטבח, כאשר אין מקום להציב טלוויזיה רגילה באותו חדר. "אנחנו שמים את המסך בתוך הדלת בגלל שהמסך מאוד דק - בעובי 1 סנטימטר ודלת היא 16 מ"מ ואז המסך נכנס לתוכה. את הכבל של הממיר אנחנו מעבירים דרך הדלת למקום אחר, באמצעות הוראות שניתנו לנגר מראש. מסך בדלת הוא בגודל 22 אינץ' והעלות שלו היא 11 אלף שקל".
פתרון נוסף של ad notam הוא מסכים לחדרי שינה. "מכיוון שבחלק מחדרי השינה ארון הבגדים ממוקם ממול למיטה, אנחנו מטמיעים את המסך שלנו על דלת הזזה של הארון, כאשר המסך זז עם הדלת ימינה ושמאלה", אומר לסקי.
במקרה הזה, מדובר במסך 32 אינץ' והעלות שלו היא 17 אלף שקל. לסקי אומר, שהמסכים הללו יקרים פי שלושה מיתר המסכים בשוק, אולם מדובר במסכי LCD באיכות Full HD המיוצרים בגרמניה. *
לקבל SMS כשהילד חוזר הביתה
בבסיס רעיון הבית החכם עומדים פתרונות המתמקדים במערכות הבידור בבית, בשליטה מרחוק ובאבטחה. חברת XANBOO מציעה מערכת המאפשרת לקבל הודעת SMS כאשר הילד מגיע הביתה, באמצעות גלאי המותקן בדלת הכניסה. עוד מאפשרת המערכת לצפות בילד באמצעות מצלמה דרך האינטרנט במחשב או בטלפון. המערכת מאפשרת עוד אתרעה באמצעות הודעת SMS על נזילות מים, זאת באמצעות חיישנים רגישים, וגם שליטה בהפעלה וכיבוי של תאורה ומכשירי חשמל, לפי תזמון קבוע מראש, בגישה מרחוק או כתגובה לתנועה בחדר או לטמפרטורה חריגה.
המערכת המורכבת מגלאים של חברת מוטורולה השותפה ב-XANBOO מאפשרת באמצעות הטלפון הפעלה של חשמל מרחוק או מזגן והיא יכולה גם לשמש לצורכי אבטחה, באמצעות חיישנים המותקנים בחלונות.
מחיר המערכת הבסיסית, המורכבת ממצלמה, גלאי דלת או חלון, 60 התראות ב-SMS ואחסון סרטי האבטחה באתר החברה (בנפח של עד 50 מגה) - 1,870 שקל.