חודש ימים למהפכת התקשורת הסלולרית בישראל: עשרות לקוחות אורנג' מדווחים כי אין באפשרותם להפעיל את אופציית שיתוף האינטרנט במכשירם וזאת למרות שמשלמים על חבילת גלישה הכלולה בתוכנית. אופציית שיתוף האינטרנט (Tethering או HotSpot) מאפשרת לבעלי מכשיר תומך לפתוח את רשת האינטרנט הסלולרית שלהם לכל מכשיר חיצוני, מחשבים ניידים טאבלטים ואף מכשירים סלולאריים אחרים. במילים פשוטות יותר – להפוך את מכשיר הסלולאר למעין נתב אלחוטי נייד.
בימים האחרונים, מדווחים לקוחות אורנג' כי אין באפשרותם להפעיל את אופציית ה-Tethering ובמקום זאת מופיעה על המסך הודעה צפה המבקשת מהלקוחות ליצור קשר עם מוקד התמיכה של החברה על מנת לפתור את התקלה. למרבה ההפתעה, אין מדובר בתקלה אלא בפעולה יזומה של החברה – לקוחות שהתקשרו למוקד וביקשו לדעת מהו מקור התקלה, נענו על ידי נציג השירות כי מדובר בשירות הניתן להפעלה רק לאחר תשלום חודשי על סך 19.90 שקלים בכל ארבע חברות הסלולר המתחרות – פלאפון, סלקום, גולן טלקום והוט-מובייל – אפשרות זו פתוחה ללא תשלום. גרוע מכך, לקוח חדש המבקש להצטרף לחברה, לא יכול למצוא בתנאי ההתקשרות סעיף המתריע מפני נושא זה.
למעשה, מדובר לכאורה בהפרה בוטה של התיקון לחוק ההסדרים משנת 2011, שקובע כי על רשת סלולארית חל איסור מוחלט להגביל או לשנות את אופן פעילותן של פונקציות המובנות במכשיר או הניתנות להורדה באמצעות גורם צד שלישי. עקרון "נייטרליות הרשת" של משרד התקשורת הוכנס לתיקון חוק ההסדרים ב-2011 לאחר רצף של איסורים, הגבלות ותנאי תשלום לא הוגנים שכפו רשתות הסלולאר על הצרכן הישראלי – כך למשל חסמה חברת סלקום בשנת 2010 שירותי VoIP (כדוגמת Skype) וזאת על מנת לגרום ללקוח לחייג דרך רשת הדור השלישי ולא באמצעות האינטרנט. פעולה נוספת, בה נקטו בעבר כל שלוש החברות הגדולות, היתה גביית תשלום נמוך לגלישה באמצעות הפורטל הסלולארי של החברה ותשלום גבוה הרבה יותר בעבור גלישה לאתרים חיצוניים.
נוסח עקרון נייטרליות הרשת, כפי שמופיע בחוק ההסדרים
(ב) בעל רישיון ומי שעוסק בסחר בציוד קצה שהוא ציוד רדיו טלפון נייד (בסעיף זה – ציוד קצה רט"ן), לא יגרום להגבלה או לחסימה כמפורט להלן, בעצמו או באמצעות אחר, לרבות בדרך של קביעת תעריפים:
(1) הגבלה או חסימה של האפשרות הנתונה למנוי לעשות שימוש בכל שירות או יישום, המסופקים על גבי רשת האינטרנט;
(2) הגבלה או חסימה של התכונות או המאפיינים המובנים של ציוד קצה רט"ן;
(3) הגבלה או חסימה של האפשרות הנתונה למנוי לעשות שימוש בציוד קצה רט"ן בכל רשת בזק ציבורית של בעל רישיון.
בכך, מצטרפת אורנג' להוט-מובייל שגם כן מפרה לכאורה את חוק ההסדרים מיום היווסדה תחת השם החדש. בחוזה ההתקשרות עם חברת הוט-מובייל, צוין כי שימוש באופציית שיתוף האינטרנט תאט את קצב הגלישה עד לכדי 64Kbps – גם אם זה לא באמת קורה בפועל, עצם העובדה כי החברה מצהירה על כוונה זו, מעידה על שינוי אופי פעולתו של שירות המובנה במכשיר – דבר המהווה עבירה על החוק. חשוב להדגיש כי ההגבלה החדשה תקפה ללקוחות חדשים שהצטרפו לרשת אורנג' או שהחליפו חבילה אחרי יום שלישי, ה-12 ביוני. זאת אומרת שאם אתם לקוחות ותיקים של אורנג', הגבלה זו לא תקפה לגביכם, עד לרגע בו תבצעו החלפת חבילה.
פרטנר מסרה בתגובה: "בדומה לסטנדרט העולמי, פרטנר מציעה חבילות גלישה המיועדות לשימוש אישי באמצעות המכשיר הסלולרי. לקוחות חדשים אשר יהיו מעוניינים לשתף אחרים בחבילת הגלישה שלהם או לעשות שימוש בה גם בציוד אחר – דבר שבאופן טבעי מביא לצריכת משאבי רשת מוגברים (1) – יוכלו לרכוש שירות הרחבה. באופן זה, רוב הלקוחות, הזקוקים ממילא לגלישה אך ורק ממכשירם הסלולרי, ייהנו מתעריפים זולים יותר, ורק לקוחות הזקוקים להרחבה ישלמו עבורה. יודגש כי איננו מגבילים את התכונה המובנית במכשיר בכל דרך (2), ואנו עומדים בהוראות החוק".
(1) על אילו משאבים מוגברים מדברת אורנג'? נכון, הפעלת אופציית ה-Tethering דורשת משאבים נוספים ממכשיר הטלפון שנאלץ לעשות שימוש בשבב נוסף ובעקבות כך לאבד את חיי הסוללה שלו בקצב מהיר יותר, אולם אין לדבר כל השפעה על הרשת עצמה – הרי מהירות הגלישה מתחלקת בין כל המכשירים המחוברים ונפח החבילה מצטבר על ידי כולם יחד. (2) למיטב ידיעתנו, אורנג', את יכולות ה-Tethering של המכשירים הטמיעו אפל, יצרניות נוספות של מכשירי אנדרואיד (ב-Windows Phone זה עדיין לא אפשרי לכלל) ומפתחי אפליקציות צד שלישי.
מהלך זה מגיע כשבוע בלבד לאחר שהאצ'יסון ההונג קונגית קיבלה את אורנג' מאילן בן דב בחזרה לידיה. האצ'יסון, שמחזיקה בכמה רשתות תקשורת ברחבי אירופה, נוהגת גם כן בשיטה זו של תשלום בעבור שיתוף אינטרנט, אולם לא ניתן לקשר זאת באופן וודאי לעסקה זו.
ואיפה משרד התקשורת? עד שזה יבחר להגיב אנחנו מציעים לכם דרכים חלופיות לשיתוף האינטרנט הסלולרי שלכם, ללא תשלום:
אפליקציית FoxFi פשוטה וקלה מאד לתפעול – חשוב מאד לקבוע סיסמת אבטחה מיד בהפעלה, על מנת למנוע ממשתמשים אחרים לעשות שימוש ברשת שלכם.מיועדת עבור אנדרואיד 2.2 ומעלה.
אפליקציית PdaNet המאפשרת חיבור אלחוטי באמצעות Bluetooth או באמצעות כבל USB (אפשרות זו דורשת הורדת תוכנה גם למחשב). מיועדת עבור iOS, BlackBerry ו-Windows Mobile.
אפליקציית JoikuSpot Light המאפשרת חיבור אלחוטי אך לא מאובטח בסיסמה (הדבר אפשרי רק בגרסה המלאה בתשלום, אולם ניתן לנמצוא אותה גם במקומות אחרים). מיועדת עבור Symbian.
עדכון 18.6 - משרד התקשורת מסר בתגובה: "המשרד מודע לנושא ובוחן אותו, גם לנוכח חובת הנטרליות החלה על רשתות תקשורת ועל ציוד קצה".