קורה לכם שאתם מרגישים את הרטט של הטלפון הסלולרי שלכם כשהוא עמוק בכיס, מוציאים אותו ומגלים שלא קיבלתם סמס, לא התראה ולא פיספסתם שיחה? אתם לא לבד.
רבים מדווחים על תופעה מרתקת ובה אנחנו מרגישים את רטט הטלפון הסלולרי בגוף שלנו גם כשהוא בכלל לא רטט. מחקר חדש שנערך בנושא, שקורא לתופעה "פנטום הרטט", קובע כי 68 אחוזים מאוכלוסיית בעלי הטלפונים הסלולריים בארה"ב הרגישו את התופעה לפחות פעם אחת בחיים, 87 אחוזים מתוכם חשים אותה על בסיס שבועי ו- 13 אחוזים באופן יומיומי.
המחקר המעניין נערך על ידי מייקל רוטברג, חוקר קליני מפיטסבורג, שאמנם מתאר את התופעה ועד כמה היא רחבה, אבל הוא נמנע מלתת תשובה קונקרטית מדוע אנחנו מרגישים את הרטט עצמו.
למה אנחנו מרגישים את הרטט המזויף של הסלולרי?
אלכס בלסזינסקי, ראש בית הספר לפסיכולוגיה באוניברסיטת סידני שבאוסטרליה, ניסה להשיב על השאלה והסביר כי לדעתו הרגשת הרטט נובעת מרטט אמיתי של המכשיר: "אני מניח שזה קשור לאותות חשמליים שמגיעים לטלפון, נוגעים בעצבים שמסביבם ונותנים תחושה של רטט", הוא הסביר לעיתון אוסטרלי. הוא לא ערך מחקר בנושא, אך אם הוא צודק ייתכן וכולנו באמת מרגישים רטט מאותות של הטלפון שלא היינו אמורים להרגיש מלכתחילה.
לרי רוזן, פרופסור באוניברסיטת קליפורניה מציע הסתכלות שונה. בספר שלו iDisorder, הוא טוען שאנחנו כל כך מצפים לקבל הודעות מהטלפון הנייד, עד שאנחנו ערוכים יתר על המידה ולכן מפרשים כל תזוזה שלו כרטט.
זוהי גם ההשערה של רוטברג והצוות שלו שטוענים כי אנחנו פשוט להוטים מידי לקבל אותות מהטלפון, עד שאנחנו מחפשים אותו בכל דבר אפשרי ומוכנים להישבע שכל צליל או מגע הוא הרטט.
למרות שפנטום הרטט אינו מהווה בעיה בריאותית, הוא עדיין יכול להיות מטרד לא קטן עבור אנשים שמרגישים אותו באופן קבוע. אז איך שמים לזה סוף? רוטברג ערך סקר וגילה כי 39 אחוזים מהאנשים שהחליטו להתמודד עם התופעה במספר דרכים מגוונות דיווחו על הצלחה. בין השיטות בהן השתמשו, הורדה של הטלפון הסלולרי ממצב רטט בכלל, החלפה קבועה של מיקום הטלפון, פעם אחת הוא יהיה בתיק ובפעם אחרת בכיס ועוד.
גם לכם זה קרה? ספרו לנו בטוקבקים