מכירים את זה שאתם יושבים עם בני הזוג במסעדה והם מזמינים סלט, אבל מהר מאוד הידיים שלהם גולשות לצלחת שלכם? צלחת שממש במקרה מלאה בצ'יפס או כל מאכל טעים אחר שאתם אוהבים. זה כבר הפך להיות הרגל, אתם מזמינים והם אוכלים לכם, ולהסתכל על הצלחת שלכם ריקה בסיום הארוחה, כשמי שאכל את הרוב ממש לא היה אתם, לא מפתיע אתכם בכלל. לא יעזור לכם להציע להם להזמין אותה מנה כמו שלכם, כי זה הרי יותר טעים מהצלחת שממול. חוץ מזה, אם כבר הצעתם תקבלו בדרך כלל את התשובה "אבל הזמנתי כבר, לא צריך".
אז מה אנחנו באמת חושבים על גניבת אוכל מהצלחת שלנו במהלך דייט? יש אנשים שחושבים שזה חמוד ואפילו סקסי, ויש מי שחושבים שזה מוזר וחצוף. אולי אפילו מגעיל. אין ספק שיש גורמים שמשפיעים על מה שאנחנו חושבים כשהדייט שלנו אוכל לנו מהצלחת, ותלוי כמה זמן אנחנו יוצאים ומה האווירה שאנחנו נמצאים בה, אבל גם בזוגיות ארוכת שנים – שאלת האוכל נמצאת על השולחן. על פי מחקר שפורסם בבריטניה, שיתוף מזון בין בני זוג, גורם לשחרור של הורמון האוקסיטוצין, המכונה "הורמון האהבה". הסיבה היא שבשיתוף דבר אינטימי כמו אוכל, נוצרת תחושת קרבה, תחושה טובה.
>> mako דייטינג משתפים הכל בפייסבוק
אבל בואו נתעכב רגע על האוקסיטוצין, שנחשב לאחד החומרים המסקרנים בטבע בשל מעורבותו בתהליכים זוגיים וחברתיים משמעותיים. למשל, לאחר הלידה ההורמון משתחרר כדי שהאם תרגיש תחושות אהבה אל תינוקה, כמו גם בזמן אורגזמה, שם הוא יוצר תחושת היקשרות בין בני זוג. גם בחברויות שאינן רומנטיות יש שיחרור של אוקסיטוצין, שבגדול גורם לחיבורים בינינו להרגיש אותנטיים, נעימים וטובים.
ועכשיו נחזור לצ'יפס. במהלך המחקר, צוות החוקרות והחוקרים בחנו שיתוף אוכל בין קבוצות שימפנזים. לאחר שבוצע שיתוף מזון ולקיחת אוכל האחד מצלחתו של האחר, הבחינו החוקרים כי רמת האוקסיטוצין בגופם של השימפנזים עולה. מעניין היה לראות שלא מדובר ברמות אוקסיטוצין של הלוקח בלבד – אלא נצפתה עלייה ברמות האוקסיטוצין של הנותן גם כן. די מקסים, לא?
השערת החוקרים הייתה ששני השימפנזים שחלקו אוכל חשו תחושה חזקה של יחסי גומלין והדדיות מהאינטראקציה שנוצרה, ואנחנו תוהים – למה אנחנו לא יכולים להיות נדיבים כמו השימפנזים?יתרה מכך, יש יונקים נוספים שאכפתיות וחלוקת מזון האחד עם השני, משחררת רמות של אוקסיטוצין. גם בבונים וסוסים חווים את התופעה הזו המעצימה שיתופיות, ומחקרי המשך דיברו על קשר ישיר בין מספר צאצאים גדול ושיתופיות. כלומר, יונקים ששיתפו במזון שלהם נטו להביא יותר צאצאים לעולם.
יחסים שיוצרים שיתוף פעולה לטווח הארוך, כמו זוג שחולק מזון 40 שנה למשל, גורמים להתנהגויות משותפות כגון שמירה על שגרת טיפוח דומה, אהבה לאותם מאכלים וחיזוק הדמיון בין בני הזוג. אז מה למדנו? שבפעם הבאה שאתם יוצאים לדייט ובני הזוג גונבים לכם אוכל מהצלחת, תפסיקו עם המבטים הנוזפים או ההערות המעצבנות, ופשוט תחלקו. אם שימפנזים יכולים לעשות את זה, אין סיבה שגם אתם לא.