בין 7-10 אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מ-ADHD, הפרעת קשב וריכוז. במילים אחרות, כל בחור עשירי שתצאי איתו. ההשפעות של ADHD ידועות מזמן וההפרעה מאופיינת בקושי להתרכז, היפראקטיביות ואימפולסיביות. לפעמים רק חלק מההשפעות באות לידי ביטוי באדם, לפעמים כולן יחד. אם תחשבו על זה רגע, די ברור שדברים שכאלה ישפיעו גם על מערכות היחסים האינטימיות של מי שסובלים מ-ADHD. ועדיין, כמעט ולא מדברים על זה.
"ADHD משפיע באופן משמעותי על מערכות היחסים שמנהל אדם", אומר פרופ' ראסל א. בארקלי, מומחה ל-ADHD. "לפעמים, בעיות במערכת יחסים או בנישואין הן למעשה תוצאה של ADHD לא מאובחן".
"ADHD היא לא תירוץ, אלא הסבר", מוסיף פרופ' ג'יי. ראסל ראמסי, המתמחה גם הוא ב-ADHD. "קל לפרש את ההתנהגות של מי שסובל מ-ADHD כחוסר אמפתיות או חוסר עניין, אבל זה לא נכון". וכמו שאומר המטפל האהוב עלינו, ד"ר פיל, הכרה בבעיה היא כבר 50% מהפתרון. במילים אחרות, הנה כמה דברים שחשוב שתדעו, אם אתן יוצאות עם בחור עם ADHD.
1. יכול להיות שבהתחלה כלל לא תשימו לב ל-ADHD
מערכות יחסים כמעט תמיד הרבה יותר מרגשות בהתחלה, ומאחר ואנשים עם ADHD הם בדרך כלל מאוד ספונטניים וכיפיים - תחילתה של מערכת היחסים ממש קלה עבורם. הם ייראו כדינאמיים, מרתקים ונטולי דאגות, ואולי הם באמת כאלה - אבל אלה הם גם הדברים שעלולים להביא לקשיים מסוימים בהמשך.
2. בתחילת מערכת היחסים, הם ייראו מאוהבים עד מעל הראש
מכירים את התחושה הזו שאתם מאוהבים וכל מה שאתם יכולים לחשוב עליו הוא אותו אדם? אצל אנשים עם ADHD ההתמקדות הזו ("Hyperfocus"), נוטה להיות מוגזמת אפילו יותר: הם ישקיעו בכן את כל תשומת הלב והאנרגיה, ישכחו מכל דבר אחר ויקשיבו לכל סיפור קטן.
3. אבל מיד אחר כך זה יכול להיראות כאילו הם לא שמים לב אליכן
כשיגיע הזמן שבו השגרה תחליף את ההתאהבות הראשונית, ייתכן שתשימו לב לשינוי משמעותי אצלם. הם יכולים, למשל, לשכוח מדייט שקבעתם או לאחר לאירוע חשוב; זה אולי נראה כאילו הם איבדו עניין ולא אכפת להם, אבל למעשה מדובר בתסמינים של ADHD, שוודאי לא מעידים על הרגש שלהם כלפיכן.
4. קשה להם להתרכז לאורך זמן
גם אם אתן יודעות שדעתם של אנשים עם ADHD מוסחת בקלות, קשה לא להיעלב מעט כשבאמצע השיחה המבט שלהם נודד למקום אחר, או כשהם לא זוכרים דברים שסיפרתן להם. אבל, זה באמת לא אומר שלא אכפת להם. העדיפו לנהל שיחות פנים מול פנים ולא בטלפון, תהיו קשובים אחד לשני ואם צריך אפשר גם לחזור על מה שאמרתן, בלי להתעצבן.
5. מצד שני, הם יכולים לדבר ללא סוף
אצל חלק מהאנשים עם ADHD, יש נטייה לשלוט בשיחות ולדבר הרבה יותר מדי בלי לשים לב, כך שתרגישו שאתן לא יכולות להשחיל מילה. חשוב שתדעו שקיימות דרכים שבהן הם יכולים לעבוד על זה, כמו לעצור כל שלושה משפטים ולשים לב אם האדם השני רוצה לדבר.
6. ADHD משפיע על הזיכרון
היכולת שלנו לזכור עובדות והיכולת שלנו לזכור את מה שאנחנו צריכים לעשות הן שני דברים שונים, כשהאחרון הוא בדרך כלל הקשה מביניהם עבור אנשים עם ADHD. אז כן, יכול להיות שהם ישכחו לקפוץ לסופר. במקום לכעוס ולגרום להם להרגיש רע, תכתבו את הדברים על פתק קטן או שלחו תזכורת.
7. וגם על יכולת ניהול הזמנים
אין שום דבר שפוגע ביכולת ניהול הזמנים של אדם כמו ADHD. הם מאחרים, לא דבקים בלוח הזמנים, לא מגישים דדליינים בזמן ולפעמים אפילו שוכחים להגיע. זה מאבק תמידי, אבל יש דברים שיכולים לעזור, כמו להשתמש בתזכורות בטלפון או באפליקציות ארגון.
8. הם יכולים להיראות מבולגנים
בכל מערכת יחסים, צד אחד תמיד יהיה יותר מסודר מהשני - וזה כנראה לא יהיה מי שיש לו ADHD. בדרך כלל השולחן שלהם מלא בערמות ניירות והדברים שלהם מפוזרים בבית, אבל הם יוכלו לומר לכם איפה כל דבר נמצא, ומבחינתם זה לא בלגאן.
9. ADHD יכול להשפיע גם על חיי המין שלכם
לפעמים אנשים עם ADHD יהיו היפר-סקסואליים, לפעמים דעתם תוסח במהלך הסקס ולפעמים לא תהיה ל-ADHD כל השפעה. חשוב שתהיו פתוחים אחד עם השני ותדברו על הדברים, כדי לא ליצור משקעים.
10. הם יכולים להתפרץ
אצל חלק מהאנשים, ADHD יוצר בעיות בוויסות הרגשי, דבר שהופך אותם לרגישים במיוחד ויכול לגרום להם להתרגז בקלות. חשוב ששני הצדדים יכירו את הטריגרים הבעייתיים, יזהו אותם וייקחו הפסקה של כמה דקות כשמגיעים לשם. גם טיפול מקצועי יכול לעזור בשליטה עצמית.
11. הם יכולים להיות "כנים מדי"
בדרך כלל, אנשים עם ADHD "עורכים" פחות את מה שיש להם לומר, ואומרים את מה שהם חושבים. אז כן, זה יכול להצטייר כחוסר רגישות, אבל כנראה שאין כוונה רעה מאחורי זה. התקשורת ביניכם היא שם המשחק.
12. וגם להיות בזבזנים
אנשים עם ADHD הם בדרך כלל יותר אימפולסיביים, וזה יכול להשפיע גם על ההתנהלות הכלכלית שלהם. הם יכולים, למשל, להתלהב מאוד ממשהו, כמו גיטרה חדשה או חופשה, ובאותו רגע לשכוח מתשלום שכר הדירה הלוחץ. זה לא שהם אנוכיים או שלא אכפת להם מחיסכון, אלא מדובר בקושי אמיתי לשלוט בהוצאות. החדשות הטובות הן שאפשר לעבוד על זה.
גם אם נשים בצד את ADHD, לכל מערכת יחסים יש בעיות; תקשורת, תמיכה הדדית והבנה - הן המפתח לחיזוק הקשר. במקרה של ADHD, חשוב קודם כל להבין מהם דפוסי ההתנהגות של אנשים שסובלים מכך, לא לנסות לשנות אותם ולא לגרום להם לתחושת אשמה - אבל כן לעבוד על הבעיות, ואם צריך להיעזר גם באנשי מקצוע. טיפול נכון, אלטרנטיבי או תרופתי, יכול לשפר מאוד את דפוסי ההתנהגות ולשפר את איכות החיים שלכם.
חשוב לציין כי הפרעת קשב וריכוז באה לידי ביטוי באופן שונה וברמות שונות אצל אנשים שונים, כך שיכול להיות שחלק מהסימנים המצוינים לעיל לא יהיו רלוונטיים לחלק מהאנשים הסובלים מ-ADHD.
עוד בדייטינג: