בכל הנוגע לנישואים, מה שאתם לא יודעים בהחלט יכול לפגוע בכם: יכול להיות שלא תדברו לפני הנישואים על נושאים חשובים, אם בגלל ביישנות, חוסר עניין או רצון לשמור על מסתוריות רומנטית. אך המידע החסר הזה, שחשיבותו מתגלה במהלך השנים, יכול לעזור לכם לקבל החלטה טובה יותר בנוגע לבן או בת הזוג איתם אתם רוצים לבנות חיים משותפים.
לרוב, כשאנו מחפשים פרטנרים לחיים נחשוב אם הפרטנרים האלה יהיו הורים טובים, יאפשרו לנו חיים בטוחים ויציבים ואם גם הם כמונו, מחשיבים נישואים כ"מערכת יחסים מלאת תשוקה עם החבר או החברה הכי טובים". ובכן, כולנו יודעים שרשימת המכולת הזו יכולה להיות מציאותית במקרים מסוימים, אבל לרוב הציפיות האלה לא עולות בקנה אחד עם המציאות. להתחתן עם "החבר הכי טוב שמבין אותי תמיד ושגם יהיה אבא מושלם וירוויח מלא מלא כסף" היא פנטזיה הוליוודית פופולרית שיכולה לגרום ללא מעט תסכול ואכזבות - אם נלך רק לאורה. אבל, כדי שתוכלו להתקרב לפנטזיה שלכם ולחיות עם בן הזוג האידיאלי, יש כמה דברים שחשוב לדעת.
"אם אתם לא מתמודדים עם נושא נפיץ לפני שהתחתנתם, תהיו בטוחים שתתמודדו איתו במהלך הנישואים", אומר רוברט שוקה, מנכ"ל "המוסד הלאומי לשיפור מערכות יחסים". "זה יכול להיות קשה לשמור סודות במשך תקופה ארוכה וכשהם נחשפים אחרי הטקס החגיגי, זה יכול להוביל לאכזבות לא קטנות". כאמור, הפתרון שיכול להקטין את עוגמת הנפש שמתגלה כשמגלים פיסות מידע לא נעימות על בני הזוג, גלום ב-14 שאלות שכתבו מומחים לענייני זוגיות. השאלות יאפשרו לכם להתוודות על דברים שהסתרתם, לשתף בדברים שאפילו בפני עצמכם היה לכם קשה להודות, ומעל הכל יגרמו לכם לבנות את הזוגיות שלכם בצורה בריאה וכנה הרבה יותר.
1. אתם זורקים צלחות בבית? או: איך המשפחה שלך מתמודדת עם חילוקי דעות?
"הצלחה של מערכת יחסים מבוססת על האופן בו אתם מתמודדים עם ההבדלים ביניכם", אומר פיטר פירסון, מייסד "מכון זוגות". כולנו מעוצבים על ידיד הדינמיקות המשפחתיות שלנו, וההבנה איך הפרטנר שלכם מתמודד מהבית עם וויכוחים, ריבים וחילוקי דעות, תעזור לכם להבין אם זו דרך שאתם רוצים לשמר או לשפר. האם אתם תימנעו מסכסוכים או תתמודדו איתם? התשובות לפניכם.
2. האם יהיו לכם ילדים? כמה? ומי יחליף חיתולים?
שאלות שקשורות לילדים נהוג אולי לשאול רק כשהקשר הופך לרציני באמת, אבל אפשר לנסות לגשש בנושא גם בהתחלה. "על שאלות שקשורות לילדים חשוב לומר מה אתם באמת חושבים, לא מה השותף שלכם רוצה לשמוע", אומרת דבי מרטינז, מאמנת זוגות. "לפני הנישואים זוגות צריכים לדבר בכנות על נושא הילדים ואם הם רוצים בכלל ילדים. אם כן, כמה הם רוצים ובאיזה שלב של הזוגיות. דברו אחד עם השני על האופן בו אתם מדמיינים את תפקודכם כהורים ומה חלוקת התפקידים". בנוסף, המומחים ממליצים לדבר על השיטות השונות למניעת הריון לפני שאתם מחליטים להביא את פרי אהבתכם לעולם, כדי שגם על זה תהיה הסכמה ותמצאו את עמק השווה.
3. האם החוויות עם האקסים שלנו יעזרו או יפגמו בקשר?
ברדפורד וילקוקס, מנהל "פרויקט הנישואין הלאומי" באוניברסיטת וירג'יניה, מתאר מחקר שבוצע במסגרת הפרויקט אותו מנהל, במהלכו הוכח כי אנשים שקיימו הרבה מערכות יחסים רציניות, נמצאים בסיכון גבוה יותר להתגרש או לעבור טיפול זוגי. הסיבה היא ניסיונות רבים יותר עם פרידות וההשוואה שעושים בין בני הזוג הנוכחיים לאלה שהיו בעבר. "העלאת נושאים כאלה, שכוללים אקסים, אקסיות ומערכות יחסים קודמות, יכול לעזור", אומר ד"ר וילקוקס. שותפו למחקר, ד"ר קליין, מוסיף כי "אנשים מהססים לדבר במפורש על עברם, ולכן יכולים לחוש קנאה רטרואקטיבית או שיפוטיות, בנקודה מאוחרת בקשר, שיכולה לערער אותו בצורה רצינית. לכן, הדרך היחידה להתמודד ולמנוע את המשברים בעקבות האקסים, היא להסכים לקבל באמת את העובדה שלאדם השני היו חיים לפני הזוגיות הנוכחית, ויכול להיות שהם אפילו היו מאושרים ואוהבים".
4. עד כמה חשובה הדת? את תחגגו חגים, אם בכלל?
"אם אתם שני אנשים שבאים מרקע דתי שונה או עם מנהגים שונים מהותית באותה דת, אלו דברים שכדאי לדבר עליהם", אומר ד"ר סוכה, חוקר ב"מרכז הלאומי למערכות יחסים", אשר עבד עם זוגות על קיום דיון כן ופתוח בנושא אמונות דתיות. "אתם צריכים לשאול את עצמכם, האם בזוגיות שונה מהותית מבחינה דתית, כל אחד ימשיך לשמור על הרגליו באופן שיספק אותו? יתר על כך, בני זוג נוטים לחוות קונפליקטים דתיים בצורה חריפה יותר, כאשר הילדים נכנסים לתמונה. לאיזה גן לשלוח אותם? איך לחגוג את החגים? מה מקום המשפחה המורחבת בחגים? אלו שאלות שעולות כשלמשפחה נוספים צאצאים, ולכן כדאי לדון בשאלות האלה לפני החתונה וכן לייצר איזושהי תכנית פעולה שמוסכמת על שני הצדדים", הוא אומר.
5. חובות, חובות, חובות
אם יש נושא שזוגות ממש לא אוהבים לדבר עליו, זה הכסף. הסכמי ממון כבר פיצצו נישואים של זוגות אוהבים וכשזה מגיע לחובות זה יכול להיות מורכב לא פחות. "חשוב לדעת איך השותף שלכם מרגיש לגבי יכולתו הפיננסית-כלכלית, והאם הוא מצפה ממך לשמור על משאבייך בנפרד ממנו", אומר פרדריק הרץ, עורך דין המתמחה בגירושים. "לגלות את החובות לפני החתונה זה עניין חשוב מאוד. שבו, וספרו אחד לשני על כל ההלוואות שלקחתם ובכמה כסף הן מסתכמות. "בנוסף אם יש פער רציני בין ההכנסות שלכם, אני ממליץ על יצירת תקציב בסיסי על פי יחסיות ההכנסות. אני יודע שהרבה זוגות לא דנים על הנושא הכספי, אבל אני לא יכול להפריז בחשיבות הדיון הזה", מסביר.
6. מה המקסימום שאתם מוכנים להוציא על מכונית, ספה או נעליים?
זוגות צריכים לוודא שהם נמצאים באותו עמוד בכל הנוגע להוצאות כלכליות משותפות. האם אתם זוג פזיז כלכלית? או מאלה שנזהרים ולוקח להם יותר זמן לבצע רכישה גדולה? "קניית מכונית היא אינדיקציה מצוינת", מסביר ד"ר הרץ, "להבנה איזה זוג אתם. אתם יכולים לשאול אחד את השני שאלות שקשורות לדפוס ההוצאות שלכם ובמיוחד לקבלת ההחלטות בנושאים פיננסיים". כך תופתעו פחות מהתנהלות כלכלית שאתם לא מסכימים איתה ותוכלו לטפל בה לפני שיהיה מאוחר מידי.
7. האם אתם יכולים להתמודד עם העובדה שבני הזוג יעשו דברים בלעדיכם?
זה יכול להיות טיול בחו"ל, נסיעה לים או מסיבה פרועה עם החברים הטובים, לא משנה מה, השאלה שאתם צריכים לדבר עליה ביחד – היא עד כמה אתם מאפשרים לצד השני להיות לבד. "בנישואים, אנשים רבים מקווים לשמור על האוטונומיה שלהם באזורים מסוימים של חייהם, תוך כדי בניית חיים משותפים עם הפרטנרים", אומר סת' אייזנברג, נשיא "המוסד ליצירת אינטימיות במערכות יחסים". "המשמעות של קיום שיחה בנושא ביחד או לחוד, היא שאתם מבינים שמלבד שמירה על עצמאות, יהיו דברים שהיו רק שלכם, שעכשיו תחלקו עם אדם. האם החברים הטובים שלכם, שיהפכו להיות חברים של בני הזוג שלכם – יהיו לפתע חברים טובים יותר שלהם? יש כאן פוטנציאל לרגשות של דחייה ומתח, והיו מודעים לכך. זה טבעי". כמו כן, המומחים מציעים לדבר על ההגדרות שלכם למושג "פרטיות" וללמוד את המקומות בהם בן או בת הזוג צריכים זמן לעצמם, ופשוט להיות לבד.
8. האם אתם מחבבים את ההורים של הצד השני?
"כל עוד אתם מייצגים חזית מאוחדת בטיפול בבעיות המתגלעות ביניכם לבין ההורים, אתם בדרך הנכונה לניהול משדברים", אומר ד"ר סוקה. "אבל, אם קיימת בעיה עם ההורים ובן הזוג שאלו ההורים שלו לא מוכן להתייחס לבעיה או לתת מענה לקשיים שלכם, זה לא סימן טוב לבאות. מערכת יחסים בריאה צריכה לכלול התייחסות גם לנושאים רגישים כמו ההורים, מה שגם היחסים בין הפרטנרים שלכם להורים שלהם, יכולים להציג בפניכם עתיד אפשרי בקשר שלכם עם הילדים. האם מתרחקים כשקשה? או אולי מתקרבים? אלו שאלות חשובות מאוד".
9. כמה חשוב לכם סקס במערכת היחסים?
בתחילת הקשר המשיכה והתשוקה בשיאם, אך כולנו יודעים שככל שהזמן עובר, עבור רובנו, משהו בלהט הראשוני נעלם. האם אנחנו משלימים עם זה? כנראה שלא. "זוגות מצפים להישאר נרגשים מינית עם בני הזוג, כמו בפעמים הראשונות, וזו ציפייה שלא הייתה בעבר", אומר ד"ר קליין. "מערכת יחסים בריאה תכלול דיון שכולל שאלות כמו מה ההעדפות המיניות שלכם, מה מענג אתכם, כמה פעמים הייתם רוצים לעשות סקס ומתי לא עושים סקס". עוד הוא מוסיף כי במרוצת השנים מה שאנחנו מחפשים לחוות מיחסי מין משתנה. "בהתחלה אתם אולי מחפשים לחוות ריגושים ולאחר מכן הנאה, וברוב המקרים כדאי שתנהלו משא ומתן על התמהיל הנכון של סקס בחיים הזוגיים שלכם כדי לוודא ששניכם תישארו מרוצים".
10. מה יחסכם לפורנו?
הפורנו מקבל שאלה נפרדת, כי לא מדובר רק בצפייה בסרטונים. יש מי שתופסים צפייה בפורנו כבגידה ממש, ויש לו משמעות נכבדת, כמו גם התפיסה שפורנו פוגעני כלפי נשים ומייצר תרבות סקס קלוקלת. "זוגות צריכים לדון בעמדותיהם בנוגע לפורנוגרפיה", מוסיף ד"ר קליין, "ועדיף מוקדם ככל האפשר".
11. האם מותר לפלרטט עם אחרים?
ההתייחסות האחרונה של המומחים לתחומי הסקס והמיניות, עוסקת בשאלות של פלירטוטים ובלעדיות במערכת היחסים. האם יחסים פתוחים הם משהו שתרצו ליישם? האם תוכלו? "הסכם זוגי על התנהגויות מוסכמות על שני בני הזוג בנושא זה, יכול לפתוח הרבה מאוד מתחים וקשיים שיצוצו בהמשך. כך אתם מנטרלים רגשות קנאה, פחד וחוסר ביטחון", מסביר ד"ר קליין. "אל תהפכו את השיחה על סקס ובלעדיות מינית למשהו שהוא גדול וחגיגי. אתם יכולים להתייחס לזה כמו שליחת יום-יום קלילה, למרות שהנושא המדובר נחשב רציני. זה הזמן לטפל בבעיות לפני שהן צצות".
12. האם אתם מכירים את כל הדרכים לומר שאתם אוהבים?
בשנת 1992 הוציא גארי צ'אפמן ספר בשם "5 שפות האהבה", בו הציג ביטויים שונים להפגנת אהבה כלפי בני ובנות הזוג. "הדרכים שצ'פמן הציג מחזקות את חיי הנישואים ונמצאו כיעילות מאוד ליצירת קרבה וחיבור מחודשים בין בני זוג", אומרת יועצת הזוגיות ד"ר מרטינז. "חמש ההתנהגויות הן אישור, זמן איכות, קבלת מתנות, פעולות שנותנות שירות ומגע פיזי. אתם צריכים לחשוב מה מחמשת המאפיינים האלה שמבטאים אהבה, נמצאים במערכת הזוגית שלכם. מה השפות הראשיות שלכם? מה השפות המשניות? דברו על כך אחד עם השני", אומרת מרטינז. כך תוכלו לרענן את היחסים וגם לדבר על הדברים שתרצו להכניס לשפת האהבה שלכם.
13. מה אתם מעריצים אחד בשני? ומה אתם מעריצים פחות?
חלק מבניית זוגיות ארוכת טווח שכוללת נישואים, היא הכרה לעומק של בן או בת הזוג. "שוחחו על הדברים שאתם מעריצים באופי של בני הזוג, אבל גם על הדברים ששמתם לב שיכולים להוות מכשול", אומרת אן קלייסן, מנכ"לית "המרכז הניו-יורקי לאתיקה". קלייסן, שבמסגרת עבודתה מנסה להשריש נורמות של כבוד ואתיקה בין אנשים אם בזוגיות ואם לא, טוענת שהשיח על הדברים שאוהבים ואלה שאוהבים פחות, מייצרים מחוייבות לחיים. "זה לא מספיק להרגיש "קליק" וחיבור ביניכם. ההיכרות העמוקה כוללת דיון על דברים טובים וטובים פחות, במטרה לייצר קרבה באמצעות ביקורת בונה כמו גם היכרות עם המקומות שיכולים להוות בעיות בעתיד".
14. איפה אתם רואים את עצמכם בעוד עשר שנים?
המומחים טוענים שאם תדברו אחד עם השנייה על העתיד האידיאלי שלכם בעוד כעשור, יהיה לכם יותר קל להתמודד עם עימותים וויכוחים שתחוו בדרך. "אתם פועלים ביחד למען מטרות משותפות של עתיד משותף, ולכן תהיו תמיד "באותו צד" ולא זה מול זה", אומר ד"ר אייזנברג. "שיחה כזו, על החיים שלכם בעוד עשור, יכול להוביל לשאלות שעוסקות בגירושין למשל, או בשאלה אם הנישואים האלה לכל החיים", מוסיף ד"ר וילקוקס.
פרק הבכורה של "חתונה ממבט ראשון" ישודר ביום שני, 21:00 בקשת, והחל מה-2.11 רק בערוץ קשת 12 החדש