תיק 2014
לאורך השנים שררה בינך לבין מוזס יריבות עמוקה. לצד זאת, כל אחד מכם החזיק באינטרס שהיה בכוחו של האחר לקדם: אתה חפצת לשפר את אופן הסיקור שלך ושל משפחתך בקבוצת "ידיעות אחרונות", במיוחד בתקופה של מערכת בחירות, וידעת שלמוזס השפעה מהותית על התכנים ב"ידיעות אחרונות"וב-ynet. מוזס רצה להביא להטלת מגבלות על "ישראל היום" על מנת להיטיב עמו כלכלית באופן משמעותי. על פי החשד, על רקע קיומם של אינטרסים אלה, בשנים 2014-2008 קיימת עם מוזס שלוש סדרות של פגישות: האחת בשנים 2009-2008; השנייה בשנת 2013 והשלישית בשנת 2014.
(מתוך כתב החשדות של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שבו הודיע על הגשת כתב אישום נגד ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בסעיפים מרמה והפרת אמונים, בכפוף לשימוע. במקביל קיבל מו"ל "ידיעות", ארנון (נוני) מוזס, הודעה על כתב אישום נגדו באשמת שוחד, בכפוף לשימוע).
נוני מוזס, האיש החזק ביותר בתקשורת הישראלית ב-29 השנים האחרונות, קיווה שהנסיעות הסודיות אל הבית ברחוב בלפור בירושלים בסוף 2014 יסייעו להחזיר לעיתון שלו את ההגמוניה. לא היה לו קל להיפגש בשושו עם אחד האנשים השנואים עליו בכל הזמנים. הוא בטח לא נהנה להבטיח לו הרים וגבעות, אבל המטרה המוצדקת, מבחינתו, קידשה את האמצעים. בחלומות הכי שחורים שלו הוא לא יכול היה לדמיין שפגישות הפיסגה יסתיימו בהחלטה היסטורית להגיש נגדו כתב אישום באשמת שוחד, בכפוף לשימוע. שש פגישות כאלה נערכו בין 27 בספטמבר 2014 לבין 28 בדצמבר 2014, ממוצע של פעמיים בחודש. כתב החשדות מאפשר לבדוק מה קרה בעמודי החדשות של "ידיעות אחרונות" בסמוך לכל פגישה.
ספוילר: נוני הזיז את הספינה טיפ-טיפה, לצורך המחשה, וביבי קיבל פינוקים כאלה ואחרים.
לקראת פגישה מספר 1: שרה מסייעת לחיילים? נפרגן לה אייטם מפנק כצעד בונה אמון
הפגישה הראשונה התקיימה במוצאי שבת 27 בספטמבר 2014, בסיומו של סוף שבוע ארוך שתחילתו בערב ראש השנה, שחל ביום רביעי, 24 בספטמבר. לקראת הפגישה, אולי כמעין מחווה של רצון טוב, קיבלה משפחת נתניהו טעימה קטנה מכל הטוב שיכול לחכות לה אם רק תיעתר לבקשותיו של המו"ל הכל יכול. זה האייטם שפורסם במפתיע ב"ידיעות אחרונות" יום לפני ערב ראש השנה, ב-23 בספטמבר (והועלה באותו יום גם ב-ynet, לחיזוק האפקט):
העובדה ש"ידיעות", שהתאפיין עד אותו יום (וגם בהמשך) בסיקור עוין של נתניהו ומשפחתו, העניק לשרה נתניהו אייטם כה חיובי, לא נעלמה בזמן אמיתי מעיניו של נודניק אחד, שפירסם את הכותרת הבאה (אבל לא היה לו מושג על מה שמתרחש באמת מאחורי הקלעים):
למחרת הפגישה בין נתניהו למוזס, ביום ראשון, 28 בספטמבר 2014, המריא ראש הממשלה לעצרת האו"ם בניו יורק. במשך שלושה ימים זכה לכותרות ענק שבהן הובלטה עמדתו הנחושה מול האמריקאים והפלסטינים. ביום הנאום, למשל, הקדיש "ידיעות" לנושא הפניית שער בולטת פלוס כפולת פרומו נוצצת עם הכותרת "האתגר של נתניהו" (לשם השוואה: שנה קודם, באוקטובר 2013, בבוקר נאומו של נתניהו באו"ם, הקצה לכך "ידיעות" חצי עמוד בלבד, וכלל לא הזכיר בעמוד השער את הנאום הצפוי בערב):
לקראת פגישה מספר 2: ביבי חוגג יום הולדת? נמשיך במשחק המקדים
בפגישות המוקדמות, או בחלקן, דנת עם מוזס באפשרות להגביל את פעילות "ישראל היום" באמצעות חקיקה מרוככת בהשוואה להצעת החוק של איתן כבל, במתווה שיוסכם ביניכם. במסגרת זו דנתם בהגבלת תפוצת "ישראל היום" לכדי שני שלישים משיעור תפוצתו באותה עת. כמו כן, דנתם בצעדים קונקרטיים לשינוי אופן הסיקור שלך בכלי התקשורת מקבוצת "ידיעות אחרונות".
(מתוך כתב החשדות נגד ראש הממשלה, על שלוש הפגישות שהתקיימו בתאריכים 27.9.2014, 26.10.2014 ו-1.11.2014).
המפגש השני בין נתניהו למוזס התקיים כעבור חודש, ביום ראשון, 26 באוקטובר 2014. גם במקרה הזה נרשם משחק מקדים. כמו בפעם הקודמת, זכה ראש הממשלה בתשורה מפנקת קטנה לקראת פגישתו עם המו"ל. ארבעה ימים לפני הפגישה הסודית ב-22 באוקטובר, פורסם בעמוד 2 (!) כיתוב התמונה הבא:
צירוף מקרים? פרגון בתום לב? לא בהכרח: בארבעת ימי ההולדת הקודמים של נתניהו – באוקטובר 2010, 2011, 2012 ו-2013 – לא מצא "ידיעות" לנכון לחגוג עם ראש הממשלה ולפרסם על כך אייטם. גם בארבעת ימי ההולדת שבאו אחר כך – באוקטובר 2015, 2016, 2017 ו-2018 – לא הופיעו מעל דפי "ידיעות" אייטמים חגיגיים.
לקראת פגישה מספר 3: בבית הלבן כינו את נתניהו "פחדן עלוב"? לא בבית ספרנו
היחס המשופר מעט של "ידיעות" לנתניהו, באותם ימים של פגישות אינטנסיביות בין רה"מ למו"ל, לא הסתכם רק באייטמים חיוביים, אלא גם בהצנעתם של אייטמים שליליים: ב-28 באוקטובר 2014 – יומיים לאחר פגישתם השנייה של נתניהו-מוזס וארבעה ימים לפני פגישתם השלישית – פירסם העיתונאי האמריקאי ג'פרי גולדברג במגזין "אטלנטיק" כתבה נרחבת, שבה צוטטו בין השאר בכירים בממשל אובמה אשר כינו את נתניהו "פחדן עלוב" (chickenshit). הפרסום חולל סערה שלא ניתן היה להתעלם ממנה. למחרת, 29 באוקטובר, כך נראתה הכותרת הראשית של "מעריב":
כך נראתה הכותרת במעלה העמוד הראשון של "הארץ":
אפילו "ישראל היום", שאינו חשוד באיבה לנתניהו, התייחס לסיפור בכותרת הראשית וציטט את הכינוי "פחדן" בכותרת המשנה:
ומה לגבי העמוד הראשון של "ידיעות אחרונות" באותו יום? אף מילה על הסיפור הדיפלומטי הגדול שהסעיר את מקבלי ההחלטות בישראל ובארה"ב:
האייטם, מתברר, הוצנע באותו יום בתחתית עמוד 8. "ידיעות" גם היה העיתון היחיד באותו בוקר שבו הכינוי "פחדן עלוב" נעדר גם מהכותרת וגם מכותרת המשנה:
ביום שבת, 1 בנובמבר 2014, מועד פגישתם השלישית של מוזס ונתניהו, פירסם "וושינגטון פוסט" מאמר מערכת עם קריאה לנשיא ארה"ב לנסות ולשקם את מערכת היחסים עם ראש הממשלה. יום קודם טילפן לנתניהו שר החוץ האמריקאי דאז, ג'ון קרי, והתנצל על הביטויים שצוטטו כנגדו. למחרת, 2 בנובמבר, פירסם "ידיעות אחרונות" ידיעת בולטת במיוחד (גדולה יותר אפילו מזו שהתנוססה ב"ישראל היום") עם תמונה מפרגנת, שבה נראים נתניהו ואובמה כשהם לוחצים ידיים בחמימות:
בעקבות פגישה מספר 4: ביבי מבקש לתקוף את נפתלי בנט? אנחנו כאן בשבילך
במהלך הפגישה הרביעית הציע לך מוזס הצעת שוחד. במסגרת הצעה זו מוזס הבטיח כי יפעל לשינוי ניכר לטובה באופן הסיקור שלך ושל בני משפחתך בכלי התקשורת מקבוצת "ידיעות אחרונות" ולשינוי לרעה באופן הסיקור של יריבים פוליטיים שלך (להלן: "המתת"). מוזס התנה את המתת המוצעת בכך שתנצל את השפעתך כראש ממשלה לקידום החוק במתווה המוסכם שיגביל את "ישראל היום", ובכך ייטיב כלכלית עמו באופן משמעותי... בכל הנוגע למתת המוצעת דנת עם מוזס בנושאים הבאים:א. האפשרות להביא לשינוי ניכר באופן ההתייחסות של כלי התקשורת מקבוצת "ידיעות אחרונות"אליך ולמשפחתך במהלך העבודה הרגיל ובעת דיווח על ידיעות חדשותיות. שינוי זה כונה על ידיכם "סיבוב הספינה". ב. האפשרות לשנות לרעה את קו הסיקור של "ידיעות אחרונות"כנגד מי שנתפסו על ידך כיריבים פוליטיים, בהם יו"ר מפלגת "כולנו", משה כחלון, ומי שכיהן בעת הרלוונטית כיו"ר מפלגת "הבית היהודי", נפתלי בנט... לאחר הפגישה הרביעית, בה הצגת בפני מוזס נכונות לבחון את אפשרות קידום החקיקה אותה ביקש מוזס במסגרת הצעת השוחד, פעל מוזס בשני עניינים למימוש חלקי וראשוני של טובת ההנאה שהציע: הצנעת ידיעה שלילית אודות רעייתך באמצעות מיקומה בעמוד אחורי וסיקור שלילי אודות בנט.
(מתוך כתב החשדות נגד ראש הממשלה, על הפגישה הרביעית בין נתניהו למוזס, שהתקיימה ב-4.12.2014 והוקלטה).
איזה סיקור שלילי קיבל בנט? שלושה ימים בלבד אחרי הפגישה, ב-7 בדצמבר 2014, פירסם ynet בהבלטה את הכותרת הראשית הבאה:
בנט הנסער הגיב באותו יום בפוסט ארוך, שאותו פתח במילים "אתר ynet יורים בי כרגע כדור שקר בראש". זה לא כל כך עזר לו. כעבור יומיים, ב-9 בדצמבר, הפיץ ynet לסמארטפונים הודעת פוש עם הכותרת: "מכה לבנט, רפורמות ההייטק נתקעו".
כעבור שלושה ימים נוספים, ב-12 בדצמבר, זכה ראש הממשלה לקבל מ"ידיעות" של יום שישי עמוד 2 חלומי: בראשו פורסמה כותרת ענק עם ציטוט של נתניהו נגד השמאל ("השמאל איחד אותנו"), במרכזו התנוסס צילום של פעילת ליכוד מנשקת את נתניהו (עם הכיתוב "תמיכה צמודה"), ובתחתיתו הופיעה כותרת בולטת נגד בנט ("על סף פיצוץ בבית היהודי"):
אגב, לא מן הנמנע שנתניהו ביקש ממוזס לשנות לרעה את הסיקור כלפי בנט גם בפגישה השלישית (שלא הוקלטה). ב-13 בנובמבר 2014, בין הפגישה השלישית לרביעית, הופיעה בעמוד הראשי של ynet ההפניה הבאה, על מי שנחשב אז כחבר בכיר ברשימת המועדפים של קבוצת "ידיעות":
ומהי הידיעה על שרה נתניהו שמוזס פעל להצניע, על פי כתב החשדות? שמונה ימים לאחר הפגישה הרביעית, ביום שישי, 12 בדצמבר 2014, פירסם "ידיעות" בתחתית עמוד 9 את האייטם הבא, ללא תמונתה של שרה נתניהו (בשלושת העיתונים הגדולים האחרים – "ישראל היום", "מעריב" ו"הארץ" – האייטם הנ"ל כלל לא פורסם):
ב-1 בדצמבר 2014, שלושה ימים לפני הפגישה הרביעית, הדרמטית ביותר על פי כתב החשדות, הופיע בעמוד האחורי של "ידיעות" האייטם הבא, שהופיע במקביל – ובצדק – בכלי תקשורת רבים נוספים:
למחרת, 2 בדצמבר, פירסם "ידיעות" בעמוד הראשון תמונה מחמיאה של נתניהו ובנו (שהופיעה לצד תמונה בגודל זהה, שבה נראה יאיר לפיד כשהוא חבוק עם רעייתו ליהיא). הפרסום עצמו לגיטימי כמובן, אבל תדירות הפרגונים לנתניהוז עומדת בסתירה מובהקת למה שהיה נהוג בעיתון בחודשים הקודמים:
חשוב להדגיש שגם בעיצומן של פגישות מוזס-נתניהו, המשיכו להתפרסם בעיתון של הראשון לא מעט כותרות שליליות על השני (שנאמר: "אנחנו מדברים על מתינות, על תקשורת סבירה, להוריד את רף העוינות אליי מ-9.5 ל-7.5"). בעלי הטורים הבכירים המשיכו, כרגיל, למתוח ביקורת על ראש הממשלה (שנאמר: "לאמנון אפשר להגיד מה לעשות? סימה ונחום? זה העבודה שלך, אמרתי לך").
פגישות 5 ו-6: המגעים עולים על שרטון? אתה עוד תשלם על זה
יום לאחר הפגישה עם חברי הכנסת אלקין ולוין, נפגשת שוב, ביוזמתך, עם מוזס, כדי לעדכנו ולהמשיך לדון עמו במרכיבי הצעת השוחד שהעלה בפניך בפגישה הרביעית. בפתח הפגישה, הצגת לו את דבריהם של אלקין ולוין לפיהם לא ניתן לקדם את מתווה החוק המוסכם בתקופת הבחירות, וכי למעשה מתווה השוחד שאותו הוא הציע אינו מתאים בעת הזו. מוזס הביע אכזבה מדברים אלה והביע חוסר אמון באפשרות להגיע עמך להסכמות משעה שלא ניתן לחוקק את החוק באופן מיידי. אתה מצדך ניסית לשכנעו שבכל זאת לא יפרסם פרסומים שליליים אודותיך ואודות משפחתך... לתכלית זו מסרת לו כי בפגישה קרובה שלך עם שלדון אדלסון תדבר איתו, בין היתר, על האפשרות שיגביל מרצון את תפוצת "ישראל היום"עד שניתן יהיה להעביר חקיקה... בהתאם לדבריך בפגישה החמישית, ביום 27.12.2014 או ביום סמוך לכך, אכן נפגשת עם אדלסון. במסגרת פגישה זו ביקשת ממנו להגביל את תפוצת "ישראל היום", בתמורה ל"משיכת" הצעת החוק של כבל. למחרת נפגשת עם מוזס מיוזמתך בפעם השישית, ועדכנת אותו אודות פגישתך עם אדלסון. כל זאת, על מנת להמשיך ולשמר את השיח בינך לבין מוזס בתקופת הבחירות, במטרה להימנע מפרסומים שליליים שיפגעו בך או במשפחתך.
(מתוך כתב החשדות נגד ראש הממשלה, על הפגישות החמישית והשישית בין נתניהו למוזס, שהתקיימו בתאריכים 13.12.2014 ו-28.12.2014).
זמן לא רב לאחר שני המפגשים האחרונים, שבהם התברר שלא תהיה עיסקה, החלה הספינה של מוזס, שנטתה עד אז טיפ-טיפה – לא באופן מלא ולתקופה מוגבלת – לכיוונו של נתניהו, להסתובב חזרה. הנה כמה נתונים מעניינים:
בחודשיים שבין 28 באוקטובר 2014 ל-28 בדצמבר 2014, שבהם התקיימו ארבע מתוך שש הפגישות בין נתניהו למוזס, הודפסו 18 גיליונות של "ידיעות" שבעמוד הראשון שלהם הופיעה כותרת על ראש הממשלה ו/או רעייתו. 10 מהכותרות הללו היו ניטראליות, 6 מהן שליליות ו-2 מהן חיוביות. בניכוי הכותרות הניטראליות יוצא שבאותם חודשיים של פגישות אינטנסיביות בין ראש הממשלה למו"ל "ידיעות" 25 אחוזים מההפניות שנתניהו קיבל בעמוד הראשון של "ידיעות" היו חיוביות ו-75 אחוזים מהן היו שליליות (בדיוק כמו רף העוינות המופחת שנתניהו איחל לעצמו, אבל זה באמת צירוף מקרים).
ומה קרה בחודשיים שלאחר מכן, בין 29 בדצמבר 2014 ל-28 בפברואר 2015, לאחר שמו"ל "ידיעות" הבין כי ראש הממשלה לא יסייע לו להגביל את תפוצת "ישראל היום"?
באותה תקופה, ככל שהבחירות (שהתקיימו ב-17 במרץ 2015) הלכו והתקרבו, מספר גיליונות "ידיעות" שבעמוד הראשון שלהם הופיעה כותרת כלשהי על ראש הממשלה ו/או רעייתו זינק באופן טבעי מ-18 ל-34. רק 4 מהכותרות הללו היו ניטראליות, 30 (!) מהן היו שליליות (זינוק של 400 אחוזים בהשוואה לחודשיים הקודמים, שבהם התקיימו הפגישות בין נתניהו למוזס), ואף לא כותרת אחת על נתניהו הייתה חיובית. בניכוי הכותרות הניטראליות יוצא ש-100 אחוזים מההפניות שנתניהו קיבל באותם חודשיים בעמוד הראשון של "ידיעות" היו שליליות, ואפס אחוזים מהן היו חיוביות.
ולמרות זאת, גם באותה תקופה, לאחר שהמגעים הישירים להגבלת המתחרה השנוא "ישראל היום" בתמורה לקבלת סיקור אוהד ב"ידיעות" עלו על שרטון, שמרו נתניהו ומוזס על סוג של ערוץ תקשורת עקיף: ב-20 בינואר 2015 התקיימה בלשכת ראש הממשלה בירושלים פגישה מרובעת: מהעבר האחד נכחו בה העורך הראשי של ynet דאז, ערן טיפנברון, וראש מערכת החדשות של האתר דאז, אמנון מירנדה; מהעבר האחר השתתפו בנימין נתניהו ויועצו דאז (ועד המדינה נגדו בהווה), ניר חפץ. על הפרק עמדה האפשרות לקיים ב-ynet ראיון עם ראש הממשלה. בסופו של דבר האירוע המסקרן, שבו הפוליטיקאי השנוא היותר על קבוצת "ידיעות" מתראיין לאתר הבית של הקבוצה, לא יצא לפועל. שלושה ימים אחרי פיצוץ המגעים, ב-25 בינואר, המטיר ynet בתוך כ-24 שעות שש כותרות ראשיות שונות נגד נתניהו, והמשיך בכך גם בחודשים פברואר ומרץ, עד הבחירות. והספינה שטה: