תמונת השנה: מאדס ניסן (דנמרק, Scanpix / Panos Pictures)
ג'ון ואלכס, זוג הומואים, חולקים רגע אינטימי בביתו של אלכס, דירה קטנה בסנט פטרסבורג, רוסיה. חייהם של לסביות, הומואים, טרנסג'נדרים וביסקסואלים (להט"ב) ברוסיה הופכים קשים יותר ויותר. מיעוטים מיניים מתמודדים עם אפליה חוקית וחברתית, הטרדות ואפילו פשעי שנאה אלימים מצד קבוצות שמרניות דתיות ולאומניות.
ז'ונגווי צ'ן (סין, City Express)
(סוגיות עכשוויות: מקום שני, תמונות בודדות)
וויי (19) עובד במפעל בייוו, מזרח סין, בציפוי "פתיתי שלג" העשויים פוליסטירן באבקה אדומה. הוא חובש מצנפת של חג המולד כדי להגן על שערו ומחליף לפחות שש מסכות מדי יום. על-פי סוכנות הידיעות הממשלתית הסינית, 600 מפעלים בייוו מייצרים כ-60 אחוזים מהכמות מהתצרוכת העולמית של קישוטים לחג המולד. רוב הפועלים במפעלים אלה הם מהגרים, העובדים 12 שעות ביום בשכר חודשי של 400-270 אירו. וויי, שהגיע מהמחוז הכפרי גוויג'ואו, הנמצא במרחק של כ-1,500 ק"מ, לא לגמרי בטוח מהו חג המולד, אולם חושב שזהו סוג של שנה חדשה סינית של זרים.
מאסימו ססטיני (איטליה)
(חדשות כלליות: מקום שני, בודדות)
פליטים מצטופפים על סירה כ-25 קילומטרים מחופה של לוב, לפני הצלתם על-ידי ספינת פריגטה של חיל-הים האיטלקי, הפועלת כחלק ממבצע "מארה נוסטרום". מבצע החיפוש וההצלה הופעל על-ידי ממשלת איטליה בתגובה לטביעתם של מאות מהגרים מול האי למפדוזה בסוף שנת 2013. מספר האנשים המסכנים את חייהם כדי לחצות את הים התיכון עלה בתלילות בשנת 2014. מבצע "מארה נוסטרום" עירב כמה ארגונים לא-ממשלתיים, במאמץ להציל חיים, כמו גם לספק עזרה רפואית, ייעוץ ותמיכה תרבותית. לקציני הצי הוענקה גם הסמכות לאסור אנשים העוסקים בסחר בבני אדם ולהחרים את ספינותיהם. במהלך השנה שבה הופעל המבצע הועמדו לדין 330 מבריחים וחייהם של יותר מ-150,000 בני אדם ניצלו, לפחות רבע מהם פליטים מסוריה. המבצע הסתיים באוקטובר, ובמקומו החל מבצע "טריטון", המנוהל על-ידי פרונטקס, סוכנות האיחוד האירופי להגנת הגבולות, ומתמקד בפיקוח יותר מאשר בהצלה.
סרגיי אילניצקי (רוסיה, European Pressphoto Agency)
(חדשות כלליות: מקום ראשון, בודדות)
שולחן מטבח בדונצק, אוקראינה, ב-26 באוגוסט, יום שבו הופגזו כמה מאזורי העיר על-ידי כוחות הממשלה. מחאות בחודש פברואר הביאו להדחתו של המנהיג האוקראיני ויקטור ינוקוביץ' ולמינויו של פטרו פורושנקו הפרו-אירופי לנשיא. בדלנים במזרח המדינה, המאוכלס ברובו בדוברי רוסית, דרשו אוטונומיה רבה יותר וחיזוק הקשרים עם רוסיה. באפריל, השתלטו מורדים על בנייני הממשלה והכריזו על הקמת רפובליקה עממית באזורים המזרחיים של דונצק ולוהנסק. בשבועות שלאחר מכן, עימותים בין כוחות הממשלה לכוחות הבדלנים הסתיימו בקרבנות רבים בשני הצדדים. רוסיה ערכה כמה תרגילים צבאיים ליד הגבול האוקראיני. נציגים רשמיים של אוקראינה ונאט"ו האשימו את רוסיה באספקת נשק למורדים ובפלישה לטריטוריה אוקראינית עם כוחות צבא חמושים. מוסקבה כפרה בהאשמה זו.
סרגיי פונומרב (רוסיה, עבור The New York Times)
(חדשות כלליות: מקום שלישי, סדרות)
לאחר שבועות של מתיחות גוברת פתחה ישראל במתקפה נרחבת נגד החמאס בעזה, ב-8 ביולי. מטרת מבצע "צוק איתן" הייתה לעצור את ירי הרקטות של החמאס ולפגוע ביכולותיו, דוגמת מנהרות הברחה. המבצע נמשך שבעה שבועות, שבמהלכם נהרגו בעזה יותר מ-2,100 בני אדם, 69 אחוזים מהם, על-פי האו"ם, אזרחים. בישראל נהרגו 6 אזרחים ו-67 חיילים. ארגון אמנסטי הבין-לאומי פרסם דוח שביקר את התגובות חסרות המידה של ישראל, אולם הצביע על הפרת החוק הבין-לאומי בקרב שני הצדדים.
יונגג'ה צ'ו (סין)
(מקום ראשון, בודדות)
מקוק רזוס מתכווץ בפחד כאשר המאמן שלו מתקרב אליו, בעת אימון למופע קרקס, בסוג'ואו, מזרח סין. הופעות של בעלי-חיים בקרקסים ובגני חיות הן פופולריות מאוד בסין. לאחר שנים של לחץ מצד קבוצות הפועלות למען רווחת בעלי-חיים אסרה הממשלה הסינית קרקסים של בעלי-חיים ופרסמה תקנות כדי להפסיק את הפגיעה בבעלי-חיים בגני-חיות של המדינה. אולם מאמנים רבים טוענים שלא שמעו על האיסור ואין בדעתם להפסיק. לרשויות בסוג'ואו, עיר הולדתו של הקרקס בסין, יש תכניות לבידור קרקסי חלופי, ללא בעלי-חיים.
סנדרה הוין (גרמניה, Laif)
(טבע: מקום שלישי, בודדות)
אנג'לו, אורנג אוטן זכר בן 14, מחכה לבדיקה רפואית, במרכז הטיפולים של תכנית השימור הסומטרית של אורנג אוטנים בצפון סומטרה, אינדונזיה. אנג'לו התגלה במטע של דקלי שמן, כשבגופו קליעי רובה אוויר. הביקוש העולמי לשמן דקלים (המשמש בתעשיית המזון והקוסמטיקה וכדלק ביולוגי) גדל במהירות, ואינדונזיה היא המדינה המובילה בתחום זה. אובדן יער הגשם, בית הגידול של האורנג אוטנים, בעיקר עקב בירואו לצורך נטיעת מטעי דקלים, הביא את האורנג אוטנים באינדוזיה לסף הכחדה. תכנית השימור הצילה כ-280 אורנג אוטנים משטחי יערות שהוסבו למטעים, מציידים לא חוקיים ומאנשים שהחזיקו בהם כחיות מחמד והחזירה יותר מ-200 פרטים לטבע.
פאולו מרקטי (איטליה)
(טבע: מקום שלישי, סדרות)
עורו של הקיימן הממושקף, שנחשב בעבר נחות מזה של אליגטור או תנין, מבוקש כיום בשל עמידותו ואיכותו. ייצור העורות עלה מאוד משנות ה-90 של המאה ה-20. כיום, את רוב העורות מפיקים מקיימנים שגדלים בחוות גידול ולא מפרטים החיים בטבע, והמגדלים מחויבים על-פי חוק להחזיר מספר מסוים של קיימנים לטבע, כדי לחדש את המלאי הטבעי. את הקיימנים הורגים מומחים, בחיתוך יחיד של הצוואר.
סופיה וליינטה (ארצות-הברית, עבור Fabrica / The Clewiston News)
(תצלומי דיוקן: מקום ראשון, סדרות)
מירקל וילג', הנמצא בפינה הדרום-מזרחית של אגם אוקיצ'ובי בדרום פלורידה, בלב שדות קנה סוכר ובמרחק של כ-8 קילומטרים מהעיר הקרובה, הוא ביתה של קהילה המונה 100 עברייני מין. הכפר הוקם על-ידי כומר אוונגליסטי, דיק ווית'רוו, כמקלט לאנשים המכונים בפיו "מצורעים של העידן המודרני" – אנשים הנתונים למגבלות על תנועתם למשך שארית חייהם, מה שבדרך כלל מותיר להם מקומות מעטים בלבד למגורים. רבים מהם עונדים אזיקים אלקטרוניים, נתונים לעוצר לילה ואינם רשאים להחזיק במחשב נייד או בטלפון סלולרי.
אל בלו (ארצות-הברית, Getty Images)
(ספורט: מקום שני, בודדות)
אודל בקהאם מהניו יורק ג'ייאנטס מבצע תפיסת טאצ'דאון ביד אחת, ברבע השני של המשחק נגד דאלאס קאובויס, באצטדיון מטלייף, במזרח רתרפורד, ניו ג'רסי, ארצות-הברית, ב-23 בנובמבר. בקהאם ביצע את התפיסה, למרות שנעברה עליו עבירה, כשהוא צולל אחורנית, מותח מתיחה מלאה את ידו הימנית ותופס את הכדור בשלוש אצבעות בלבד. שחקני פוטבול מובילים כינו זאת "התפיסה של השנה", והחולצה שלבש בקהאם במשחק הוצגה לאחר מכן לראווה בהיכל התהילה של הפוטבול המקצועני.
מארק מטקלף (בריטניה, Getty Images)
(ספורט: מקום שלישי, בודדות)
חברי הנבחרת של ניו סאות' ויילס מסייעים לחובט פיליפ יוז, שחקן הקבוצה היריבה – הנבחרת של דרום אוסטרליה, לאחר שנפגע מכדור במהלך משחק קריקט בסידני, ב-25 בנובמבר. יוז חבש קסדה, אולם נפגע באזור לא מוגן, מאחורי אוזנו השמאלית. לאחר שעבר ניתוח בבית החולים, יוז היה נתון במצב של תרדמת. הוא נפטר ב-27 בנובמבר, מבלי שחזר להכרתו, שלושה ימים לפני יום הולדתו העשרים ושש.
ז'רום ססין (צרפת, Magnum Photos עבור Time / De Standaard)
(צילום חדשותי: מקום ראשון, סדרות)
טיסת מלזיה איירליינס מספר MH17, שטסה מאמסטרדם לקואלה לומפור בגובה של 33,000 רגל (10,058 מטרים), התרסקה באזור כפרי במזרח אוקראינה הנמצא בשליטת המורדים, ליד הגבול עם רוסיה, ב-17 ביולי. כל 298 האנשים שהיו על המטוס נהרגו. שברי המטוס התפזרו ברדיוס של כשני קילומטרים, ליד הכפרים רוזסיפנה, פטרופבליבקה וגראבוב. החלו להופיע עדויות לכך שטיסה MH17 הופלה על-ידי טיל. לדברי מומחים, טיל קרקע-אוויר SA-11, מהסוג שסופק לכאורה למורדים על-ידי רוסיה, הוא כלי הנשק היחיד המסוגל לפעול בטווח כזה, למרות שהיו גם שסברו שמטוס צבאי אוקראיני היה מעורב. הלחימה המתמשכת באזור מנעה את המשך חקירת ההתרסקות. בתמונה: גופתו של נוסע, עדיין חגור במושבו, בשדה חיטה.
תערוכת World Press Photo ותערוכת הצילום הישראלית "עדות מקומית" יפתחו ב-10.12.2015 ויוצגו עד ה-16.1.2016 במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב