נועה קירל נחתה בתאילנד יומיים אחרי הגיוס, עדי ביטי מצטלמת בימים אלה לסדרה חדשה, יהונתן מרגי צבע את השיער לוורוד עבור צילומי קליפ ואנה זק משובצת להרבה פחות שמירות מחברותיה לבסיס. הם כמה מהשמות המוכרים בתעשיית המוזיקה הישראלית, ולקראת גיוסם לצבא אפילו צה"ל לא הצליח להתעלם מהמעמד המרגש של לפגוש סלב. בשנים האחרונות התמלא עולם הבידור ביותר ויותר כוכבות וכוכבים מתחת לגיל 18, וכשהם מגיעים ליום הגיוס העיניים כולן נשואות אליהם. במקרה הזה ההיצע גרר גם ביקוש, וצה"ל נתן מענה בדמות תקני "אמן פעיל" עד לא מזמן תואר נדיר ונכסף, היום סטטוס שמוענק לרוב הכוכבים המגויסים. הם טסים לחו"ל לתקופות ממושכות, יוצאים לחופשות לצורך עבודה, לא עוצרים את הקריירה לרגע ומקבלים הנחות והטבות שרוב החיילים יכולים רק לחלום עליהן - כל זה בזמן שירות צבאי מלא. אבל איך באמת נראה השירות של האמנים הפעילים?
"צה"ל נהיה מאוד מודע ומעורב בכל מה שקשור למדיה ולדיגיטל, הוא מאתר את האמנים ואת הטאלנטים שלו רגע לפני שהם מתגייסים. בסופו של דבר רוב החיילים בצה"ל גדלים על החבר'ה האלה, זה לא סוד, ולכן הם יודעים שצריך להתייחס אל הטאלנטים בהתאם", אומר איש יחסי הציבור משה זיו, שמייצג את עדי ביטי וייצג בעבר גם את מרגי. "רוב כוכבי הרשת משתבצים לעבודה של עידוד גיוס, מתאים להם לעסוק בזה, זה מה שהם טובים בו וזה עובד. זה לא משנה אם מדובר בזמר, בשחקן או בדוגמנית. כל מי שמוכר בתעשייה ויש לו נגיד 400 אלף עוקבים באינסטגרם - הצבא ירצה לגייס אותו כאמן פעיל".
האמנים הפעילים, כמו ביטי וזק למשל, זוכים לתנאי שירות נוחים ומקלים שיאפשרו עמידה בתנאי חוזה העבודה, אבל כוללים לפחות 6 שעות יומיות ביחידה. הם מבצעים תורנות אחת בשבוע לכל היותר ולא נשלחים למשימת אבטחת יישובים. האמנים זכאים ל-45 ימי חופשה מיוחדת בשנה לצורך קידום הקריירה, ומקבלים 90 ימי דחיית שירות בשנה. לפני שנתיים בדיוק מרגי התגייס לצה"ל, והיה החייל הראשון שהתגייס תחת ההגדרה "טאלנט", ואחריו התגייסה הטאלנטית השנייה בצה"ל, בת זוגו נועה קירל. "טאלנט" נקרא בשפה הצה"לית אמן מצטיין, כרגע השניים היחידים הם הזוג מרגי וקירל. במסגרת התקן הם זכאים לתנאים מקלים אף יותר מאלה של האמנים הפעילים, בין יתר התנאים שמגיעים להם הם זכאים לשחרור מפעילות לצורך עמידה בחוזה עבודה לאחר שש שעות פעילות ביחידה מדי יום, מבצעים שתי תורנויות בחודש לכל היותר, זכאים ל-90 ימי חופש ו-120 ימי דחיית שירות בשנה. איך מגיעים למעמד הנחשק? ממלאים טפסים ועוברים ועדות, עם עזרתו הנדיבה של צה"ל ואיך לא, גם עם תיווך צמוד של הסוכנים המייצגים.
"מהרגע הראשון הצבא בא לקראתנו והיה קשוב לצרכים שלנו, בלי שביקשנו", מספר אמיר קירל, אביה של נועה קירל שזכתה להתגייס כאמנית מצטיינת. "הם היו אלה שהציעו את המסלול, הציגו את האופציות ונפגשו איתנו. כל החילות רצו את נועה אצלם, אבל מפקד מיט"ב (היחידה המופקדת על ביצוע הליכי המיון והשיבוץ בצה"ל), וראש אכ"א יצרו שני מסלולים שאפשרו להם להיות בשליטה מלאה עליה, כנראה מניסיון קודם עם אמנים. אפשרו לנו להיפגש עם מפקדי היחידות, ואחרי שבחנו את שני המסלולים החלטנו שנוכל לתרום הרבה יותר בלהקה הצבאית. העדפנו שלשם היא תלך. כמה מכוכבי הרשת שהיו במבחנים ללהקה צבאית פשוט לא התקבלו. ללהקה לא מתקבלים לפי הפרסום, אלא לפי כישרון".
"אין מישהו שמגיע ללהקות הצבאיות שלא עובר מיון", מבהירה סא"ל במיל' דסי פאר, לשעבר ראש ענף התרבות בצה"ל ומיוזמות מסלול האמנים המצטיינים. "המעמד של אמן פעיל נוצר עבור אנשים מוכשרים ומפורסמים שתרמו לתרבות הישראלית ושיתקשו להמשיך בפיתוח הקריירה שלהם במהלך השירות. חלקם העדיפו שלא להתגייס. אותם אמנים פעילים תורמים רבות לתרבות בצה"ל. טאלנט זה אחד לדור. נלחמתי על מרגי בגלל ההשפעה שלו על הציבור. הבאתי את השמות למיט"ב, ומשם התקדמנו. בדקנו כמה פרמטרים מעבר לתיק עבודות: השמעות ברדיו, מספר הופעות, כתבות שנכתבו עליהם ופעילות ברשתות החברתיות. תחפשי את מרגי בגוגל ותביני שאין אדם שלא מכיר אותו, ואת נועה בכלל. את אנה זק, בואי. לא כולם מכירים. היא מוכשרת מאוד אבל בעיניי היא לא מתאימה ללהקה צבאית. אני לא הייתי לוקחת כל אדם מפורסם".
עמית הורוביץ, עורך דין המתמחה בתחום הבידור שעם לקוחותיו נמנית גם החיילת אנה זק, נותן הסבר אחר להבדלי המעמדות. "לאנה הוצע לשרת במסלול טאלנט אבל היא העדיפה לשרת במסלול רגיל של אמנים".
אחרי שקיבלו את מעמד הטאלנט או האמן הפעיל הנחשקים, עוברים החיילים המפורסמים טירונות ככל החיילים (למעט מקרה החדר הפרטי של נועה קירל ועדי ביטי). אחריה הם משתבצים לקורסים ביחידות השונות, ומתחילים את השירות. "הם לא סוגרים שבתות או עושים שמירות, ויש חנופה מאוד גדולה מצד מפקדים כלפי הסלבס", מעיד עומר (שם בדוי), ששירת בעבר לצד האמנים הפעילים נדב גדג' ונופר סלמאן. "הורגש כשהצבא עזר להם או התחנף אליהם כדי להשיג אותם לכל מיני הופעות, וזה בא לידי ביטוי בעיקר מצד המפקדים. היו דרגות של פרסום, זה התחיל מזמרים ונגמר בפליטי ריאליטי שאף אחד לא זוכר, אבל בעיני הצבא הם אמנים פעילים. הצבא כן הקל בהרבה מקומות, אבל בסופו של דבר הם עבדו לא פחות קשה ממני".
"עדי ביטי נוסעת בבוקר לימי צילום במקום לבסיס"
קרוביהם של האמנים הפעילים והטאלנטים איתם שוחחנו עמדו על כך שהם חיילים מן המניין, ושרבים מהם כלל לא ניצלו את ימי החופשה המיוחדת שלהם הם זכאים. ואכן, גם משיחה עם מפקדים לשעבר של אותם כוכבים עולה הטענה כי השירות שלהם זהה לשירות של חבריהם ליחידות, שירות שהוא כלשעצמו ישמע כמו פנטזיה לכל מי שנפגש בדרך זו או אחרת עם צה"ל. "זה שירות חלום", מעידה מאיה, ששירתה כמפיקה בלהקות הצבאיות עם קירל ומרגי. "לא כולם היו שווים מבחינתי כמפקדת כי כל חייל הוא שונה, ואין קשר אם הוא טאלנט, חייל בודד או אמן פעיל. לפקד על טאלנטים זה אחרת. התנהלתי מול סוכנים, מצאתי את עצמי מקבלת מכתבים שהייתי צריכה לקרוא ולאשר, וכשהחיילים ביקשו מיוחדת הסוכנים שלהם העבירו את הבקשה והיו צריכים להוכיח שהם לוקחים אותה לצורך עבודה".
הסוכנים, מתברר, הם חלק בלתי נפרד מתהליך הגיוס של המיוצגים שלהם כבר במעמד הצו הראשון. "היה רצון מצדם של הסוכנים לברר והם התחילו לגשש. רוב החיילים מביעים רצון להגיע ליחידה. גם נועה וגם מרגי רצו להגיע ללהקה לפני הם ידעו מה זה אומר", מעידה סא"ל במיל' פאר. "נפגשתי עם הסוכנים כדי להבין מה התמונה. יש לצה"ל קשר עם המנהלים של כל האמנים הפעילים, אבל לא נעשה משא ומתן עם אף אחד. הסברתי להם את הצורך שלנו בהם, מה זה אומר חזרות, מה זו תקופת הפקה ומה זה אומר להיות חייל. הצבא יכול לקטוע הרבה קריירות. היו הרבה חששות מהצד שלהם, אבל לאט לאט הם הבינו. זה היה חכם להם וחכם לצה"ל".
"אנחנו מעורבים במאה אחוז בשירות של האמן. אין מה לעשות, הם קודם כל רכוש צה"ל, אבל אנחנו בקשר ישיר עם המפקדים של האמנים ועם דובר צה"ל", מגלה משה זיו. "אני לא יודע מה כל האמנים מקבלים, אבל בקשר לעדי הלהקה הצבאית מאוד מתחשבת בה. היא מצטלמת עכשיו לסדרה חדשה, וזה לא טריוויאלי שהצבא יאשר לה לנסוע בשמונה בבוקר לימי צילום ולא לבסיס. הדבר הזה לא היה יכול לקרות אם צה"ל לא היה מתחשב, אבל למרות ההקלות האמנים יודעים שברגע שהם מתגייסים הם קודם כל חיים במסגרת צה"לית. הם מקבלים הרבה פעמים 'לא', גם כשזה קשור לתפקיד הצבאי שלהם וגם כשזה קשור לעבודה שלהם כאמנים".
ה"לא" המדובר הגיע עבור עדי ביטי בצורת חמישה ימי מחבוש ומאסר על תנאי, אחרי שהגיבה לדבריה של חברת הכנסת תהלה פרידמן שהעבירה ביקורת על הקליפ שהוציאה לשיר "חמסה חמסה". "צה״ל רואה אירוע זה בחומרה, שכן התבטאות כזו מהווה הפרה של פקודות צה״ל בנושא התנהלות חיילים ברשתות החברתיות", נמסר בזמנו מדובר צה"ל. כל זאת בזמן שהחיילים המפורסמים נדרשים בין היתר לתפעל את הרשתות החברתיות של צה"ל, לצלם סרטונים, להשתתף בהפקות ולעודד פעילות בדיגיטל. "יש המון פאשלות גם אחרי שמקבלים את הטייטל, נתקלתי בהרבה מצבים שהצבא לא התנהל כמו שצריך מול המיוצגים שלי שהיו אמנים פעילים", מספרת אשת יחסי הציבור בר רימוני. "לפעמים הצבא עושה דווקא לאמן. אני לא יודעת מאיפה זה מגיע, אבל יש מצבים שזה מרגיש כאילו הצבא עושה בכוונה לאמן. לפני שנה ייצגתי זמרת מפורסמת שהייתה צריכה לצאת להופעה סופר חשובה. הצבא לא אישר לה ולא הצלחתי להבין למה. שיגעתי את העולם והגעתי עד למפקד חיל החינוך כדי לבקש את האישור הזה. בסוף היא לא קיבלה אותו".
הם קודם כל רכוש צה"ל
חלק ניכר מהאמנים הפעילים התפרסמו ככוכבי יוטיוב, טיקטוק או אינסטגרם. אנה זק היא נושאת הדגל, אבל אליה מצטרפות חיילות כמו טיילור מלכוב שעתידה להתגייס בחודשים הקרובים וקיבלה לשולחנה לא פחות משבע הצעות לתפקידים הנחשקים בצה"ל. מיותר לציין שרוב רובם של החיילים מעבירים את הימים הקודמים לגיוס בשיחות מתישות עם גורמי המיון והאיתור של צה"ל, במעבר בין שלבי מיון רבים, במבחנים קפדניים ולעיתים גם בפסילות מקצוע שמגיעות בעקבות מיונים ליחידות הנחשקות בצבא. "היום יש יותר ויותר אמנים שמתחילים את דרכם בגיל צעיר, זה התחיל בנועה קירל אבל יש דוגמאות נוספות של כוכבי רשת שמגיעים לפרסום בגיל צעיר לפני הצבא. נכון שהיום הסינון לקבל תקן אמן פעיל הוא יותר מורכב, אבל יש גם כוכבי רשת שקיבלו להיות אמנים פעילים רק על סמך העובדה שהם כוכבי רשת", מסביר הסוכן רוברטו בן שושן. "הם עוזרים לצה"ל לשפר את הנראות שלו ברשתות החברתיות".
בהמשך לדבריו של רוברטו, עו"ד עמית הורוביץ מוסיף כי "הצבא יכול לקחת את האמנים ולהשתמש בהם בשלוש דרכים לטובתו: כמעודדי גיוס בקרב בני הנוער כמו השחקנית קים אור אזולאי שהצבא נעזר בניסיון המשחק וההנחיה שלה לתכנים שאותם צריך לתקשר לצעירים טרם גיוס, להיות 'הפנים' ולעורר מודעות הן לצבא בישראל והן בעולם, כמו אנה זק, ובנוסף לעזור לאותם אמנים לשרת שירות מלא בלי לחפש דרכים לוותר על השירות כפי שקרה בעבר".
"צה"ל פועל היום המון בדיגיטל". מוסיף זיו. "אם עדי ביטי, נועה קירל או מרגי לא היו בצבא, לבקש מהם לעשות סרטון היה עולה עשרות אלפי שקלים", מסביר משה זיו. "גם ההופעות של 'פסטיבל מתגייסים', תמיד היו שם אמנים מהשורה הראשונה שקיבלו תשלום גבוה. היום האנשים האלה הם רכוש צה"ל".
>>רוצים עוד? הירשמו לניוזלטרים של קבוצת mako<<
לרגעים נשמע שכל יוטיובר מצליח מקבל הצעה מפתה, אבל גורמים מתעשיית הבידור והדוגמנות טוענים שאינפלציית הכוכבים בצה"ל הביאה את הגורמים הצבאיים להקשחת התנאים לקבלת ההטבות, בעיקר בתחום הדוגמנות. "פעם היה נורא קל לקבל אמן פעיל", קובעת זיוה מיכאל, מנכ"לית סוכנות "יולי". "ניבר מדר ועדה זמורה קיבלו את הטייטל בלי בעיה. הבעיה התחילה לפני שנתיים בערך, כשהתחיל העניין של דור ה-Z. הצבא שינה את ההתייחסות לאמנים, הקריטריונים השתנו. פתאום דוגמניות שאנחנו מייצגים, שהן מאוד מצליחות בארץ ובעולם, מקבלות סירוב. בדור הזה יש הרבה יותר 'מפורסמים', והצבא התאים את עצמו והקשה את התנאים. פעם היה מספיק שנוכיח את העבודה שלה על ידי מה שהיא עשתה בעבר, אבל היום חשוב להיות הרבה יותר מדויקים בבקשה. למה חשוב שאותה דוגמנית תקבל יותר חופשים, למה חשוב שהיא תשתבץ בתפקידים מסוימים ולמה היא צריכה את ימי החופשה שהיא מקבלת".
כיום משרתות בשורות צה"ל הדוגמניות סופיה מצ'טנר, דורית רבליס ויעל שלביה. יעל אמנם משובצת למחלקת חות"ם בחיל האוויר, אבל לאחרונה כיכבה בסרטון טיקטוק של צה"ל שהופץ ברשתות החברתיות, הצטלמה לקמפיינים נחשקים, והתראיינה בארץ ובעולם. "בשנים האחרונות הרבה מהדוגמניות רוצות לעשות שירות צבאי מלא, ולקבל תפקידים מעניינים וחשובים", מעידה זיוה. "יותר חשוב להן לעשות בשירות מה שהן רוצות, ולא בגלל הקריירה. הן לא מוכנות לוותר על זה והן שמות את זה בפרונט. ממה שאני רואה אצל הרבה דוגמניות הקריירה ממריאה דווקא אחרי הצבא. יש משהו בעצמאות ובבגרות של הצבא שעושה את שלו. החוויות שהן עוברות בצבא מלמדות אותן ומחשלות אותן לקריירה".
לעומת הטענות של זיוה, הורוביץ מנמק את הסיבה שבגינה הביקוש להיות "אמן פעיל" גדל בשנים האחרונות. "יש מגוון גדול יותר להגדרת 'אמנים', וככל שיש יותר אמנים צעירים ככה גדל גם הביקוש לשרת כאמן פעיל. ככל שהעולם מתפתח בתחום הדיגיטל והמדיה הצבא מבין שהוא צריך להשתמש בסוגים שונים של מובילי דעת קהל. אפשר למצוא את העניין הזה גם אצל ספורטאים מצטיינים. פעם היו מעט מאוד ענפים שעל פיהם אפשר להיחשב כספורטאי מצטיין, היום יש עוד ועוד ענפים שנכנסים לקטגוריה הזו. ככה גם אצל אמנים. עם זאת, אחרי הכל הצבא לא יהפוך את עורו בשביל אמנים פעילים. הצבא עדיין נלחם עם לוחמים ולא עם אמנים".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה:
"מסלול ״אמן פעיל״ או מסלול ״אמן מצטיין״, אשר דומה למסלול ״ספורטאי מצטיין״, נוצר על מנת להתאים לחיילים שמאושרים למסלולים, את תנאי השירות שיאפשרו להם להמשיך ולפתח את הכישרון הייחודי אשר ניהלו טרם שירותם הצבאי, תוך כדי תיעול נכון של הכשרונות והיכולות שלהם במטרה לייצר את השירות המשמעותי ביותר עבור המערכת הצבאית והחיילים כאחד.
נוסיף כי לאחרונה עודכנה מדיניות האמנים הפעילים אשר חידדה מי זכאי ונוספו קריטריונים למיון.
לחיילים הללו שדרת פיקוד כמו כל חייל אחר בצה״ל. כלומר, תיאום הפעילות הצבאית והשיח הפיקודי נעשים ישירות מול החיילים ולא דרך אנשי היח״צ או המנהלים.
משימותיהם והופעות החיילים הם חלק משירותם הצבאי ומוגדרים כחובה. נוסיף כי חיילים אלו עושים את תפקידם ברצון ובמקצועיות רבה. נציין כי אישורי עבודה ניתנים לחיילים רבים מרקע כלכלי זה או אחר. בנוסף, מעולם לא הוצעו תפקידים או מעמד לחיילות המדוברות בכתבה".