סדרה דוקומנטרית חדשה של ה-BBC הבריטי מנסה לפצח חידה שנותרה בלתי פתורה עד היום: איך קרה שאנשים שנפרדו לפני אלפי שנים והתפזרו ברחבי העולם הצליחו לשמור על קשר, על מסורת ועל דת אחת – או במילים אחרות: מה הסיפור שלכם יהודים? כן, לכבוד השנה היהודית החדשה, משודרת ב-BBC סדרה דוקומנטרית בת חמישה פרקים המנסה לספר לצופה הבריטי את הסיפור של העם היהודי - מאז ימי חורבן הבית השני ועד ימינו. השבוע ישודר הפרק השלישי בסדרה ועל המשימה הופקד ההיסטוריון הנודע סיימון שאמה, שבעברו הנחה תכניות דומות על ההיסטוריה של בריטניה ועל העבדות בארה"ב. שאמה, יהודי בעצמו, מנסה להסביר לצופה מה גרם ליהודים לשמור על המסורת והתרבות במשך שנות הגלות - למרות המרחק וההבדלים התרבותיים בסביבה בה חיו, ולמה בעצם דווקא הם משכו אש מאז ועד ימינו.
אם דמיינתם תכנית דת משמימה, צפויה לכם הפתעה נעימה. שאמה, הידוע בחיפוש אחר הסיפורים הקטנים שהופכים את ההיסטוריה לגדולה, מסייר ברחבי העולם היהודי העתיק ומביא לצופים פרטים שאפילו אתם לא מכירים. למשל, העובדה שבימי הביניים אופיינו היהודים לא בטליתות או כיפות שחורות – אלא דווקא בכובעים אדומים גדולים. את הכובעים הללו אפשר למצוא בציורים מהתקופה ואפילו בויטראז' שמתאר עלילת דם. לא נשעמם אתכם בעוד הכנת מצות מדם של ילד נוצרי, בויטראז' הזה תוכלו למצוא דווקא אבא יהודי שמשליך את בנו לתנור - שלא תגידו שהתסריטאים של עלילות הדם לא השקיעו. וכולנו מכירים את מגן הדוד הצהוב שחויבו היהודים ללבוש תחת השלטון הנאצי, אבל שאמה מגלה שהפעם הראשונה בה נאלצו ללבוש היהודים צהוב, הייתה דוקא תחת שלטונן של מדינות איסלאם, בימי הביניים.
הפרטים המפתיעים שזורים בשיטוטים של שאמה בעולם: מטיול במערות קבורה תת קרקעיות של הקהילה היהודית ברומא העתיקה, שבהן אנחנו מגלים איך סומנו הקברים כיהודים, דרך חדר העבודה של זיגמונד פרויד בו מנסה שאמה לרדת לשורשה של הבחירה של אבי תורת הפסיכואנליזה להחזיק בחדר, לצד הספרים – מנורה יהודית בעלת שבעה קנים – שום דבר שכמה סשנים לא יכול להעלות לפני השטח.
שאמה קופץ לביקור אצל יוסף בן-מתיתיהו (או בשמו הרומי יוספוס פלביוס) ומנתח את ההתבוללות של ההיסטוריון ואת הניסיון שלו לספר את סיפורם של היהודים עוד בחצר הקיסר הרומי.
הוא אפילו עוצר במצרים, שם שגשגה קהילה יהודית גדולה רק לפני אלף שנים, כשבין לבין הוא מזפזפ גם לימינו, לליל הסדר, לחגיגות ראש השנה ואפילו לקריאה בתורה בבית כנסת בריטי רפורמי – הכל בניסיון לפצח איך שרדה היהדות כדת ללא מדינה, כאמונה באל ללא פנים, איך עברה המסורת מאם לבת והצליחה לשרוד כנגד כל הסיכויים.
למרות העובדות ההיסטוריות, הניתוחים וההדגמות, הסדרה של שאמה משאירה את היהודים באור מסתורי ואקזוטי ולא מצליחה לפזר את העשן מהנס הזה של הזהות היהודית. בינתיים, אפשר רק להצטער שתכנית שכזו, שרלוונטית לנו כל כך, נעשית דווקא בממלכה הבריטית ולא בארץ הקודש.
לצפייה בפרק הראשון ביוטיוב: