"13 סיבות", סדרת הנעורים המצליחה של נטפליקס על נערה שמפרטת על האירועים שהובילו להתאבדותה, גררה תגובות מודאגות מהרגע בו שוחררה. מבקרי הסדרה ומומחים לבריאות הנפש הביעו חשש כי הדימויים והתכנים האובדניים ישפיעו על הצופים הצעירים, שעשויים לנסות לשחזר את מעשיה של האנה בייקר. כעת, מחקר בכתב העת המדעי " JAMA Internal Medicine" בדק את הנושא בצורה אמפירית - ומצא כי כמות החיפושים הנוגעים להתאבדות עלתה ב-19 הימים לאחר יציאת הסדרה.

חיפושים על התאבדות והסברים על שיטות להתאבדות עלו באופן משמעותי, אך "לשמחתנו", במקביל אליהם טיפסו גם החיפושים על מניעת התאבדות והעלאת המודעות לנושא. בכך הם מחזקים את מה שהניחו רבים - "בשביל חלק מהצופים, הסדרה מאדירה את הקורבן ואת מעשה ההתאבדות בצורה שמקדמת התאבדות", הם הסבירו, "בעוד שצופים אחרים מקווים כי הסדרה מעלה את המודעות להתאבדות".

עדיין קשה לאמוד את הקשר שבין החיפושים הבאינטרנט לבין התנהגויות בעולם האמיתי, ולא ידוע האם העלייה בחיפושים לוותה גם בעלייה בניסיונות ההתאבדות. אך עם זאת, החוקרים מציינים כי קיים קשר חזק, שבוסס במחקרים קודמים, בין חיפושים על התאבדות ומספר ניסיונות ההתאבדות בזמן ואזור נתון. לפי הממצאים ממחקר זה, בו נמצאה קפיצה בחיפושים על מידע המסביר כיצד להתאבד, החוקרים מסיקים כי צפייה ב"13 סיבות" גרמה לעלייה במחשבות האובדניות אצל חלק מהצופים.

לפי החוקרים, הקשר המבוסס בין מחשבות אובדניות לניסיונות התאבדות מעורר חשד כי הסדרה גרמה לעלייה במספר ניסיונות ההתאבדות, גם אם אין מידע ממשי שיאשר את ההנחה. עם זאת, הם גם מציינים כי היא הובילה חלק מהצופים להגיע למידע שמסייע במניעת התאבדות, וייתכן כי המשאבים הללו עזרו בהצלת חיים.

מקרה שאישר את אחד הממצאים של החוקרים הוא זה של פרנקו אלונסו לאזו מדראנו, מהנדס צעיר ובוגר אוניברסיטת סן פבלו בן 23, ששם קץ לחייו בעקבות אהבה נכזבת ובדומה למתרחש ב"13 סיבות" - הותיר אחריו מכתב התאבדות עם הוראות מפורטות לגבי קבצי אודיו המיועדים למספר אנשים, וקפץ מהקומה הרביעית בדירתו אל מותו.

לאור הממצאים, החוקרים כתבו המלצה לסדרות שעוסקות בנושאים כאלה: "ההשפעות המזיקות של תכניות כמו '13 סיבות' עשויות לקטון אם יעקבו אחר הקווים המנחים של ארגון הבריאות העולמי. בהנחיות לכלי התקשורת בנוגע למניעת התאבדות, הארגון ממליץ להסיר סצנות המציגות התאבדות, או להתייחס לנושא באמצעות פרסום מספרי חירום להתאבדות בכל פרק".

mako תרבות בפייסבוק