שם: Skam
פרטים: סדרת הנוער ה"אמיתית" הנכונה של הרגע מגיעה מנורבגיה. מסתבר שקורים שם דברים, אבל עד כה המשפט "זאת המדינה הכי יקרה באירופה" מנע מאיתנו להתעניין. וכך הפכה "סקאם" לסדרה הכי מהפכנית שיצאה מסקנדינביה ולא מערבת רצח של חצי זונה ובלשית אספרגרית. משמעות המילה Skam היא "בושה", אבל אני בטוח שיוצריה פשוט חיפשו את המילה הכי דומה מצלולית ופונטית ל"סקינס", הסדרה הראשונה שקופצת לראש כשרואים אותה.
לצופי "סקינס" הבריטית (רק שתי העונות הראשונות כמובן, האחרות בלתי ניתנות לצפייה) זאת תהיה חוויית דז'ה וו מוזרה, מה גם שהיא תהיה גם קצת מרירה, בהנחה שאת "סקינס" ראיתם בגיל הנכון (תיכון-צבא) ועכשיו אתם בשלהי שנות ה-20 שלכם וקמים כל יום למנטרה "אומרים יש בעולם נעורים - היכן נעוריי?". אמנם לא תעברו כאן את אותה חוויית הזדהות או קנאה שהייתה לכם ב"סקינס", אבל העיקרון של שתי הסדרות דומה: חבורת נערים ובעיקר נערות בתיכון שחווים את פצעי ההתבגרות "ללא פילטרים" אך איכשהו בצורה פוטוגנית להפליא. בכל זאת, נורבגיה.
הטוויסט הוא שבניגוד ל"סקינס", בה כל פרק הוקדש לדמות אחת, כאן עונה שלמה מוקדשת לדמות, שתמיד תהיה במרכזה של כל סצנה בעונה, בעוד האחרות משמשות כשחקני משנה בלבד. עוד טוויסט, שנועד להתחבר למילים כמו "ויראליות" ו"רשת", הוא שמדי שבוע משודרות הסצנות מתוך הפרקים בהתאם לימים ולשעות בהן הן מתרחשות. למשל, סצנה שמתרחשת בבוקר יום ד' תהיה זמינה לצפייה באתר התכנית בבוקר יום ד', וכך הלאה עד ליום שישי, בו מאוגד פרק שלם ומשודר במלואו בטלוויזיה. דור ה-Z, האם מטרתכם היא לעייף אותנו למוות?
המלצות: אל "סקאם" התוודעתי דרך כתבה ב"Dazed and Confused" שהתפרסמה לפני כחודשיים תחת הכותרת "סדרת הטלוויזיה הנועזת והאמיתית שהכניסה את הנוער להיסטריה", על רקע שני נערים יפים כמלאכים שמתנשקים מתחת למים בבריכת שחייה (כי מי לא עבר חוויות אסתטיות שכאלה בגיל הנעורים). בכתבה דיווחו על "טירוף סקאם", שגורם לבני הנוער ברחבי סקנדינביה להבריז מבית הספר, ובמקום לרכוש נשק בדארקנט או ללמוד איך להכין פצצות, הם פשוט מחכים לסצנה החדשה. הסדרה, שסיימה לאחרונה את עונתה השלישית (והטובה ביותר), פרצה מזמן את גבולות סקנדינביה, והרשת מלאה בלינקים של תיקיות גוגל דרייב המכילות את הפרקים המאוגדים, עם תרגום לאנגלית של חובבנים (כך שיכול להיות שבכלל לא הבנתי נכון את כל מהות הסדרה).
"סקאם" זכתה ב-2016 בכל פרס אפשרי בטקס פרסי הטלוויזיה הנורבגי, כולל הפרס לדרמה הטובה ביותר, ושחקניה - שלרובם זהו תפקידם הראשון והם בני גילן של הדמויות – הפכו לכוכבים בקנה מידה מקומי. מסתבר שכוכבות במונחים נורבגיים זה די דומה למצב בישראל, וכך ג'וזפין פטרסן, שהעונה השנייה נסובה סביב בת דמותה נורה, גילתה בראיון באחת מתוכניות הטוק שואו המרכזיות במדינה שהיא עדיין לא ויתרה על עבודתה בטלמרקטינג במקביל לסדרה. באמת יקר לחיות בנורבגיה.
חוות דעת: הסדרה עלתה לאוויר בשלהי ספטמבר 2015, ומאז הספיקה לסיים שלוש עונות המורכבות כל אחת מ-10-12 פרקים לעונה. זה קצב עשייה מטורף, ויכול להיות שהוא פגם באיכותה כפי שניכר מקווי העלילה הגנריים של העונה השנייה, אך גם זו ניצבת כמה רמות מעל הרשתות האמריקאיות שכבר מזמן לא מייצרות דרמות נעורים בלי ערפדים, אנשי זאב, תעלומת רצח או חירשות שהוחלפו בלידתן.
העונה הראשונה, שמתרכזת בשנתה הראשונה של אווה בתיכון, מייצגת נאמנה את שממון הנעורים של אנשים שגרים במדינה הכי נוחה באירופה. זאת חוויה די מרתקת לראות נעורים מובאים כפי שהם – כלומר, שעמום מוחלט – וזה מרענן. אווה לא מצליחה בלימודים, אווה בצרות עם החבר, אווה מתחברת עם חבורת הבנות הכי מדליקות שנראתה בטלוויזיה, אווה סתם מזדיינת ולא עושה מזה ביג דיל. החיים עצמם, כלומר - החיים עצמם בנורבגיה. אולי הדבר הכי פורץ דרך ב"סקאם" הוא היחס הנונשלנטי שלה לנושאים שבאמריקה כבר מזמן היו חובטים לנו על הראש איתם עם צלב ענק עם המילה "מהפכני" באותיות ניאון, רק בגלל שמישהי שקלה לעבור הפלה אבל בסוף החליטה שלא. ב"סקאם" שולטת רוח ה"היג", אותה תרבות נורדית המקדשת את "הנינוחות החמימה". בקיצור, הכל צ'יל אצלם, הם בעיקר מחפשים מקום להתחמם בו.
בעונה השנייה הפוקוס עובר לנורה, החברה הטובה וההיפסטרית של אווה. כאן הסדרה נופלת כשהיא מעבירה את נורה ומושא האהבה-שנאה שלה וויליאם לקדמת הבמה. אלה לא אנשים אמיתיים, הם נלקחו מעונות מאוחרות של "האו.סי.", הם מישה ברטון בימים הטובים, מושלמים מדי. לוויליאם יש עבר אפל - לאיזה בן 18 יש מספיק שנים כדי לפתח עבר אפל? הוא עשיר, הוא החתיך של השכבה והוא גר לבד. גם נורה גרה בלי הוריה בדירת שותפים בני 20 פלוס. אבל מקריאה בפורומים שמוקדשים ל"סקאם", הבנתי שתיכוניסטים שרוצים ללמוד בבתי ספר מרוחקים מקבלים שכר דירה מהמדינה. הסדרה הזאת החזירה אותי לקרוא ב"פורומים". האם אחזור לחדר "באפי" במירק בקרוב?
אחרי השעמום האסתטי של העונה הראשונה והמופרכות הסבונית של העונה השנייה, הגיעה העונה השלישית – זו שגרמה לסקאם להפוך לתופעה בינלאומית של ממש. איזק, דמות הסיידקיק הנצחית, קיבל את סיפור היציאה מהארון הכי יפה שנראה על המסך. איך נראית יציאה מהארון בשנת 2016? די מדהימה, בגלל שלאף אחד לא אכפת מזה (חוץ מלאיזק, אבל גם לו זה עובר). איפה הימים שג'ק מקפי היה מקריא שיר על גבר בשיעור ספרות ב"דוסון קריק" ויוצא בבכי מהכיתה, ואיפה איזק שחבריו מטיחים בו "זאת שנת 2016, צא כבר מהארון!", ואז כולם הולכים להרים במסיבה.
האם גם אתם שמתם לב מה נעדר מהסדרה? נכון - גברים סטרייטים. גם בנורבגיה, כמו כאן, השכילו להבין שתם עידן הסטרייטים. הם כאילו שם, והם סבבה והכל, אבל הם פשוט לא מעניינים. שתי העונות הראשונות סובבות סביב נשים, והחברויות הנשיות תופסות בהן חלק הרבה יותר נכבד מלבטי האהבה שלהן. זה כמו העונה הנוכחית של "האח הגדול", שהדבר הכי מעניין בה הוא מרובע מעיין-תאלין-שני-אורנה. בעונה השלישית, כאמור, הדמות הראשית היא הומוסקסואל, והעונה כיפית בהתאם. בפורומים יש רוב מוחץ שרוצה שהעונה הרביעית תיסוב סביב סאנה המוסלמית חובשת החיג'אב הנצחית. אם היינו בבאסה ש-2016 גררה אותנו אחורה לתקופות אפלות, אפשר להתנחם בזה שהסדרה הכי אהובה על בני נוער כרגע היא "סקאם". אני התאהבתי. וגם הודיתי לאל שאני לא בגיל המשעמם הזה יותר.
החלטת הוועדה: לקלוט וכמה שיותר מהר, ולו בגלל העובדה שזה בלתי נסבל לקרוא כתוביות באנגלית עם השפה המחרידה הזאת ברקע.