פרויקט "הזיכרון האחרון"

החל מערב יום הזיכרון ולאורך היום שלאחריו, תשדר "קשת" פרויקט מיוחד במסגרתו יוצגו סרטונים בהם מספרות משפחות נופלים על הזיכרון האחרון מיקיריהן. בין הסרטונים ייכלל גם מיזם ההנצחה של בית אבי חי בשיתוף פעולה עם אנימטורים מובילים, שאפשר את הפיכת חלק מהזיכרונות לסרטי אנימציה קצרים. אחד מהסרטונים, "תורנות שמירה", מציג את סיפור השמירה האחרונה של אריה אלוני ז"ל, חברו של אהוד בנאי.

הטקס

מדינה שלמה הזדעזעה בשנה שעברה, כאשר במהלך ההכנות לטקס יום העצמאות ה-64 נפל עמוד תאורה על סג"מ הילה בצלאלי ז"ל, והביא למותה. סרט התעודה של אבי וויסבלאי ואלירן קנולר (ראשון, 21:00 ב-yes  דוקו וב-VOD) היה אמור לעקוב דווקא אחר דמותו של אלוף משנה דוד רוקני, המפקד המיתולוגי של טקס יום העצמאות. האיש שסימל ב-30 השנים האחרונות את הקפדנות, המשמעת והאימונים המפרכים מאחורי הטקס הנוצץ.

העלילה מקבלת תפנית בלתי צפויה עם התרחשותו של האסון על הרחבה, אליה נשואות עיני המדינה כולה. ברגע נורא אחד מצטרפת הילה בצלאלי אל הסטטיסטיקה של החללים הקבורים על הר הרצל, וגורמת לטקס הממלכתי לעמוד בספק בפעם הראשונה אי פעם. הסרט מתמקד בהתלבטות הקשה של רוקני האם להמשיך את ההצגה למרות הכל.

סיפורם של הל"ה

בינואר 1948 עמד גוש עציון תחת מצור ערבי כבד. שיירות סיוע ואספקה שניסו להגיע לארבעת היישובים הנצורים בגוש: כפר עציון, עין צורים, משואות יצחק ורבדים, נפגעו במהלך מסען בכביש הצר שעבר דרך בית לחם, ולא הצליחו להגיע. במצב של מחסור גדול בנשק, תחמושת, כלי עזרה ראשונה, מצברים ובעיקר לוחמים, נאלצו תושבי הגוש לנסות ולהדוף ניסיונות חוזרים ונשנים לכבוש את האזור.

מחוז ירושלים החליט לשגר אל האזור הנצור כוח מיוחד של 40 לוחמים בפיקודו של הסמג"ד, דני מס. הסרט (שני, 21:30 בערוץ ההיסטוריה) מביא את סיפורם של הלוחמים, שהותקפו בדרכם אל היישובים , מתחילת יום הקרבות העקוב מדם, עד לסיום הטראגי בו אחרון הלוחמים נופל בקרב.

הקרב על הנפש

סרטו של הבמאי יובל דלשד (ראשון, 23:10 בערוץ 10), שהוקרן לראשונה בפסטיבל הסרטים של חיפה ב-2009 וזכה בפרס הראשון בפסטיבל הסרטים היהודיים של שיקגו. הסרט מגולל את סיפורם של חיילים צעירים בשנות ה-20 לחייהם, שנשלחו למשימת תצפית בתל סאקי שבדרום רמת הגולן. עם הגעתם למקום הם מצאו את עצמם נצורים בתוך בונקר קטן, כשהם מוקפים בחיילים סוריים המתארגנים למתקפה.

על אף התנאים הקשים סירבו חיילי הכוח להרים ידיים והמשיכו להאבק במשך 48 השעות הראשונות של מלחמת יום כיפור, על אף המחסור באוכל, מים ותחמושת. אחרי 30 שנים של נתק מוחלט, הצליח דלשד לתעד את המפגשים ביניהם, המשחזרים את מה שהתרחש בקרב הגבורה. בסרט מופיעים צילומים נדירים של גולדה מאיר, משה דיין ואנשי צבא בכירים בצה"ל.