האם שמעתם על הבחירות שהתקיימו אתמול לראשות המועצות בבאקה אל גרבייה ובג'ת? סביר להניח שלא. הן כמעט ולא סוקרו בתקשורת הארצית, אם פרשת ינון מגל ובלעדיה. ועם זאת, יש לפחות כלי תקשורת אחד שהבחירות עמדו במרכז עבודתו אמש: ערוץ הטלוויזיה "הַלָא TV". כמו שאומר בעלי הערוץ: "מי ידבר על הבחירות בבאקה אל גרבייה בתקשורת הישראלית?".
"הלא", הפונה למגזר הערבי, יצא לאחרונה בהשקה מחודשת שהוצגה אתמול לעיתונאים באולפני הערוץ בטייבה. רק במרץ אישרה מועצת הכבלים והלוויין את העברת הבעלות בערוץ לג'אבר, איש עסקים ועיתונאי ותיק ובעליה של קבוצת פנורמה – תאגיד תקשורת בולט במגזר הערבי המפעיל את העיתון "פנורמה" ואת אתר האינטרנט "פאנט". ג'אבר מחזיק היום ב-95.1% ממניות "הלא" (חברת "ענני תקשורת" מחזיקה באחוזים הנותרים) ומשמש גם כמנכ"ל הזמני של הערוץ.
"הלא TV" החל לשדר למעשה כבר לפני שלוש שנים, אך נתוני הצפייה היו נמוכים למדי. מאז רכש את הערוץ ג'אבר נמצא הרייטינג בעלייה – כך על פי סקר שערך מכון המחקר ביסאן עבור הערוץ. הסקר, שנערך בקרב 580 אנשים במגזר הערבי, גילה כי 41% מהנשאלים נחשפו לערוץ וכי אחוזי הצפייה עלו מ-10% ביוני ל-23% בנובמבר.
הנתונים הללו מעודדים את אנשי "הלא". שי לחוביצר, המעניק ליווי שיווקי ועסקי לערוץ, מספר ש"מה שקרה בערוץ 9 יקרה גם פה. במגזר הערבי היה מחסור במדיה, ופה יש פוטנציאל גדול לפרסום". שוק הפרסום במגזר מוערך ב-80 עד 100 מיליון שקל, ולפי ג'אבר, "המדד להצלחה הוא כשהערבים מפרסמים". ג'אבר טוען ש"קודם צריך להביא תוצאות למפרסמים, אז התחלנו למכור מודעות רק ברייטינג של 10 אחוזים". עכשיו נראה ש"הלא" עלה על הגל.
"הלא" (משודר באפיק 30 ב-yes וב-HOT, אם כי ברוב המגזר הוא נקלט באמצעות צלחות לוויין) השיק לוח שידורים חדש שהכפיל כמעט פי 4 את ההשקעות בהפקות מקור, עד ל-96 שעות. בלוח השידורים החדש אפשר למצוא 8 תכניות מקור שמציעות תמהיל של תכנים: תרבות ובידור, לייפסטייל, ילדים, אקטואליה ועוד. לצערו של ג'אבר, הערוץ לא יכול לעסוק בחדשות ("החדשות זה מלכת המדיה, אבל אין לנו אין זה ברישיון"). תחת זאת הוא עוסק באקטואליה – אם בסיקור שוטף (כמו הבחירות במגזר) ואם בתכניות כמו תכנית ביקורת התקשורת "שארע אל סחאדה".
התקופה הביטחונית הרגישה מציבה מכשולים לא פשוטים לערוץ ערבי הפועל בישראל, אך ג'אבר מבטיח כי "הלא" מציע שידורים מאוזנים. "אנחנו נותנים את מה שקורה גם בצד הישראלי וגם בפלסטיני". את החומרים מקבל הערוץ מגופים ישראלים, מגופים פלסטינים וממדינות ערב, אך מקפידים לדברי ג'אבר "לסקר נושאים בצורה אובייקטיבית". בין השאר, הערוץ לא מגביל את עצמו לראיונות עם אישי ציבור ערבים, אלא גם עם יהודים.
ג'אבר, שעבד במשך שנים בקול ישראל בערבית וברשת ב' (וייסד בין השאר את "שירים ושערים" בערבית), משוכנע של"הלא" נודע תפקיד חשוב בתקשורת הישראלית. "מועצת הכבלים הייתה חכמה שאיפשרה להקים ערוץ למגזר הערבי. הסקרים מוכיחים שהמגזר רוצה ערוץ משלו. לכן הייתי בטוח שהערוץ יצליח". מה יש לומר? המספרים לצידו.