תפקידם של סרטים דוקומנטריים הוא בדרך כלל לחשוף לצופים המשתאים סיפור מרתק, להציב זרקור על תופעה מסקרנת או פשוט להלום להם בבטן עם אגרוף מכווץ, בדיוק כמו שהצליחה לעשות הבימאית ענת תל- מנדלוביץ' בדוקו החדש שלה.
"אמא, אבא, התאסלמתי!", כך נקרא הסרט המדובר (רביעי, 22:00, ערוץ yes דוקו. גם ב-VOD) שהצליח לעורר לא מעט ויכוחים, ועוסק בבחורה בשם מאור דוידוביץ', כיום בת 24, שהתאסלמה לפני שלוש שנים ומאז חיה תחת איום בשכונת ילדותה בכרמיאל.
תוסיפו למיקס המסקרן גם את העובדה שהבחורה סופר דתייה, לומדת קוראן ומתפללת חמש פעמים ביום, את זה שאמה של מאור היא יהודייה מאמינה, שומרת שבת וטובלת במקווה ואילו אביה הוא כהניסט התומך בטרנספר לערבים, ותקבלו סרט אחד די נפיץ, שמחטט בטאבו אולי המורכב ביותר בחברה הישראלית - דת האסלאם.
"הרעיון לסרט הגיע אחרי שקראתי על מאור, גיבורת הסרט, כתבה בעיתון מקומי", משחזרת תל- מנדלוביץ' את התגוללות אשר הובילה לעשיית הסרט. "אחרי שקראתי את הריאיון אתה בעיתון פשוט לא יכולתי להישאר אדישה לזה. רציתי נורא להבין כיצד בן אדם מגיע לדבר כזה בחברה כל כך גזענית ולא סובלנית כמו שלנו. אני עושה סרטים דוקומנטריים, וכמובן שהסיפור הזה הקפיץ אותי מיד".
איך שכנעת את מאור ומשפחתה להסכים להיחשף ככה?
"בהתחלה מאוד פחדתי שהמשפחה לא תסכים, אבל הם הפתיעו אותי. היה להם נורא חשוב להראות לכולם שאפשר גם אחרת. ב- 99 אחוזים מהמקרים האלה, של בחורה שהתאסלמה, המשפחה לא מקבלת את הבת והנשים האלו פשוט נזרקות מהבית ומוחרמות על ידי הסביבה. אבל מדובר במשפחה שונה ומגוונת ופשוט התאהבתי בהם. למרות השוני הגדול בין כל נציג במשפחה שם והדעות של כל אחד מהם, הם מקבלים את הבת שלהם והיא נשארת לגור איתם בבית".
מה גילית שלא ידעת קודם במהלך העבודה על הסרט?
"הדינמיקה שלה עם המשפחה זה מה שריתק אותי יותר מהכול. כמובן שההתאסלמות שלה נוכחת במהלך כל הסרט בצורה רחבה, אבל מבחינתי זה רק טריגר לספר סיפור אחר לגמרי. זה בכלל סרט על משפחה, הורות, קבלה וחמלה למישהו אחר".
יש סיכוי שהסרט הזה יגרום לנו להבין בצורה טובה יותר את דת האסלאם ומאמיניה?
"אני לא יודעת, אבל אני כן יודעת שהבורות אצלנו לגבי האיסלאם היא נורא נורא גדולה. רובנו תופסים את הדת הזאת כדת של רוצחים ושהידים, וזה מאוד לא נכון. גיליתי דת מאוד יפה שיש בה את הכול. זו דת שמדברת על אהבה ואין שום אזכור להרג ולשהידים כמו שכולם חושבים. זה פשוט ההפך הגמור. זאת דת בדיוק כמו דתות אחרות ואני לא רואה שום הבדל".
באיזה התנגדויות וביקורות נתקלת במהלך הצילומים?
"בהמון, כמובן. בשכונה שלהם בכרמיאל היו לא מעט אנשים שעצרו אותי ושאלו למה אני נותנת לה חשיפה בכלל. גם בהקרנות של הסרט יש הזדהות עם הסיפור אבל קושי נורא גדול לקבל אותו. אני חושבת שהצלחתי להוציא את הסיפור הזה מהמקום הנורא ברור שלו ולקחת אותו למקום אחר. בסופו של דבר הסיפור של מאור הוא לא מקרה יחיד וישנם לא מעט מקרים כאלו בחברה שלנו. לראות את זה מתנהל בדיון פתוח, ואת הניסיון של המשפחה לחיות חיים משותפים עם בת שהתאסלמה, צריך לגרום למשפחות נוספות שבסיטואציה דומה, להתנהל קצת אחרת ואולי לתת להם תקווה קטנה".