באיזה צד אתם בסערת הלברדודל של קרן פלס? אם תשובתכם היא "הא?", נספר שקרן פלס העלתה תמונה עם כלב חדש ומשגע מזן "לברדודל", וחטפה על הראש מאחר שמדובר בכלב גזעי שקנתה ולא בכלב שאימצה.
לברדודל, למקרה שאתם אנשי חתולים, הוא הכלאה בין לברדור לבין פודל. כן, מסתבר שהמדע עושה כאלו דברים. לפי ויקיפדיה מדובר בזן שנוצר באוסטרליה בניסיון לברוא כלב נחייה היפואלרגני, כלומר כזה שלא מנשיר (כמו פודל) ועם אופי מרים וכיפי (כמו לברדור). אבל קצת כמו אפרשזיף - התוצאה הייתה כל כך מוצלחת שהלברדודל הפך לטרנד היסטרי. בארץ, מחירו יכול להגיע ל-7,500 שקלים. כמובן שאין לדעת כמה קרן פלס שילמה, אם בכלל.
כלבי הבית, כולם יסכימו, השתנו לאורך השנים. באייטיז לכולם היו כלבי זאב, כלומר כל מיני וריאציות על רועה בלגי, כמו טוליפ של דליק (או דליק של טוליפ, מי זוכר). כלבים, בין אם היו גזעיים או מעורבים, נטו להיות גדולים, מרשימים, גבריים, סוסיים. היו הרבה יותר כלבי שמירה, כלבים שסייעו בחקלאות, כלבים שהיה להם תפקיד בעולם, ששידרו עוצמה וחוזק. עם השנים תפקידם התכווץ, וגם הם עצמם. הכלבים הקטנים משדרים פינוק, יוקרה, קומפקטיות וחמידות. גם דירות המגורים שלנו התכווצו, וכלבים קטנים מתאימים יותר לבתים קטנים ועירוניים. בתחילת שנות האלפיים הפינצ'רים והצ'יוואוות נכנסו לאופנה, לא מעט בזכות פריס הילטון, וכלבים הפכו לדבר שצריך להיות קטן מספיק על מנת להיכנס לתיק.
בהמשך התחלפו הטרנדים - פודל טוי, פומרניאן, שיצו, פאג. כל עשור והכלבים הפופולריים שלו. מעניין שבהלת הכלבים הגזעיים פסחה, כמעט לחלוטין, על בעלי החתולים. אולי כי חתולים, מעצם היותם ספונים בבית, לא אמורים לייצג את בעליהם ולהיות משהו שמשוויצים בו. ואולי כי מי שינסה להכליא חתולים כאילו הם זנים של עגבניות שרי יסיים בלי עין.
למה עמותות בעלי חיים, חובבי כלבים וגם משרד החקלאות נגד רכישת כלבים גזעיים? כי עדיף לעודד אימוץ של כלבים מכלביות עירוניות במקום את תעשיית הרבעת הכלבים. הרי זה לא שסתם ככה נולדים מספיק כלבים גזעיים על מנת לעמוד בביקוש - יש נקבה שמעברים שוב ושוב, ללא תנאי מחייה בסיסיים, בתנאי סבל והתעללות קשים ותוך עבירה על חוקי צער בעלי חיים. קניית כלבים מעודדת את המשך ההתעללות הזאת.
ויש עוד סיבות: היסטורית, כל עניין הכלבים הגזעיים מתרחש כבר מהמאה ה-19, שבה התחילו להרביע כלבים בשביל תחרויות וכדי שייראו באופן מסוים, בלי התחשבות בבריאות הכלבים עצמם. לפי מכון דוידסון, כלבי הפאג הורבעו בצורה בררנית כדי להגיע למראה הייחודי שלהם, ולכן קשה להם לנשום ולאכול, יש להם בעיות שיניים, נטייה לקריסת חך ועיוותים בעמוד השדרה. וכל זה בשביל להגיע למראה של כלב פאג! שהוא, כידוע, קציצה שהוטחה על קיר.
כלומר - כלבים גזעיים נוטים להיות פחות בריאים מכלבים מעורבים. כמו בני אדם, אגב. גיוון גנטי הוא חיוני. בריאותית, לכולנו עדיף להתבולל. כלבים גזעיים רבים סובלים מפגמים גנטיים חמורים גם בגלל שמזווגים אותם רק מתוך אותה שושלת, מה שמוביל למוטציות ולמחלות. וכך לכלבים דלמטיים יש נטייה לחירשות, לבולדוגים נטייה לבעיות נשימה, גולדנים סובלים מאלרגיות, רועה גרמני עם בעיות מפרקים, גם רוטוויילרים, ועוד ועוד.
פה ושם עולים לכותרות סלבס שרוכשים כלב וכולם מתעצבנים עליהם. מלבד קרן פלס, גם יעל שלביה קיבלה כלב גזעי במתנה מעומר אדם, סטטיק קנה אחד, גם דניאל גרינברג ועוד. ולא רק סלבס, המון אנשים מתייחסים לכלבים כאילו מדובר בדגמים של אייפון, שאפשר לבחור לפי גודל (לברדודל מגיע בגדלי מיניאטורי, סטנדרט קטן וסטנדרט גדול) ואורך פרווה. תעשייה של כלבים גזעיים היא לא תעשייה של אוהבי כלבים. אלו לא אנשים שרואים בכלב את ידידו הטוב של האדם, אלא מוצר, ועדיף כזה שנראה מדהים בסטורי.
העלייה בביקוש לכלבים גזעיים היא עולמית - וזה מעניין כי מדובר, בגדול, בגזענות. כלומר, איך עוד תקראו להתעקשות על כלב גזעי? על מישהו שמסוגל לפסול סתם איזה טרייר מעורב כי הוא בוצדם? ואיך הולכת תיאוריית הגזע הכלבית, כמה דורות אחורה סופרים? יכול להיות שהמרדף אחר כלבים גזעיים הוא סימפטום של חברה שהופכת ליותר ויותר גזענית ובדלנית?
אלו שמודעים לכך שמדובר בטרנד בעייתי טוענים שהם זקוקים לכלב היפואלרגני בגלל אלרגיות. וזה אכן דבר שקורה, אבל מי שאלרגי לחתולים פשוט לא מגדל חתול - אין שום סיבה שמי שאלרגי לכלבים יתעקש. והאמת היא שרבים משתמשים בתירוץ האלרגיות סתם כי הם לא רוצים כלב שימלא להם את הבית בשערות.
אבל העניין הוא שכלב מגיע עם שערות. ועם ריח ועם נביחות ועם אישיות. לגדל כלב זה פלא וזכות, אבל זה כולל את כל מה שכלב מביא. ולא משנה כמה אקססוריזיציה יעבירו את הכלבים, זו עדיין חיה בבית, לא ספה מטולמנ'ס. ואולי זאת הסיבה שהכלביות מלאות גם בכלבים גזעיים - הם ננטשים, ולא הרבה פחות מכלבים מעורבים, מהסיבה שאנשים קנו אותם במחשבה שהם קונים בובה, וגילו שזה עדיין בעל חיים.