ספיר ניסני
הקליקבייט ועונשו
מי היא העיתונאית ששפכה שמן רותח על אמה? מי הזמר המפורסם שנעצר? מי הפוליטיקאי המוכר שנחשד? לכל קליקבייט יש שם, וכולנו מקווים שזה מישהו שאנחנו מכירים. אז עברנו בראש על שמותיהן של כל העיתונאיות שאנחנו מכירים וניסינו לפענח, האם זאת הדס שטייף? אולי רחלי רוטנר? ואז צץ השם – ספיר ניסני, ומילא את כולנו באכזבה עמוקה. כי בבסיסו של כל קליקבייט טמונה הבטחה שתמיד מופרת, כזאת שמשגרת את הדמיון שלנו למחוזות שלנצח יהיו מרגשים יותר מהמציאות. אז נכון, מדי פעם "הזמר המפורסם" הוא באמת אייל גולן ו"השר הבכיר" הוא באמת דרעי, אבל לרוב לא. אז על מנת למנוע מכם את עגמת הנפש וכדי שלא תחושו מרומים כשתתפוצץ הפרשה הבאה, הנה מדריך הקליקבייטים הנפוצים:  

"זמר צעיר נעצר": הוא הופיע באחד מפרקי האודישנים של "כוכב נולד 3", אבל לא עבר.

"זמר מוכר נעצר": הוא הגיע לרבע הגמר בכוכב נולד 3, אבל כשיראו קטעים שלו בגיא פינס תזהו רק את מישה קירקילן ברקע.

"דמות פוליטית מוכרת": יועץ של שר לשעבר שכבר לא עובד בערך שנתיים. או לחילופין -חבר מפלגה עלום שם מ"ישראל ביתנו"

"בכיר במשטרה": מפקד מחוז נידח שמעולם לא שמעתם את שמו.

-
הו מעניין מי זה

"ראפר מצליח": קליקבייט שמטרתו היא שתניחו אוטומטית שזה הצל, אם כי בסוף יתברר שמדובר בראפר שהסיבה היחידה ששמעתם את שמו היא שהסתבך בקטטה.

"כוכבת הריאליטי": מודחת שמינית ב"האח הגדול" או, לרוב, אביבית בר זוהר.

"יוצאת הריאליטי": אותו דבר, רק שעורכי ערוץ הסלבס לא מחבבים אותה מספיק על מנת לקרוא לה "כוכבת".

"הדוגמנית העולה": כשתתהו, יחד עם אתרי הרכילות, "מי הדוגמנית העולה שנצפתה עם הכוכב המפורסם?", קחו בחשבון שמדובר בבחורה נאה ואלמונית שעברה ליד עוז זהבי במעבר חצייה.

"הסיפור שכל התעשייה מדברת עליו": שני אנשים שעובדים באייס מדברים עליו. כי "תעשייה" זה שם קוד לרכילות על אנשים לא מעניינים.

"השחקן מצליח": על כל פעם אחת שזה ממש יהיה איבגי, יהיו עשר פעמים שזה יגמר באזורי הסמי הורי.

"עיתונאית חשודה בניסיון רצח": מישהי שהופיעה פעם בצינור לילה.

"בכיר בתקשורת": עוזר חזאי.

"אשת נדל"ן  מפורסמת נעצרה": הו לא, איך נדע מי זאת מבין עשרות אלפי נשות הנדל"ן המפורסמות שמסתובבות בארץ?

"שחקן מליגת העל": שחקן ממעמקי הסגל של קבוצת אמצע טבלה ומטה.

"שחקן כדורגל פעיל": שחקן ספסל בליגה הלאומית.

כוכבת הריאליטי שהותקפה, מאי 2016
לא תאמינו מי זאת!

"כוכב הילדים": מישהו שהיה פעם ניצב ב"מותק של פסטיבל".

"איש עסקים בכיר": בעל פיצוציה מצליחה ברחוב אבא הילל ברמת גן.

קליקבייטים נפוצים נוספים:

"האם ברוקולי באמת מסרטן?" – לא. כשהשאלה ממש מופרכת, כנראה שהתשובה עליה היא פשוט לא, כפי שמזכירים לנו בעמוד הפייסבוק המוצלח "כתבות ש'לא' אמורה להיות התשובה היחידה עליהן".

זה הגיע עם המילים "תוכן קשה לצפייה"? 70% שמדובר בניתוח פלסטי כושל, 20% תאונת עבודה/דרכים, 10% חיות במצוקה.

ביטוי שהגה העמוד אמ;לק: קליקבייט מוות. כי אין דבר נמוך יותר מלהפוך סיפור אנושי, קשה, רגיש ועצוב למלכודת קליקים. "לא תאמינו מה האישה הזאת עשתה לבעלה" (הרגה אותו), "סוף עצוב לחולת הלוקימיה בת השש" (מתה), "המעשה המחריד ששלח את הגבר לכלא לשישים שנה" (אנס ילד).

כוכב הריאליטי יוצא מבית המשפט (צילום: ראובן שניידר)
כוכב ריאליטי בכיר | צילום: ראובן שניידר

כותרות שהתשובה היחידה עליהן היא "כן" (ועכשיו תבכו): "20 שנה לאחר שנפרדו, האם האריות יזהו את האישה שהצילה אותן?" (בהנחה ולא, היו מצורפות שם המילים: "תוכן קשה לצפייה"), "צפו: האם התינוק העיוור יזהה את אמו?", "האם הכלב זכר את בעליו ששירת באפגניסטן במשך חמש שנים?".  

"אישה ילדה שמינייה, ארבעה מהתינוקות מחוברים ברגל" – זה קרה בהודו. זה לא ייכתב בכותרת כי אוטומטית זה פחות מעניין, אבל דעו שאם זה קיצוני ממש – כנראה שזה קרה בחו"ל.

"האם ביונסה באה לארץ?". לא. אם הכותרת מתחילה ב"האם" ומסתיימת בסימן שאלה, התשובה היא לא. אם ביונסה הייתה באה לארץ הכותרת הייתה "ביונסה באה לארץ".  

כל דבר שמתחיל ב"לא תאמינו" – אתם תאמינו.

קליקבייטים אופייניים לסיקורי אופנה וסלבס, בעיקר בחו"ל, יכללו פעמים רבות ציווים כמו "אתם חייבים לראות מה ג'ניפר לורנס לבשה", "עזבו הכל ותראו מה ג'ניפר אניסטון לבשה אתמול". התשובה, תמיד, היא שמלה.