היום (ג') נערך בימק"א בירושלים היום השני של כנס INTV לחדשנות בטלוויזיה ובמדיה. הבוקר נפתח עם דברים שאמר גלעד ארדן, השר לביטחון פנים ונושאים אסטרטגיים, אל מול בכירי התקשורת הישראלית והעולמית. את תחילת דבריו הקדיש ארדן דווקא לנושאים שאינם קשורים לתקשורת: "החוק למניעת כניסה לפעילים בתנועת החרם הוא צעד נוסף במאבק הצודק של מדינת ישראל מול אלה הפועלים נגד הלגיטימציה של ישראל בעולם כמדינה יהודית ודמוקרטית", אמר בהתייחס לחוק שעבר אתמול בכנסת, שמונע את כניסתם לישראל של אלה הפועלים להחרימה. "מדינה חפצת חיים צריכה לעמוד על האיזונים בין חופש הביטוי לבין הגנה על הדמוקרטיה. החוק הזה מאוזן ונותן מענה הולם לאתגר".

השר ארדן התייחס גם לסיקור של מה שמכונה "חוק המואזין" ועבר בכנסת לפני מספר חודשים: "בשוויץ, בהולנד, בגרמניה ובצרפת יש הגבלה על הווליום של הכרוז במסגדים או אפילו על בניית מסגדים. אולם שישראל העבירה את החוק היא הותקפה והוצגה כמתקפה על האסלאם ועל הדמוקרטיה". 

הוא המשיך בביקורת כלפי גופי החדשות הבין לאומיים ואופן סיקורם את העימות באיזור: "בעידן הציוצים והחדשות המזויפות התפקיד של אמצעי התקשורת להיות מקור מידע אמין ומדויק הופך לקריטי. תקשורת חופשית קריטית לדמוקרטיה, ותקשורת אמינה ומדויקת קריטית אף יותר". ארדן ציין שאף טען כי לתקשורת העולמית יש סטנדרטים כפולים בכל מה שקשור לסיקור מעשי אלימות שנעשים על ידי יהודים וכאלה הנעשים על ידי ערבים: "למרות שמדובר בשוליים שבשוליים, התקשורת העולמית מסקרת בהרחבה אירועי אלימות שמבוצעים על ידי יהודים בלי פרופורציה לסיקור כאשר פלסטינאים פוגעים בישראלים.

"כשר לביטחון פנים אני מבטיח לכם שתהיה לי אפס סובלנות לכל מעשה אלימות משני צידי המתרס, אבל גם פה הסטנדרט הכפול פועל נגד ישראל. התקשורת העולמית מקבלת במידה רבה את הנרטיב הפלסטינאי וכך נותנת מסגור מוטה למתרחש. רק ישראל נשאלת שאלות קשות בעוד הרשות הפלסטינאית נהנית מהגנת החלש לכאורה. הסיקור המוטה כנגד ישראל בתקשורת הבינלאומית יוצר מציאות מעוותת במקום לשקף את מה שקורה". 

את דבריו סיים ארדן כשפנה לנוכחים באולם, בהם האורחים מחו"ל: "למרות כל האתגרים מסביבנו ישראל היא דמוקרטיה חזקה שהמיעוטים בתוכה הופכים להיות חלק אינטגראלי מהחברה: בבית המשפט העליון, בהייטק ובתוכניות הריאליטי. כשמסביבנו יש טרגדיות אנושיות ישראל מושיטה יד ומסייעת. אם תשקפו לעשרות מיליוני הצופים שלכם באזור את האמת בישראל זה וודאי היה מפחית מעוצמת השנאה במזרח התיכון ומעודד את הכוחות המתונים להתקרב אלינו". 

יונית לוי, מנכ"ל CNN (צילום: עודד קרני)
לוי עם מנכ"ל CNN, ג'ף צוקר | צילום: עודד קרני

נשיא CNN העולמית, ג'ף צוקר, שהתארח בפאנל "המלחמה על האמת" אותו הנחתה מגישת חדשות 2, יונית לוי, התייחס ישירות לדבריו של ארדן: "אני מבין את מה שארדן אומר ואת הפרספקטיבה שלו ואני מעריך את הדעה שלו. אני חושב שכשאנחנו מכסים את הסיפור של ישראל לא הכל יכול להיראות דרך הקונפליקט בין ישראל לפלסטין ואני חושבת שלעיתים קרובות יותר אלה העדשות שהכל נצפה דרכן. אני חושב שעלינו להיות מודעים שיש שני סיפורים תמיד ואני מעודד את חברינו כל הזמן לוודא שאנו מספקים את ההקשר המלא של מה שקורה. האם אנו מושלמים? לא, אני לא חושב שאף אחד יכול לטעון למצוינות".

 

אילנה דיין על תגובת נתניהו: "הוא לא טעה בשמי וזאת העובדה היחידה שם"

פאנל מסקרן נוסף שנערך בתחילת היום תחת השם "האם עלינו לסמוך על המדיה ו/או האם עיתונאות מוטה קיימת?", בהנחיית עיתונאית חדשות 2, דנה וייס, ובהשתתפות מנכ"ל ערוץ 4 הבריטי, דייוויד אברהם, העיתונאית אילנה דיין, העיתונאי אהרון הלר, ומירי אייזן, חברת פקולטה במרכז הבין תחומי הרצליה.

וייס התחילה את הדיון כששאלה את אברהם האם כמי שעומד בראש ערוץ טלוויזיה וחקר את נושא החדשות המזויפות הוא הצליח למצוא את הסיבה לתופעה. "יש חדשות מזויפות שקורות על מנת ליצור כסף" השיב אברהם, "העיתונאות שלנו בערוץ 4 הגיעה למזרח אירופה, שם אנשים יוצרים סיפורים ועושים מזה כסף. אין דבר כזה אמת אובייקטיבית באף נושא". הוא המשיך ואמר כי "באנגליה יש ניסיון לדבר על שני הצדדים בצורה אובייקטיבית. אנו לא מוטים ואלה נושאים שצריכים להיפתר. הקונספט של מהו אזרח כקהל, קהל אינו אזרח. קהל הוא פאסיבי. אנו רוצים להיות מבודרים בבית אבל זו פעילות פאסיבית. אזרח זה דבר אקטיבי, לבחור זה דבר אקטיבי. אני חושב שאנו רואים חדשות מזויפות". 

_OBJ

וייס שאלה את דיין האם בעקבות השיח המתמיד סביב "פייק ניוז" וחוסר אמינותם של עיתונאים, היא שקלה לשנות את שם תכניתה "עובדה". בתשובתה התייחסה דיין לתגובה המפורסמת של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לתחקיר שנעשה בעניינו: "דיברנו על ראש הממשלה ועל אשת ראש הממשלה ושיגרנו אליהם מכתב עם 42 שאלות, מתוכן קיבלנו תשובה של 4 עמודים שנוגעת רק אליי. הם לא טעו בשמי וזאת העובדה היחידה שם. כשזה קורה אני חושבת שהטקטיקה שלו היא לעשות סטיגמה לכל הביקורתיות ולכל העיתונאים והערוצים בעלי האג'נדה. אם הם ידברו לבסיס שלהם, אלוהים ישמור שאנחנו לא נדבר לבסיס שלנו. אנחנו צריכים לדבר רק על האמת", אמרה דיין.