פרסום ההקלטה שבה נשמע היחצ"ן רני רהב כשהוא נוקט לשון מאיימת כלפי כתבת הארץ-TheMarker, שרון שפורר, ממשיכה להכות גלים: בענף יחסי הציבור נשמעו אתמול דעות חלוקות לגבי התנהלותו של רהב. במקביל, נפתחה קבוצה בפייסבוק הקוראת לחרם על חברות ששוכרות את שירותיו של רהב.
יועץ התקשורת רונן צור שיגר אתמול מכתב ליו"ר איגוד יחסי הציבור, איציק כגן, ובו התנער מהתבטאויות מאיימות כלפי עיתונאים, אך פנה בבקשה לפעול להפסקת התופעה של "השתלחות חסרת תקדים, אישית ונבזית כנגד יועצי תקשורת המבצעים נאמנה את מלאכתם בהגנה על לקוחותיהם".
במכתבו ציין צור - שבעבר התעמת עם רהב - כי "אני האחרון שיצדיק שימוש בשפה מאיימת כנגד עיתונאים או עורכים. המקצוע הייצרי שבו אנו עוסקים מייצר מדי יום מתחים, עימותים וקונפליקטים עם עמיתינו העיתונאים והעורכים, ודווקא בשל כך יש לגלות סובלנות יתרה במערכת היחסים שבין הצדדים השונים לאותו מקצוע".
עם זאת, הוא טען כי "חלק מעמיתינו העיתונאים המנהלים מסע ציבורי נגד איש עסקים או איש ציבור, רואים ביועץ התקשורת הפועל להגנת הלקוח מעין אויב אישי שיש לפגוע בו בדרך להשגת היעד". לדבריו, פרסום ההקלטה הוא "חציית קו אדום", והוא מוסיף כי "איני מתכוון להביט מן הצד בלינץ' המתבצע בשבועות האחרונים בעמית למקצוע". הוא קרא לכגן "למסד את המקצוע ולקבוע יחד עם מועצת העיתונות ואגודת העיתונאים מנגנון חוקי לבירור מחלוקות בין השותפים למקצוע, שיחייב את כל הצדדים לפעול על פיו, בדומה למנגנון הקיים בלשכת עורכי הדין".
צור עצמו נחשב יועץ תקשורת שנוקט לא פעם פעולות אגרסיביות בשירות לקוחותיו. בפסק דין שניתן ב–2012 בתביעה שהגיש אלי עזור נגד חברת קאנווסט הבלגית, שמולה ניהל מאבק משפטי סביב רכישת "ג'רוזלם פוסט", התברר כי משרדו של צור (יחד עם מוטי מורל, שותפו לשעבר) נשכר במטרה להשחיר את שמו של עזור בתקשורת.
בפסק הדין, שכלל פיצוי של מיליון שקל לעזור, נכתב כי "אין כל לגיטימיות בכך שגישת יתר לאמצעי התקשורת, המושגת באמצעות שירותי יחסי ציבור הנרכשים בממון רב, מנוצלת להשחרת שמו של אדם, שכל חטאו הוא בכך שלא ניאות להיכנע לדרישות ולתכתיבים, שהפנה לו עמיתו במסגרת משא ומתן". צור ומורל נמחקו בשלב מאוחר יותר מכתב התביעה בהסכמת הצדדים.
באחרונה גם נמתחה ביקורת על צור בשל הקמפיין שניהל נגד יו"ר רשות ניירות ערך, שמואל האוזר. "רונן צור הפרסומאי מעלה את הביבים על המדרכות. יש להוקיע את האיש הזה ולא להשתמש יותר בשירותיו", אמר ח"כ מיקי רוזנטל בדיון בעניין בכנסת.
בניגוד לצור, יועץ תקשורת בכיר אמר אתמול כי התנהלותו של רהב היתה "לא מקובלת". לדבריו, "20 שנה אני בתחום ומעולם לא קיימתי שיחה כזו. אולי זה עניין של טמפרמנט שונה, אבל היה שם איום. יש חוק בסיסי שבו אתה לא מאיים על עיתונאים. יועצי תקשורת צריכים למצוא את הדרך לפתור משברים, גם אם לדעתם העיתונאי הוא חטטן מדי או כותב דברים מרושעים".
יועץ התקשורת נוסף אומר כי אין להסיק מהתנהלותו של רהב על הענף כולו. "רני רהב מרשה לעצמו לפעול לא פעם באגרסיביות, אבל לרוב יועצי התקשורת אין יכולת להתבטא ככה".
השבוע גם נפתחה קבוצת פייסבוק תחת הכותרת "רני רהב? לא קונה", שמטרתה לעודד חרם צרכני על חברות המשתמשות בשירותיו של רהב. עד אתמול בשעות הערב הצטרפו לקהילה כ–9,150 איש. "שנים על גבי שנים שעולה וחוזרת אותה השאלה המתמיהה: איך זה יכול להיות שכולם מכירים את טיב האיש והתנהגותו, ועדיין הוא מצליח להיות מחובר בעטינים לגורמים הכי חזקים במשק? מדוע החברות הגדולות ממשיכות לשכור את שירותיו?" נכתב בדף הפייסבוק. "התשובה היא די פשוטה: כי אנחנו לא עשינו שום דבר בקשר לזה. עכשיו הגיע הזמן לשים לזה סוף".
רהב עצמו התייחס ליוזמה להחרימו בפייסבוק וכתב כי "אני מבין שיש דעות לכאן ולכאן וזה בסדר לגמרי, זוהי דמוקרטיה. עם זאת, חרם הוא דבר פסול בעיני. מספיק לנו החרמות שיש נגד יהודים ונגד ישראל. קראתי היום את כל הטענות שעלו נגדי, הפנמתי רבות מהן ואגיב באריכות בהמשך בפני מעלי הטענות עצמם".
הכתבה פורסמה במקור באתר "The Marker"
ארגון העיתונאים על האיומים של רני רהב: "זו פגיעה בציבור הישראלי"