באישון לילה, כשמליאת הכנסת כמעט ריקה, הצליחו ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה) והשר אופיר אקוניס להכניס לחוק השידור הציבור את סעיף "סתימת הפיות", האוסר להביע כל עמדה אישית בשידור הציבורי. מטרת הסעיף הזה היא לאפשר לכאורה להוריד תוכניות כמו "סדר יום" של קרן נויבך משידור או למנוע מפרשנים ועיתונאים בכירים, כמו אריה גולן או עודד שחר, להביע את עמדתם בשידור.
הלילה אישרה המליאה בקריאה שנייה ושלישית את התיקונים לחוק השידור הציבורי. התיקונים כוללים ביטולה של אגרת הטלוויזיה כבר מ-2015, ודחיית המועד לסגירת רשות השידור והקמת התאגיד החדש לשידור ציבורי לסוף מרץ 2016. בנוסף, למנהל הזמני אלדד קובלנץ, יינתנו סמכויות כבר כעת לגייס 400 עובדים, כולל עיתונאים, למנות מנהל חטיבת חדשות ולרכוש תוכן.
אלא שבשקט בשקט אישרה המליאה גם את ההסתייגות של ח"כ אייכלר, שביקש לעגן בחוק את מסמך האתי של רשות השידור, מסמך נקדי מ-1972. המסמך הזה אוסר על הבעת עמדות של עיתונאים בשידור ושידור תוכניות אישיות.
בשנים האחרונות, ההנהלה הפוליטית הקודמת של רשות השידור עשתה שוב ושוב ניסיון להשתמש בסעיף הזה כדי להוריד את תוכניתה של נויבך משידור ולמנוע הבעת דעות על ידי מגישים שלא היו לרוחה של ההנהלה. בשם מסמך נקדי הוצמדו בזמנו לקרן נויבך - המוגדרת תוכנית אישית - "מגישים מאזנים", כמו מנחם בן, שאמורים היו להתערב בשידור שלה ולהביע דעות הנוגדות את דעתה בנושאים כלכליים חברתיים.
מסמך נקדי כעת מעוגן בחוק על אף שמליאת רשות השידור עצמה כבר שינתה אותו בכל הנוגע להבעת עמדות בשידור. כבר ב-2009 הציגה ועדה בראשות ד"ר יובל קרניאל קוד אתי חדש – אך המליאה הפוליטית לא אישרה אותו. במרץ 2011 החלה ועדת האתיקה של רשות השידור, בראשות השופטת בדימוס ד"ר בלהה כהנא, לגבש קוד אתי חדש, ורק ב-2013, אחרי מאבקים רבים, ולקראת סגירת הרשות, אישרה אותו מליאת רשות השידור.
מחברי הקוד החדש טענו כי הקוד הישן הינו כבר "אות מתה", ויש לעדכנו. בקוד החדש שגיבשה ועדת האתיקה, שכאמור כבר אושר על ידי המליאה, נכתב כי תותר הגשה של תוכנית אישית לעיתונאי קבוע, ובתוכניות מסוג זה יודגש בפתיח ובסגיר, באמצעים ברורים, שמדובר בתוכנית אישית. לפי הוועדה, לפרשנים יהיה מותר להביע את עמדתם, אך יובהר כי מדובר בעמדתם האישית ולא בהצגת עובדות.
כעת, על אף שברשות כבר יש קוד אתי אחר, הצליחו כאמור אייכלר ואקוניס להכניס באישון לילה לתוך החוק הראשי סעיף האוסר הבעת עמדות בשידור. לפי הסעיף הנוכחי "בשידורי הרשות יש להימנע מחד צדדיות, ממשפט קדום, מהבעת דעה אישית, ממתן ציונים והדבקת תווים, מהעלמת עובדות או מהטמעתן באורח סלקטיבי שלא לפי ערכן החדשותי". כלומר, כל תוכנית שבה הבעת עמדה אסורה לשידור בתאגיד החדש.
ההסתייגות עצמה נידונה אמנם בעבר בוועדה המיוחדת לחוק השידור הציבורי בראשות ח"כ צחי הנגבי, אך היה זה דיון מצומצם שהתקיים רק לאחר שכל הנוכחים באולם הוועדה הוצאו מחדר הוועדה ונותרו בו חברי הכנסת בלבד. למרות התמיכה המובהקת של אקוניס, חברי הכנסת בוועדה דחו את ההצעה של אייכלר.
באותו דיון אף אקוניס הבהיר מה היעד של החוק הזה: "אני לא רוצה שאדם יקבל שעתיים של שידור לתפישת עולמו", תוך שהוא רומז לתוכניתה של נויבך. כעת, באמצעות חקיקה ראשית, הצליחה הקואליציה לעגן את הקוד האתי הישן שבאמצעותו יהיה ניתן להוריד משידור מגישים שמביעים עמדה אישית.
עוד ב-TheMarker: