בשנה שעברה היה זה האורח המפתיע קוונטין טרנטינו שהפך את פסטיבל הקולנוע בירושלים לאירוע מדובר,  אבל פסטיבל הסרטים שיוצא לדרך בפעם ה-34 שלו, לא זקוק לארוס של דניאלה פיק כדי להפוך שוב למדובר והפעם זה לגמרי קשור לנושא שכינס את כולנו (וגם אתכם אם הגעתם לקרוא את שורות אלו) אליו - אהבת הקולנוע.

פסטיבל ירושלים, יולי 2017 (צילום:  יחסי ציבור )
האטרקציה של שנה שעברה. קוונטין טרנטינו | צילום: יחסי ציבור

*
בין אם אתם מעריצי קולנוע מושבעים ובין אם אתם ניים דרופרים מן השורה, קשה למצוא בני תרבות שלא מכירים את השם ז'אן לוק גודאר, ואת יריית הפתיחה לפסטיבל השנה יעשה סרט שכולו מחווה לבמאי הצרפתי הסקנדליסטי שמזוהה יותר מכל עם תנועת הגל החדש בקולנוע הצרפתי. 

כשבאמתחתו אוסקר על סרט אילם (!) בשחור-לבן (!) שחרך את מסכי הקולנוע ב-2011, במאי "הארטיסט" מישל הנזוויציוס יפתח את הפסטיבל (ב-13 ביולי בבריכת הסולטן)  עם הקרנת סרטו "יוצא מן הכלל". אם צפיתם ב"הארטיסט", אתם יכולים לצפות גם הפעם לסרט שמצליח לרגש ולהצחיק בעת ובעונה אחת ועוקב אחר התהפוכות שעובר גודאר הצעיר, ממעמד של במאי סופרסטאר לבמאי חתרני ושסוע. את גודאר משחק לואי גארל שגם יגיע להקרנה הירושלמית. 

 

פסטיבל ירושלים, יולי 2017 (צילום: יחסי ציבור)
צוכים ובוחקים. "יוצא מן הכלל" | צילום: יחסי ציבור

**

לאורך הפסטיבל כולו (13 ביולי-23 ביולי) יתקיימו גם שלוש תחרויות: תחרות עלילתית, תחרות בינלאומית ותחרות דוקומנטרית. התחרות הבינלאומית תכלול סרטים של במאים מוכרים כמו סופיה קופולה ("אבודים בטוקיו", "בלינג רינג"), שמתחרה עם סרטה החדש "הפיתוי" וכן פרנסואה אוזון ("8 נשים", "צעירה ויפה") שמתחרה עם "מאהב כפול". גם בתחרות העלילתית תוכלו למצוא שמות מקומיים מוכרים כמו שבי גביזון ("חולה אהבה בשיכון ג'", "האסונות של נינה") שמתחרה עם הסרט "געגוע" ורוני קידר ("ג'ו ובל") שמתחרה עם סרטה "משפחה". בגזרה הדוקומנטרית יתחרה עמוס גיתאי ("כיפור", "איזור חופשי") עם הסרט "ממערב לירדן" ואילו יאיר אגמון ("המעצר", "יגון") יתחרה עם הסרט "רחל אגמון".

פסטיבל ירושלים, יולי 2017 (צילום: יחסי ציבור)
"משפחה" של רוני קידר בהשתתפות אלי דנקר | צילום: יחסי ציבור
פסטיבל ירושלים, יולי 2017 (צילום: יחסי ציבור)
גם הבן רן דנקר משתתף בתחרות עם הסרט "מוטלים בספק" של אלירן אליה | צילום: יחסי ציבור

***

פעילות הפסטיבל לא מתרכזת רק בסינמטק, והשנה הוא יוצא החוצה אל חוצות העיר שם יתקיימו פעילויות והקרנות בנקודות בולטות. זאת הזדמנות מושלמת לצאת מאולמות ההקרנה ולזכות בחוויה קולנועית מהסוג שצופים בהם בסרטים ומייחלים לכאלו במציאות. "סינמה פרדיסו" למשל, הסרט הקלאסי ושובה הלב, יוקרן בכיכר המוריסטאן במקרנת פילם מסורתית כמחווה לסרט עצמו. תחנת הרכבת הקלה - העירייה תשנה את פניה ותתחפש לתחנת רכבת מעולם המערבונים בעוד שכיכר ציון תציע חוויה מעולם המד"ב. כיכר הירח, באופן שהולם את שמה, תהפוך למתחם של התנסות באנימציה. בניין כלל ובניין המשביר יקרינו על הגגות שלהם מיצגי וידאו אדירים מימדים ומי שמחפש חוויה אקספרימנטלית יותר, יוכל לצפות בקולנוע ניסיוני בבית אליאנס ובגג מוסללה. צעד נוסף שמתכננים בפסטיבל השנה לראשונה הוא בית קולנוע נודד המצויד בציוד הקרנה שיסייר ברחבי השכונות בעיר ויציע לקהל הקרנות חינם של סרטי הפסטיבל. אם זו לא הזדמנות לחזור לרגעים עתיקים שבהם צפייה הייתה חוויה קולקטיבית ושכונתית, אנחנו לא יודעים מה כן. 

ירון רביד מנכ"ל סיטיפס הרכבת הקלה: "אנו בסיטיפס תמיד שמחים לקחת חלק באירועי התרבות והאמנות בירושלים ומזמינים את כולם להגיע ולחוות נסיעה ברכבת הקלה מתוך סצנות מהמערבונים המוכרים מהעבר בחוויה מרתקת ויוצאת דופן".

_OBJ _OBJ

 mako תרבות בפייסבוק