מובן שחלק מהקסם של הביטלס נובע מהמקום ממנו הם הגיעו – ליברפול. אבל אם תהיו כנים עם עצמכם, איפה באמת הייתם מעדיפים לחיות: בעיר קרה בצפון אנגליה, או בקליפורניה שטופת השמש? בחרתם באפשרות הראשונה? הרשו לנו לפקפק.
קליפורניה היא מסוג המקומות בהם נוצרות פנטזיות. היא חלק בלתי נפרד מהמוזיקה של הביץ' בויז, שכולה - בטח בתקופה של לפני "Pet Sounds" - שמש, ים ובנות יפות. השירים של הביץ' בויז מגלמים בתוכם את הפנטזיה הקליפורנית, אורזים אותה עם הרמוניות מושלמות ושולחים אותה הלאה בצורת שירים. הקלישאה אומרת שעם המוזיקה הנכונה, אפשר להרגיש שאתם בכל מקום בעולם. הביץ' בויז הם הדוגמה המושלמת לכך; לא משנה מתי ואיפה תקשיבו להם, משהו בשירים שלהם כל כך אוורירי שאפשר להרגיש את הבריזה הקליפורנית על הפנים, גם אם אתם בעצם תקועים במשרד בתל אביב מול טבלת אקסל.
אז למה הביץ' בויז היו בעצם יותר גדולים מהביטלס?
1. כי פול מקרטני אמר
ואם הוא הודה שהביץ' בויז היוו השראה לכל הדברים שאתם אוהבים של הביטלס - מי אנחנו שנתווכח?
בראיונות איתו מספר מקרטני ש“Pet Sounds” מ-1966 שינה את חייו (עוד על האלבום המושלם הזה בהמשך). הביטל לשעבר אף קנה את האלבום לילדיו כחינוך מוזיקלי והצהיר שאף אחד לא באמת משכיל מוזיקלית עד שהוא מקשיב לאלבום. מקרטני גם סיפר שהוא ולנון תמיד הרגישו שהם במרוץ עם ווילסון בניסיון להשיג אותו ואת הביץ' בויז.
הדובדבן שבקצפת: על פי מקרטני, “Here, There and Everywhere” שלו (ופייבוריט אישי שלי) נעשה כולו בהשראת ההרמוניות הקוליות של הביץ' בויז. אולי זה מסביר למה הוא אחד מהשירים הכי יפים של הביטלס.
"Here, There and Everywhere" - בהשראת הביץ' בויז:
2. כי צריך להיות אידיוט כדי לא לחשוב ש”Pet Sounds” אלבום מושלם
האגדה מספרת שהרעיון לאלבום, שנחשב לשיאה היצירתי של הלהקה, עלה לווילסון בראש לאחר שהקשיב ל"Rubber Soul" של הביטלס וקיבל השראה לכתוב אלבום מושלם. בדרך כלל לאלבומים יומרנים יש נטייה להישמע כמו אלבומים יומרניים, אבל דווקא “Pet Sounds”, עם כל החדשנות הטכנולוגית שמגולמת בו והכאילו-גימיקים (הקלטות של רכבות חולפות, נביחות כלבים ופעמוני אופניים), הוא קודם כל אלבום יפהפה. “Pet Sounds” היה חדשני ושונה בנוף המוזיקלי של שנות ה-60, ועד היום הוא מתהדר בתואר "האלבום ששינה את פני המוזיקה". אבל בשורה התחתונה, מתחת לכל התארים, יש אלבום שממלא את העולם באהבה. לא צריך להיות גאון מוזיקלי כדי שהוא ייכנס לך ללב.
העולם מתחלק לאנשים שחושבים ש”Pet Sounds” הוא האלבום הטוב בעולם ולאלו שחושבים ש" Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band” - ששאב הרבה השראה מ”Pet Sounds” - קוטף את המקום הראשון. אני, ברשותכם, מעדיפה את זה שהיה שם קודם.
"Pet Sounds" - האלבום המלא:
3. יצר ההרס העצמי של בריאן ווילסון
ווילסון, שהתחיל כנער צעיר בלהקה עם תלבושות תואמות, הוא תמצית הרוקסטאר, עד שפלא שהוא עדיין מהלך בינינו. הסיפורים הללו ממלאים את "אהבה וחסד": התמכרות לסמים, הסתגרות בבית במשך שנים ארוכות ואכילת יתר. הם שהפכו אותו למה שהוא בדיוק ההפך מנער חופים חתיך - רק חיזקו את תדמיתו של ווילסון כגאון מיוסר, כזה שלא מסוגל להתמודד עם החיים בלי לקבל אהבה מהקהל והמצעדים.
אם חוויות הסמים והאובדן של הביטלס הובילו לאלבומים יפהפיים, הדיכאון של ווילסון הוביל אותו לריחוק מהעולם. זו תמצית ההבדל בין השניים: בעוד שהביטלס הצליחו לעשות סמים ולקבל פידבקים מדהימים על החוויות הרוחניות שעברו, ווילסון ויתר על הרוחניות לטובת מק אנד צ'יז, ובכך הוא הפך לאחד מאיתנו. ווילסון תיחזק (ועדיין מתחזק) יצר הרס עצמי של כוכב רוק, אבל כזה שגם אנחנו נוכל להזדהות איתו כמי שמפחדים מהעולם ומתנחם בפחמימות.
בריאן ווילסון על "אהבה וחסד":
4. השיר הכי יפה בעולם
הביטלס כתבו לא מעט שירי אהבה יפים; חלקם מאוד יפים, חלקם גורמים ללב להתכווץ בערך בין האקורד הראשון לשני. אבל אף אחד מהם הוא לא “God Only Knows” – אחד משירי האהבה הכי יפים בכל הזמנים. השיר שנפתח במשפט הלא רומנטי "I may not always love you" הוא המנון אהבה מושלם. אני לא תמיד אוהב אותך, את לא תמיד תאהבי אותי, אבל כשזה ייגמר, לעולם לא יהיה יותר מה להציע לי. זה לא המנון אוהבים מטופש; זו התחושה המזוקקת של כל מי שאי פעם היה מאוהב. “God Only Knows” הוא מהשירים שגורמים לך לרצות להתחתן, רק כדי לצעוד איתו לחופה.
"God Only Knows" בביצוע חי: