בכירי עולם התרבות הישראלי נפרדים היום (חמישי) בצער מהשחקן, התסריטאי והבמאי אסי דיין, שהלך לעולמו בגיל 68 לאחר שנים של בריאות רופפת. "לא רק הקולנוע הישראלי, התרבות הישראלית היא שאיבדה היום את הילד שצמח פה עם הקוצים והדרדרים ובאמת היה פאר היצירה של אלוהים", ספדה לו השחקנית גילה אלמגור בשיחה עם חדשות 2 Online.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הוא היה כזה יפה וברוך כישרון. משורר, סופר ותסריטאי ענק, במאי קולנוע מופלא", סיפרה אלמגור, שכיכבה בסרט "החיים על פי אגפא", ככל הנראה היצירה המשמעותית ביותר של דיין לאורך הקריירה הענפה שלו. "הוא היה גם איש שידע להרוס ולחבל בעצמו, אבל כמו עוף החול הוא קם מחדש וחזר להפתיע ולהדהים. כל המילים שאגיד על אסי ברגע הזה הן קטנות מדי, איבדנו מאור גדול".
שייקה לוי, חבר שלישיית הגשש החיוור, סיפר שבעקבות העבודה המשותפת בסרטים כמו "גבעת חלפון אינה עונה" ו"שלאגר" הפך גם הוא למעריץ של דיין. "זו אבידה גדולה, אסי היה הצבר הישראלי בהתגלמותו, הישראלי האולטימטיבי", סיפר לוי. "הוא עשה סרטים איכותיים ורק במקרה לא נודע בעולם, אני חושב שהוא היה בסדר גודל של הבמאים הגדולים ביותר. מה אלוהים מארגן לנו שם למעלה? הצגה? מחזה? הוא לוקח את כל האנשים הטובים".
חבר נוסף בשלישיית הגשש החיוור, השחקן גברי בנאי, הגיב בהלם למשמע הידיעה על מותו של דיין. "אני פשוט המום, זה אולי היה קצת צפוי אבל אני בהלם", תיאר בנאי. "הוא היה באמת גאון, מוכשר בצורה בלתי רגילה. הוא היה שחקן יוצא מן הכלל, הוא היה במאי נהדר, היה כיף לעבוד איתו, והוא גם כתב לנו יופי של שירים. אבידה גדולה".
פרידה מענק התרבות, דיין | צילום: פלאש 90, אורי לנץהשחקנית מיקי קם סיפרה בשיחה עם חדשות 2 Online כי "אסי היה גאון, הוא בהחלט היה אישיות שנויה במחלוקת והיה מסוכסך עם עצמו, אבל היה לו רומן יוצא דופן עם השפה העברית, וזה בא לידי ביטוי ביצירותיו. הוא יצר שפה חדשה מתוך השפה המוכרת. הייתה לו שפה משלו. זכיתי להכיר אותו בצילומי הסרט 'גבעת חלפון אינה עונה' והיה לי כבוד גדול לעבוד איתו".
השחקן שמיל בן ארי, ששיחק בסרט "שמיכה חשמלית ושמה משה", שאותו ביים דיין, סיפר על ההיכרות עמו שהשאירה עליו חותם לכל החיים. "אני בהלם, הוא היה אדם כל כך מיוחד וייחודי ביצירה שלו, הוא ידע לעבוד כל כך נכון עם שחקנים והצליח להפיח אווירה של שעשוע וכיף בכל סרט שיצר", סיפר בן ארי. "הוא היה סוג של פילוסוף שקרא המון וחשב המון על החיים ועל המוות, ואת כל זה הוא הביע ביצירה שלו".
דיין בזכייתו על "החיים עפ"י אגפא" | צילום: פלאש 90, משה שימתברר שדיין המשיך לעבוד גם בימים האחרונים ותיכנן ליצור סרטים חדשים. "הייתה לו חדוות יצירה, הוא רצה כל הזמן להמשיך ליצור", סיפרה ליאור מאיר שעבדה בשנה האחרונה על תסריט עם דיין. "כתבנו תסריט על דוד המלך, עבדנו עליו כל השנה. הוא לא דיבר איתי הרבה על המוות. אני שומרת מצוות, והופתעתי שהוא שמר את חג הפסח האחרון. יש לי את הנחמה שהוא היה בהתרוממות רוח בשנה האחרונה".
שרת התרבות לימור לבנת ספדה גם היא לדיין ואמרה כי "היה מהיוצרים החשובים, המוכשרים והבולטים בתולדות הקולנוע בישראל, וחתום על כמה מהקלאסיקות הגדולות שלו. דיין כשחקן, במאי ותסריטאי תרם בסרטיו להתפתחות הקולנוע הישראלי. אני מוסרת תנחומיי לאחותו יעל, לאמו, ילדיו ואחיו".