כל שעה חשובה / ג'יליאן קנטור (ידיעות ספרים)
בני הזוג מניו יורק, אתל ויוליוס רוזנברג, אמנם לא השתחלו לשיעורי ההיסטוריה של ישראל, אך באלה של האמריקאים הם לנצח יוזכרו כאזרחים היחידים שהוצאו להורג בארצות הברית בעוון קשירת קשר לריגול, ומסירת סודות האטום לברית המועצות. "כל שעה חשובה" של ג'יליאן קנטור מביא את סיפורם של השניים בקולה של מילי שטיין, שכנתם הצעירה וחברתה של אתל, שביום מעצרם ב-1950 נותרה עם שני בניהם קטנים ונשאבה בכל כורחה לכאוס של עולם השקרים והריגול.
ביקורת שאהבנו: "ספר ראוי לציון בשל התיאורים הנוגעים ללב של אהבת אם ובזכות המיומנות שבה מתוארת האווירה המחניקה של עידן מקארתי". –פבלישרס וויקלי
היתה כאן פעם משפחה / ביל קלג (מטר)
על אף שהוא נודע בספריו העוסקים בהתמכרותו לסמים, הפעם החליט הסופר והעיתונאי ביל קלג לשחרר את רומן הביכורים שלו, "היתה כאן פעם משפחה". הספר, שאף הוכתר כרב מכר על ידי ה"ניו יורק טיימס", מגולל את סיפורה של ג'וּן ריד, ואת ערב חתונת בתה, בו כל עולמה התמוטט עליה. באותו אסון נורא שפקד את חייה, כל משפחתה נמחקה ברגע אחד – בתה, הארוס של בתה, בעלה לשעבר והחבר שלה, לוק. בודדעה ללא כל מטרה או כיוון, ג'ון נוסעת ברחבי הארץ, הרחק מהעיירה קטנה בקונטיקב שבה היא גרה, כשרשת יפהפייה ומפתיעה של קשרים נארגת בחוטים של שברון לב משותף.
ביקורת שאהבנו: "הוינייטות בספר מספקות עצירות חכמות, פסיפס של קהילה ושל החיבור שלה לטרגדיה. וחיבור – האופן שבו אנשים וחייהם משתלבים זה בזה – הוא נושאו העיקרי של הרומן". –"הניו יורק טיימס"
המטרה מקדשת / יריב ענבר ( ידיעות ספרים)
ספר שעל כריכתו מסומן שמו של הסופר בכוכבית לצד שורה קטנה שאומרת "שמו האמיתי של המחבר אסור לפרסום" – הוא כזה שכבר זוכה להתחלה טובה, בייחוד כשמדובר בספר מתח. אז כמו שהבנתם, יריב ענבר אינו שמו האמיתי של המחבר, שכן זהותו האמיתית נאסרה לפרסום בידי הצנזורה וועדת השרים למתן היתר פרסומים, לאחר ששירת שנים ארוכות בתפקידי מפתח רגישים בקהילת המודיעין. ובהתאם להקדמה, גם "המטרה מקדשת" עוסק בפרשית ריגול ומציב במרכז את אורי ורד, קצין ביון בכיר העומד בפני קידום, עליו מוטלת יום אחד המשימה להציל סוכן בכיר וחיוני הפועל במדינת אויב, לפני שייחשף. עד מהרה מתברר לו כי הסכנה מאיימת לא רק על ביטחון המדינה אלא גם על חייו האישיים, על שלמות משפחתו ועל עתידו המקצועי.
ז'ורז' פרק, חיים במילים / דייוויד בלוס (בבל)
ספר העומד על כ-960 עמודים אולי עשוי להרתיע חלק מכם, אך אלו שעקבו במהלך השנים אחר יצירותיו של ז'ורז' פרק, סופר צרפתי ממוצא יהודי-פולני ומחשובי הסופרים בעולם לאחר מלחמת העולם השנייה, ודאי ימצאו עניין רב ב"חיים במילים" – ביוגרפיה מקיפה העוסקת בחייו. את הספר כתב דייוויד בלוס, חוקר ספרות האחראי על מרבית תרגומיו של פרק לאנגלית, שהלך בעקבותיו של הסופר לכל קצוות עולם - מפולין וצרפת דרך יוגוסלביה ואפילו עד לאוסטרליה וישראל. דרכו, הוא מצליח להרכיב פאזל פנורמי ומרובה פרטים העוסק בהיסטוריה של אירופה ויהודי אירופה וההתרחשויות הפחות מוכרות של חיי התרבות והספרות במחצית השנייה של המאה ה-20, ומעל לכל – הוא מהווה דיוקן ללב של זורז' פרק: אמן מקורי ורב פנים, איש עצוב, מצחיק ואקסצנטרי, אוהב אדם וחתולים.
ביקורת שאהבנו: "דיוקן אנושי מדהים, מלא חיים כמות שהוא מורכב, לא רק של פרק אך של החיים האינטלקטואלים בפריז של שנות ה-60 וה-70". – "לוס אנג'לס טיימס"
לוגיקומיקס – החיפוש אחר האמת / אפוסטולוס דוקסיאדיס וכריסטוס ח. פאפאדימיטריו (ידיעות ספרים)
לוגיקומיקס הוא כנראה ספר הקומיקס שעוסק בנושא האחרון שהייתם מצפים לקרוא עליו – מתמטיקה. ולא רק זה, אלא שהוא גם קיבל שבחים ממתמטיקאים כמו ג'ון נאש ("נפלאות התבונה") וגם מאנשי קומיקס, כך שלא הייתה לנו ברירה אלא לבדוק במה מדובר. לוגיקומיקס מנסה לבדוק האם ניתן לכתוב ולצייר רעיון פילוסופי, והוא עושה זאת בעזרת ברטרנד ראסל - גיבור הספר שמאוהב בקסמה של הגיאומטריה הקלאסית, שמחליט לגלות על מה מבוססת המתמטיקה. כשברקע נסערת אירופה כולה בעקבות שתי מלחמות עולם, ראסל וחברים מתמטיקאים כמו אלן טיורינג וקורט גדל, הנאבקים בסערות נפש מטלטלות ובשיגעון, ניצבים אל נוכח חידה: האם יש קשר בין גאונות ובין טירוף? בין יצירתיות ושיגעון? ובכן, בצל העובדה שהיטלר תיחזק תחביב של צייר, אנחנו לא נופתע.
ביקורת שאהבנו: "אין דרך חדשנית ומלאת דמיון לספר את הסיפור – לוגיקומיקס מתאר את המתמטיקה כמו שהיא: הרפתקה אנושית, מלאה מתח, דרמה, הומור וטיפוסים מוזרים!". – "New Scientist"
ועוד כמה ששווה לשים עליהם עין:
המובחר / רות רנרט (ידיעות ספרים). רנרט, דוברת חברת "מקורות", משיקה את ספרה הבכור בו רווק אמריקאי עשיר מוצא את עצמו נמנה עם המועמדים המובילים בפריימריז לנשיאות ארצות הברית.
החצוף הארצישראלי / איתמר בן-אב"י (ידיעות ספרים). מהדורה מחודשת של פרקי האוטוביוגרפיה המגולל את סיפור בנם הבכור של דבורה ואליעזר בן יהודה, שהוטרד כל חייו מהשאלה "האם עמדתי בניסיונות? האם מילאתי את התקוות ששם בי אבי?".
גיבורים מלידה / כריסטופר מקדוגל (אחוזת בית). אחרי שברב המכר העולמי, "נולדנו לרוץ", בחן את שורשי הריצה מימי האדם הקדמון, הפעם לוקח מקדוגל את קוראיו לסיפורי המיתולוגיה ולתוך מוחם של גאונים נשכחים ומנסה לפענח את החידה: איך נולד גיבור?
פשוטעור / יגאל סרנה (ידיעות ספרים). "פשוטעור" מגולל את מסעו הפנימי הכן וחורך הלב של גבר ברגעי משבר, בעוד אהובתו הצעירה נפרדת ממנו ואל ביתו נכנסת אמו, אותה הוא סועד בימי האחרונים.
פליקס קרול / וידוייו של מאחז עיניים / תומאס מאן (אחוזת בית). "פליקס קרול" הינו הרומן האחרון של מאן ונחשב לגולת הכותרת של פועלו הספרותי, המטפל על דרך ההומור במתח הטרגי שבין החיים לבין האמנות והכמיהה ליופי.
בחזרה לעתיד / עוזי רבי (רסלינג). ספרו החדש של רבי, ראש מרכז לחקר המזרח התיכון ואפריקה, מציע "ארגז כלים" חדש ולקסיקון סוציו-דמוגרפי התורם לעיון מחודש במפת המזרח התיכון, לנוכח השינויים שהתרחשו בעקבות אירועי "האביב הערבי".