"אל תשבי סתם ככה", איריס רילוב
על מה: סופר נרקיסיסט קופא מול המחשב, ומְזמן בעל כורחו התכנסות משפחתית נדירה; ילדה חווה את ניצני ההתבגרות המינית על רקע מלחמת יום כיפור; אישה באמצע חייה מהגרת עם משפחתה לפרבר אמריקאי, ומנסה לברוח משעמום חיי היומיום באמצעות כתיבה ופנטזיות. הדמויות בסיפוריה של רילוב מתמודדות עם מגוון מצבים ואתגרים, ומגלות כי המפתח לפתרון נמצא ממש מתחת לאף.
מי: איריס רילוב היא פסיכולוגית קלינית ומתרגמת, מחברת ספר השירים "על ציר האפשר". זהו ספר הפרוזה הראשון שלה.
למי: לקוראים שמחפשים קפסולות - מילה מטרגרת, אנחנו יודעים - מרוכזות ומלוטשות של פרוזה ישראלית.
כמה: 242 עמודים, הוצאת פרדס
"יחסים פקוחים", זהר כרמי וליאת שדה-סעדון
על מה: אוסף של 33 מונולוגים מאת אנשים שעזבו את המונוגמיה לטובת חיפוש דרכים אחרות, ומספרים בכנות על קנאה שורפת, אושר מפתיע, חששות מאכלים וחופש משכר. בין לבין משובצות שיחות בין הכותבות הדנות על הנושאים שעלו במונולוגים ומציעות מידע נוסף לגביו.
מי: זוהר כרמי היא עיתונאית ובלוגרית ("זהר כבר בדקה", "לקחנו את הגלולה האדומה") המטפלת, מנחה ומלווה נשים מתוך תפיסה פמיניסטית רדיקלית. ליאת שדה-סעדון היא בלוגרית ("להיות שניים", "מגדלת כנפיים") והייטקיסטית.
למי: למי שקראו כבר את קבצי המונולוגים הקודמים על מין, מגדר ומיניות ("ערות", "ערים", "זקופים") ונותרו סקרנים ולכל מי שאמיצים מספיק לחשוב על האפשרות שיש יותר מדרך אחת לאהוב.
כמה: 328 עמודים, הוצאת אדמה
"הענק הקבור", קאזוּאוֹ אישיגוּרוֹ
על מה: אנגליה של המאה השישית לספירה - שלום שביר מכונן בין הבריטונים הנוצרים לבין הסקסונים עובדי האלילים, כנראה בחסותו של ערפל שכחה סמיך שנפל על הארץ ונטל את זיכרון יושביה. שני בני זוג קשישים מחליטים להסתכן ולצאת למסע ארוך בדרכים כדי לפגוש את בנם, אף שהם מתקשים לזכור את הבן, או מדוע הלך מהם לבלי שוב לפני שנים.
מי: זהו הרומן השביעי של חתן פרס נובל לספרות ומחבר "לעולם אל תיתן לי ללכת", הסופר הבריטי ממוצא יפני קאזוּאוֹ אישיגוּרוֹ.
למי: למי שמחפשים אגדה מודרנית ומוכנים גם להתמודד עם המחשבות שהיא מעלה, ולאוהבי ספרות פנטסטית אבל צנועה ומלאת מחשבה.
כמה: 332 עמודים, הוצאת הספריה החדשה. מאנגלית: אלינוער ברגר
"תולדות האנושות: היסטוריה מאוירת", יובל נח הררי ודויד אנדרמולן
על מה: עיבוד מאויר לרב המכר של יובל נח הררי. בכרך הראשון מתוארת הולדת האדם ונשאלת השאלה איך קוף חסר חשיבות הפך ליצור מתוחכם שהשתלט על העולם.
מי: ההיסטוריון והסופר הפך זה מכבר לסופרסטאר, ו"קיצור תולדות האנושות" הוא ככל הנראה גולת הכותרת של יצירתו, עם תרגומים ל-60 שפות ו-16 מיליון עותקים שנמכרו ברחבי העולם. כעת הוא חולק במות עם נשיאים ועם ידוענים, מפרסם מאמרים במגזינים הנחשבים בעולם, וממשיך לחולל מהפכה בתחום ספרי העיון.
למי: למעריציו של נח הררי שחייבים להשלים סריה של ספריו על המדף, לצעירים סקרנים שחוששים מספרי עיון ולכל מי שהרעיון לקרוא ספר היסטוריה בצורת קומיקס קורץ לו.
כמה: 237 עמודים, הוצאת כנרת זמורה ביתן. מאנגלית: שהם סמיט ואמנון כץ
"אלרסאא'ל - האיגרות", מחמוד דרוויש וסמיח אלקאסם
על מה: חלופת מכתבים בין שני המשוררים הפלסטינים מחמוד דרוויש וסמיח אלקאסם, שהתכתבו ביניהם בין מאי 1986 למאי 1988 - ושמכתביהם הפכו לנכס צאן ברזל של הספרות והפואטיקה הערבית המודרנית. השניים מדברים על חברות ואהבה, שירה והתנגדות, הפרטי והקולקטיבי - והרומן שנוצר מכתביהם מודע לעצמו ודן בקיומו.
מי: דרוויש (1941-2008) נחשב למשורר הלאומי הפלסטיני ולאחד המשוררים החשובים בשירה הערבית המודרנית. אלקאסם (1938-2014) היה משורר, סופר ועיתונאי ששמו נקשר במאבק הפלסטיני.
למי: לכל מי שלא מפחדים מהמילים "שירה", "פלסטינית" ו"שירה פלסטינית", לאוהבי ספרי מכתבים ולמי שחושבים תמיד שהמציאות מורכבת יותר משהיא נראית.
כמה: 265 עמודים, הוצאת מכון ון ליר וידיעות ספרים. מערבית: ד"ר חנה עמית־כוכבי
"אני רוצה את זה רומנטי", שקד בשן
על מה: הספר של בשן, המבוסס על פרויקט גמר שהגישה בבצלאל, הוא ספר מאויר ובו שיחותיה עם נשים שונות בשנות ה-20 לחייהן. בשן ישבה עם כל אחת מהן לשיחה ושאלה את השאלות שלא מנומס לשאול על מיניות, מערכות יחסים, גוף ובושה. התוצאה היא אוסף של אנקדוטות ווידויים קצרים שהוא גם נפיץ וגם קליל ואפילו הומוריסטי.
מי: שקד בשן היא מאיירת ומעצבת בת 25, בוגרת המחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל. זהו ספרה הראשון.
למי: למי שמחפשים את הדור הבא של הסופרים והמאיירים בישראל, למי שרוצים לתמוך ביצירה עצמאית ולכל מי שמאמין לנשים. כלומר, כולנו.
כמה: 198 עמודים, הוצאה פרטית
"המקרה המוזר של בת האלכימאי", תיאודורה גוס
על מה: מרי ג׳קיל מגלה פרטים חדשים על עברו של אביה המנוח, וחוברת לשרלוק הולמס ולדוקטור ווטסון כדי לפתור את התעלומה. מחווה כיפית ומתוחכמת לספרות המאה ה-19, שגיבורותיה הן בנותיהן של דמויות מהספרות של אותה התקופה: הבת של ד"ר מורו (מספר האימה "האי של ד"ר מורו" מאת ה. ג. וולס), ד"ר פרנקנשטיין מספרה של מרי שלי ועוד רבות וטובות.
מי: תיאודורה גוס היא דוקטור לספרות אנגלית וסופרת פנטזיה עטורת פרסים. זהו ספרה הראשון, שפתח סדרה שלמה בשם "ההרפתקאות המופלאות של מועדון אתנה".
למי: לכל מי שנהנו מ"אנולה הולמס" בנטפליקס, למי שרוצה להנגיש את הספרות הקלאסית לילדיו המתבגרים, לאותם ילדים מתבגרים שמחשפים ספרים עשירים וכיפיים ולכל מי שאנגליה הוויקטוריאנית בליבו.
כמה: 425 עמודים, הוצאת דוב לדעת. מאנגלית: חמוטל ילין
״על פרות ואנשים״, אנה פאולה מאיה
על מה: עדר פרות בבית מטבחיים מחליט למרוד. כעבור כמה ימים חלק מהפרות נעלמו כלא היו, בעוד בעל בית המטבחיים נעדר גם הוא מהמקום. חבורה של עובדים יוצאת לחקור את מה שנראה תחילה כגנבה, אך מתברר כמשהו אחר לגמרי.
מי: אנה פאולינה מאיה היא סופרת, תסריטאית ומוזיקאית ברזילאית.
למי: למי שיש להם בטן לקרוא כמה אמיתות מכוערות על תעשיית הבשר - בפרוזה יבשה, עניינית וברוטאלית.
כמה: 132 עמודים, הוצאת תשע נשמות. מפורטוגזית: מיכל שליו
"כל מקום אחר", כריסטופר אישרווד
על מה: ארבעת פרקי הרומן נושאים שמות של ארבע דמויות שהשפיעו על כריסטופר אישרווד, והם שמותיהם של ארבעת המספרים בספר. אישרווד הוא מעין תייר רוחני המחפש צורת חיים חדשה וגם מקום מגורים חדש, בימים בהם אירופה נעה במהירות אל עבר המלחמה (אישרווד פעל וכתב על רקע רפובליקת ויימאר). מי ממורי הדרך שהוא פוגש יוכל להוביל אותו לעתיד טוב יותר: איש העסקים, האוטופיסט, הגורו, הגיישה?
מי: אישרווד היה סופר אנגלי אמריקאי, מחבר הרומן האימפרסיוניסטי "פרידה מברלין" (שעובד למחזמר ״קברט״). "כל מקום אחר" זה ראה אור לראשונה ב-1962, והיה אמור להיות חלק מרומן אפי גדול יותר, שתוכנן לכלול גם את "פרידה מברלין".
למי: לכל מי שעדיין מחפשים את דרכם בחיים, לאוהבי גרמניה בפרט ואירופה בכלל ולחובבי קלאסיקות אמריקאיות עם טוויסט כתיבתי.
כמה: 371 עמודים, הוצאת אפרסמון. מאנגלית: מיכל אלפון
"סוף החיים", שי בריל, חיים חזן, יסכה כהן-מנספילד, שי לביא
על מה: אוסף מאמרים שמנסה להתמודד עם האמת הבלתי נמנעת: כולנו הולכים למות בשלב כלשהו, ואין לנו מושג איך זה יקרה ולמה. המאמרים מפרקים את הסוגיה הזו לחלקים טכניים כמעט וחוקרים את המוות במופעיו השונים ורכיביו השונים בישראל. והם גם שואלים שאלות מוסריות לא פשוטות - האם לספר למתמודדים עם דמנציה על מות יקיריהם? מה עושים עם חשבון פייסבוק של אדם שנפטר? למה אפוטרופוסים מעדיפים להמשיך ולהזין את יקירהם למרות שהתהליך לא משפר את איכות חייהם? לא לכל השאלות הללו יש תשובות פסקניות, אך כולן חשובות ומטוטאות בדרך כלל הצידה מהמחשבות.
מי: שי בריל הוא מומחה לרפואה פנימית וגריאטריה ומנהל המרכז הרפואי בית רבקה; חיים חזן הוא אנתרפולוג החוקר את הזקנה כתופעה תרבותית; יסכה כהן מנספילד היא פרופסור בחוג לקידום בריאות בבית הספר לבריאות הציבור, וראש מרכז מינרבה לחקר בינתחומי של סוף החיים באוניברסיטת תל אביב ושי לביא הוא פרופסור למשפטים וראש מכון ון-ליר.
למי: לכל מי שמחשבות מקאבריות לא מפחידות אותו, ואולי אפילו מסקרנות אותו
כמה: 288 עמודים, הוצאת הקיבוץ המאוחד