בן הארץ / סייד קשוע (כתר)
טורו של סייד קשוע במוסף הארץ שבר בשנה האחרונה את הלב להרבה מהקוראים שלו. לאורך שנים הטור הזה תיעד איזשהו נסיון, גם אם מודע לעצמו ומתנדנד וחסר סיכוי, של משפחה ערבית לקחת חלק בתרבות הישראלית היהודית, אבל סביב הלהבות הגזעניות של מבצע "צוק איתן" הכל התנפץ, וקשוע עזב לשנה לחו"ל, ובינתיים לא חזר. "בן הארץ" הוא קובץ של מיטב הטורים שכתב לאורך העשור האחרון, ומי שיקרא מההתחלה עד הסוף אולי ימצא פה גם עלילה עם התחלה, אמצע וסוף עצוב.
ואם אין לכם כח לקרוא: זה לא ספר לסמול טוק. אין לכם כוח להיכנס לויכוח הזה.
בריג'ט ג'ונס משוגעת על הבחור / הלן פילדינג (כנרת-זמורה-ביתן)
כן, כן. הבריג'ט ג'ונס ההיא. מהניינטיז. רנה זלווגר כבר לא נראית כמו רנה זלווגר וגם מארק דארסי זה לא מה שהיה פעם, אבל הלן פילדינג חיה ובועטת, או, לכל הפחות, צריכה לשלם משכנתא. הרבה שנים היא ניסתה לבסס באזז לספר שלישי בסדרה, ואפילו פתחה טוויטר ליו גרנט ולמארק דארסי וגרמה להם להתקוטט ביניהם, ובסוף יצא לאור "משוגעת על הבחור", וזה, בכמה מלים, עוד מאותו דבר: עדיין מעשנת, עדיין סופרת קלוריות, וגם הבעל פונה, אחר כבוד, כדי להמשיך בשגרת הדייטים. מה שעובד.
ואם אין לכם כח לקרוא: היא הרגה את דארסי. כאילו שלא יכולתם לנחש את זה לבד. חכו שתשמעו מה קרה באנטומיה של גריי.
לפני ואחרי בבני ברק סיטי / אביטל ז'נט קשת (ידיעות ספרים)
הספר הזה, שיצא לאור בבליץ ספרי הביכורים של ידיעות שיצאו לאור בחודש האחרון, הוא יוצא דופן בנוף הספרות העברית. לכאורה, ספרה של אביטל ז'נט קשת מספר על תהליך ארוך מאוד של חזרה בתשובה והתחרדות, תהליך שעברה גם המחברת, שחקנית לשעבר. אבל מעבר לדיון התיאולוגי, "לפני ואחרי" הוא ספר ששולח ידיים עמוק אל תוך הבוץ של החיים הקשים באמת. גיבורת הספר ובעלה מגדלים חמש בנות, עובדים בעבודות כפיים, מחזירים חובות גדולים, ואין להם אפילו רגע לעצור ולהרהר בחלומות האבודים שלהם או במידת האושר שלהם. אם יצא לכם לשאול פעם למה אנשים חוזרים בתשובה, או עושים ילדים שאין להם כסף לפרנס, כדאי לכם לקרוא את הספר הזה, שהוא חריג בסצנה ספרותית שרגילה לעסוק בצרותיהם של השבעים יחסית.
ואם אין לכם כח לקרוא: ספרו כמה מידע חדש רכשתם על פאות בזכות הספר הזה.
מחווה לשישה סופרים של המאה העשרים (עם עובד)
בעיה עתיקה שאין לה פתרון: יש המון יצירות מופת וסופרים גדולים ומעט מדי זמן. מול הכרכים הכבדים, התרגומים ישנים והשמות מעוררי היראה באה לעזרתנו לפני הוצאת עם עובד, והוציאה מחדש את הספרון הזה, "מחווה לשישה סופרים של המאה העשרים". יש פה שישה סיפורים קצרים ומושלמים – אחד של ג'ויס, אחד של קפקא, אחד של באבל, אחד של בורחס, אחד של פוקנר ואחד של קאמי, ושש הזדמנויות לגלות סופר קלאסי שישנה את חייכם. ואם לא, אז להרוויח את הזכות להגיד "קראתי משהו שלו".
ואם אין לכם כח לקרוא: אי אפשר לטעות באף אחד מהשישה האלה, אבל אם אתם חייבים משהו ספציפי – כמה נעים ואנושי היה ג'ויס לפני שהפך לנפיל שכתב את יוליסס.
אמנות הבישול הסובייטי / אניה פון ברמזן (הכורסא)
מה נשים רוצות? ספרי בנות שגם יש בהם אוכל. כמו "צרבת" של נורה אפרון ו"שום וספירים" של רות ריישול. מחברת "אמנות הבישול הסובייטי" עושה טריק מלוכלך: היא זורקת בתחילת הטקסט פרומקינה וסוסיסקי, קוטלטי וקולביאקה, יודעת שיש בעולם מספיק סבתות סובייטיות וצעירות הלוקות בתאוות וינטג' ואוסטלגיה (נוסטלגיה למזרח אירופה) שייקראו. ליתר בטחון היא מזכירה בעמוד השני חזרת, וודקה ואת האביב של פראג, והעניין סגור. רק אחר כך, בעומק הספר, היא מגיעה לנושא המורכב יותר שתמיד נמצא ברקע כשמדברים על אוכל רוסי: רעב. מחסור, תלושי מזון, שוק שחור ומוות, שזה מה שקורה למי שמאבד את פנקס תלושי המזון שלו בראשון לחודש. אבל זה בסדר: נוסטלגיה היא סם בלתי מזיק יחסית, ולסבתא שלכן מגיעה מתנה.
ואם אין לכם כח לקרוא: התפייטו על מלפפונים חמוצים, סלט תפוחי אדמה, כרוב, בובליק, פודושצ'קה!
השטן נמצא בפרטים הקטנים / ג'ניפר טרייג (דיונון)
כבר בעמוד הראשון של "השטן נמצא בפרטים הקטנים", המתרגמת איריס רילוב ממציאה מילה ממש מוצלחת: קפדת. זה זרם של OCD, יישום דקדקני באופן פסיכוטי של טקסים דתיים. בעמוד 21 הוריה של המספרת מאיימים עליה שאם תמשיך באורח חיים דתי כל כך, ייגזר עליה לאכול כל חייה רק במסעדות כשרות, בהן יעליבו אותה מלצרים ישראלים גסי רוח. בעמוד 30 מוזכרת בו ביצת הפלסטיק המכילה גרביונים שמופיעה בפרק הראשון של העונה החדשה של מד מן. בעמוד 35 מופיע המשפט המופלא הבא: "יהודים אורתודוכסים אולי נראים פסיכים, אך למעשה הם בריאים לחלוטין. קריעת אם התמזל מזלך להיות גם כפייתי וגם יהודי, באמת הגרלת את ההרפתקה של חייך". הספר כולו הוא תיאור כמעט מדריכי, מצחיק ופרוע, של החיים עם OCD, והוא יעניין את כל מי שמקדיש קצת יותר מדי מחשבה לפעמים לטקס שטיפת הידיים שלו.
ואם אין לכם כח לקרוא: תתהו האם הספר הזה אנטישמי, או שסתם נדמה לכם.
ועוד כמה ספרים שיצאו בזמן האחרון:
ראשו של אדם / ז'ורז' סימנון. ספרון נוסף בסדרה המעוררת יצר אספנות של סיפורי הבלש מגרה.
את כל הילדים בעולם / טל ניצן. רומן ראשון למתרגמת והמשוררת המוערכת, על שלושה אנשים בבניין אחד בגבעתיים שחייהם נקשרים זה בזה.
כתנת משחק / תמי שני. רומן חניכה בנושא מעניין וטעון: ההגדרה העצמית של אמנית כאישה מאוהבת.
אחותו של הנגר / מירה מגן. אישה שעוברת טרגדיה איומה מסתגרת בביתה, אבל לעולם זה נראה פחות, והוא מגיע אליה.
האפשרות השלישית / עדה פגיס. קובץ סיפורים ובו אוסף של סיפורי חיים שסובבים סביב מלחמת העולם השנייה.
אמן התיקונים / עידית פוזנר. גבר בעל ידי זהב, שיודע לתקן הכל, חוזר לעיר הולדתו ומנסה לתקן גם את טעויות העבר.
עדים אילמים / נייג'ל מקרירי. תולדות מדעי הזיהוי הפלילי: הבליסטיקה, נתזי הדם, טביעות האצבע וניתוח העקבות, שהם הבסיס לאינסוף ספרים וסדרות פשע.
אני מסרב / פר פטרסון. חברי ילדות מתראים לאחר 35 שנה במפגש שמטלטל את חייהם.