לא פשוט לגשת אל ספר שכתבה ג'יי קיי רולינג. עד כמה תצליח הסופרת לסחוף אותי שוב אל מחוזות קסומים, כמו שעשתה לפני 17 שנים, עם צאתו של "הארי פוטר ואבן החכמים", ומשם אל סדרה של עוד שישה ספרים נוספים, ששאבה אליה קהילת קוראים עצומה? רק בספרייה הפרטית שלי, ישנם כמה עותקים מכל ספר בסדרה, ואני לא היחידה. בסה"כ נמכרו כ-450,000,000, אז תעשו את החישוב בעצמכם. בעצם, אל תטרחו, אפילו גוגל לא הצליח.
רולינג הסתירה את זהותה תחת השם רוברט גלבריית ויצאה אל דרך חדשה, בוחנת את אהבת המבקרים והקהל, הפעם בלי תו האיכות והפרסום של שמה. זהו מבחן שמעטים מהסופרים יכולים לעמוד בלחציו (למעשה, רק הסופרים העשירים במיוחד). הביקורות שיבחו את הספר, אבל המכירות צלעו. ואז, בכוונה או שלא, השם האמיתי מאחורי "רוברט גלבריית" נחשף וכולם נהרו אל המדפים. התרגום בעברית יצא לאחרונה, בינתיים התפרסם בחו"ל הספר השני בסדרה, העונה לשם "The Silkworm", לו נאלץ להמתין עד שיתורגם גם כן.
"קריאת הקוקייה" נפתח בערב מושלג בלונדון, בו נופלת אל מותה הדוגמנית הידועה לולה לנדרי. החקירה המשטרתית קובעת כי הדוגמנית התאבדה והתיק נסגר. אחיה של לולה, ג'ון, פונה אל קורמורן סטרייק, בלש פרטי, בוגר מלחמת אפגניסטן. את סטרייק אנחנו פוגשים בנקודת שפל בחייו לאחר שנפרד מזוגתו, לקוחות כבר לא מדלפקים על דלתו, והוא ישן במשרד כשמכתבים של חובות נערמים במגירותיו. פנייתו של ג'ון מכניסה משמעות חדשה לחייו (והזדמנות להחזיר כמה חובות) והוא, יחד עם רובין - מזכירתו, צוללים אל סיפור המוות, העדים, החשודים ושאר דפי החקירה. רולינג לוקחת אותנו בין רחובות לונדון הקרירה אל מסע בלשי קלאסי, בו נחשפים אט אט את הקרביים של אותו מאורע.
אני מודה, ניגשתי מעט ספקנית אל הספר, משתדלת לשמור על קריאה חפה מדעות קדומות, למנוע מעצמי לחפש אחר הכשפים הרגילים שג'יי קיי רולינג עושה בי. אך למרות זאת, התקשתי שלא להשתחרר מאותה מחשבה – זהו ספר מתח טוב ותו לא. הקריאה מעט איטית, ניכר כי היא מתכוונת לכתוב סדרת ספרים, ולכן חשיפת הפרטים, המתח ויכולת הצלילה אל הסיפור מתקדמים בזחילה. אך כהרגלה הטוב של רולינג, הדמויות בתיאורן הכנה והמעמיק, מושכות את הקורא לרצות לדעת עליהן עוד ועוד. כך נותרתי שבוייה במילותיה של רולינג, לא יכולה לסגור את הספר לפני סיום הפרק, אך בו זמנית מצפה בתסכול להתפתחות האירועים. רולינג לא מצליחה לשחזר את הצלחת "הארי פוטר", אבל אנחנו סולחים לה על כך, כי בכל זאת, הספר מושך ומרתק וללא ספק משאיר טעם של עוד.
את "מלכוד 22", כתב ג'וזף הלר, לאחריו הוציא עוד כמה ספרים לא רעים, סלינג'ר כתב כמה סיפורים קצרים מוצלחים, פרסם את "התפסן בשדה השיפון" ופרש לחיי בדידות. יש מקום לפקפק על ההשוואה הזו, אבל ג'יי קיי רולינג כתבה את "הארי פוטר" והיא בדרכה אל סדרת ספרי מתח חדשה, שלא תתעלה על הגאונות והברק (על המצח) שהביא איתו הסיפור העשיר על עולם הקסמים. למעשה, לא משנה לאיזו דרך תפנה, ג'יי קיי רולינג תשאר ה"אמא" של הארי פוטר, זו שכתבה עוד כמה ספרים.