מעטים הזמרים שהשפיעו על המוזיקה הישראלית כמו זוהר ארגוב. מי שכונה "המלך" נחשב עד היום לאחד מגדולי הקולות המוזיקליים שצמחו כאן, לאיש שהביא את המוזיקה הים תיכונית לקדמת הבמה, וגם לאחת הדמויות המרתקות בתרבות המקומית. לכן, לא מפתיע שבר צברי, שמגלם את זוהר במחזמר "הפרח בגני" של התיאטרון העברי, רואה בתפקיד אחריות גדולה. "אמרו לי שעושים מחזמר על זוהר, שרוצים לראות אותי ולהכין לאודישן את השיר 'אלינור'", הוא נזכר בריאיון ל-mako. "זה הצחיק אותי נורא כי לא היה לי ממש מה להכין".
למה?
"כי אלה שירים שגדלתי עליהם, חלק מהטבע שלי, מהגוף שלי. ניגשתי לאודישן וכבר באותה שיחה אמרו לי שהתקבלתי".
איך הגבת?
"זה ריגש אותי מאוד ושימח אותי מאוד. זו אחריות מאוד גדולה כי אני מאוד שונה מזוהר ביום יום שלי, וזה דרש ממני להתכונן הרבה לתפקיד. זו דמות שצריך ללכת איתה עד הסוף, אי אפשר לעשות את זה בלי התמסרות של מאה אחוז לדבר. בסוף זה הז'אנר שלי – אני עושה מוזיקה מזרחית, רוקנרול מזרחי. היה חשוב לי מהרגע הראשון לעשות את זה הכי מדויק וכנה שאני יכול. לעשות משהו שאם זוהר רואה איכשהו הוא יהיה גאה בו".
על ליהוקו של צברי למחזמר, מאת ובבימויו של מנהל התיאטרון העברי גדי צדקה, נודע באוגוסט האחרון. לצידו מככבים גם ניצן אשל, קובי מאור, ליבי פנקר, ג'ולייטה, דנה לפידות, ומלפני קצת יותר מחודש ההצגה כבר רצה ברחבי הארץ, והקהל מקבל על הבמה לא רק סיפור חיים מרתק של דמות מפתח בתרבות הישראלית - אלא גם ביצועים חדשים לכל שיריו הקלאסיים של זוהר ארגוב, מ"הפרח בגני" ועד "צל עץ תמר".
עבור צברי זה אינו תפקיד משחק ראשון. הוא אמנם בראש ובראשונה זמר, אבל כבר הספיק לככב במחזמר "זה אני" של מאור זגורי ובסדרה מבית yes "מנגן ושר". ובכל זאת, להיכנס לנעליו של זוהר ארגוב זו משימה קלה. אבל צברי מספר כי "התגובות שאי מקבל מדהימות. גם קרובי משפחה של זוהר היו במחזמר ומאוד פרגנו, תמכו ואהבו וזה ממש ריגש אותי. ממש היו להם דמעות בעיניים".
לצד הגדולה המוזיקלית שלו, זוהר היה גם עבריין מין ואדם שנוי במחלוקת. ההתמכרויות לסמים וההסתבכויות השונות בפלילים, ובראשן ריצוי מאסר על אונס, גם הן נוכחות בהצגה. אבל מבחינת צברי לא הייתה שאלה אם לקחת את התפקיד המורכב על כל צדדיו האפלים. "אני בסוף שחקן שמגיע לגלם דמות. את המחזמר הזה כתב וביים גדי צדקה וזה לא שהייתה לי החלטה מה ייכנס ואיך ייכנס, אבל אני יכול להגיד שאני מאוד גאה בתוצר הסופי.
"הסיפור של זוהר הוא סיפור מאוד טרגי. כשצללתי ללמוד את הדמות הבנתי עד כמה זה טרגי ועצוב. כל החלקים של הסוף הם רגשיים יותר. אני זוכר שעוד בהקראה, ברגע שזוהר מדבר אל אמא שלו, היו לי דמעות בעיניים. זה רגע שממש שבר אותי". על חלקו של זוהר ארגוב במאבק נגד הקיפוח של מזרחים, וייצוג המאבק הזה במחזמר, אומר צברי: "כל מה שמדובר בהצגה זו אמת לאמיתה. כמו שבמחזמר יש סצנות מורכבות ומדברים על הצדדים הלא נעימים באישיות של זוהר, אז מדברים גם על הצדדים הלא נעימים של החברה אז. חשוב ללכת עם האמת עד הסוף".
כשצופים ב"הפרח בגני", קשה שלא לחשוב שצברי נכנס למעשה לשני זוגות של נעליים גדולות - האחד של זוהר כמובן, אך השני הוא של השחקן שאול מזרחי. התפקיד של מזרחי בסרטו של ערן ריקליס "זהר" מ-1993, נחשב עד היום לייצוג המוכר ביותר לדמותו של ארגוב, והתפקיד אף זיכה את מזרחי בפרס אופיר לשחקן הטוב ביותר. כשצברי נשאל על השפעתו של הסרט על תפקידו כעת, הוא עונה: "שאול מזרחי גילם את זוהר ארגוב בצורה פנטסטית, אבל הוא עשה את זה בסרט. בתיאטרון זה משחק אחר לחלוטין. אני מאוד אוהב את מה שהוא עשה, אבל אני משתדל לעשות את הזווית שלי ולבוא בלי השפעות חיצוניות".
אחד הרגעים היותר מרגשים ב"הפרח בגני" מגיעי דווקא אחרי כשהמחזמר נגמר. בסיום כל הצגה, צברי עולה לבמה ומבקש מהקהל לשאת תפילה למען שלומם של החיילים והחזרתם של החטופים. "בכל יום ובכל רגע, גם שאני מניח תפילין וגם כשאני על הבמה, הדבר הזה מלווה אותי ואני מתפלל לשלומם של כל חיילי צה"ל ולשובם של החטופים", הוא אומר. "זה משהו שצריך לקרות עכשיו ובמהרה, ואמן שעד שהכתבה תעלה כולם יהיו בבית".
"הפרח בגני", מאת גדי צדקה | בימוי: גדי צדקה | התיאטרון העברי
ההצגות הקרובות בחודשים מרץ ואפריל | לרכישת כרטיסים