"צעד אלים": ארבעה חודשים לאחר שרשת סטימצקי הורידה ממדפיה את ספרי הוצאות כתר ומודן, וזאת בשל אי הסכמות כלכליות, כמאה סופרים וסופרות פרסמו מכתב הממוען לאייל גרינברג, מנכ"ל הרשת. "לרשת סטימצקי יש זכויות רבות בהיסטוריה של הספר העברי, וגם אחריות ציבורית ותרבותית שנגזרת ממעמדה ומגודלה המכריע בכלל החנויות", נכתב בקריאה להחזרת הספרים למדפים.
בין הסופרים, המשוררים, המתרגמים והמאיירים שחתומים על המכתב - ומשתייכים לכל הוצאות הספרים בישראל - נמנים גלילה רון-פדר-עמית, ירון לונדון, דתיה בן דור, רוני סומק, אלונה קמחי, אסא כשר, יואב בלום, נטעלי גבירץ, אוהד חמו, רותו מודן, קרן אגם, שאול אמסטרדמסקי, שרי אנסקי, גיל חובב, שרית חיים, אפרים סידון ועשרות אחרים. "הסרת הספרים היא צעד אלים, שמשמעותו: הון כלכלי חשוב יותר מהון תרבותי", נכתב מטעמם, "השלכות המעשה ועצם התאפשרותו מעוררות בנו דאגה גדולה. ישראל היא המדינה היחידה בעולם שבה כותבים וקוראים בעברית".
בפתח המכתב לגרינברג, מציינים החתומים כי "מאז יולי 2022, כל ספריהן של הוצאות כתר ומודן לא מצויים בחנויות סטימצקי ברחבי הארץ. חילוקי דעות מסחריים גרמו להורדת ספרי ההוצאה מהמדפים. מדובר, כידוע לך, בספרים מאת סופרים בעלי שם בארץ ובעולם. כרגע ועד להודעה חדשה אי אפשר למצוא ברשת חנויות הספרים הגדולה בישראל אלפי כותרים, למשל: ספרי ילדים מאת אמי רובינגר ודוקטור סוס, ספרי נוער של גלילה רון-פדר-עמית, ספרי מקור מאת סופרים כמו עמוס עוז, צרויה שלו ואהרון אפלפלד, פרוזה מתורגמת כמו ג'ון גרישם, סטפן צווייג ועוד". עוד הם מסבירים במכתב כי "העלמת הספרים כמוה כביטולם וביטול פועלם של כל אנשי הספר שמאחורי הכותר", וכי "תפקידה של הוצאת הספרים לייצר ספרים באיכות הכי טובה שניתן, ותפקידה של רשת החנויות להציע אותם לקהל".
כאמור, המכתב הפתוח מגיע לאחר מאבק מתמשך בין הוצאת מודן (שהיא גם הבעלים של הוצאת כתר) ורשת סטימצקי - שבשיאו קמפיין פרסומי נרחב שבו חובבי הספרות נקראו לרכוש ספרים בחנויות והרשתות המתחרות. בחודש אוגוסט האחרון הסבירו במודן לסופרי ההוצאה את הנסיבות שבגינן ספריהם הוסרו מהמדפים, וכתבו כי "כתוצאה ממגפת הקורונה והמשבר הגלובלי שבא בעקבותיה עלו מחירי הנייר בשיעור של למעלה מ-100%. נוסף על כך, אנחנו סופגים עליות כבדות במחירי הדפוס, הכריכה, הלוגיסטיקה ועוד. התוצאה היא שעלות הפקת הספרים הוכפלה. המצב בענף הספרים עד כה היה שכמעט כל הכסף ממכירת ספרים נשאר ברשתות, ורק החלק הקטן חוזר להוצאות הספרים ולתשלום התמלוגים לסופרים. לתנאים הכספיים של סטימצקי אין אח ורע בעולם. בעולם של פוסט קורונה, המשמעות מבחינתנו היא מכירת הספרים במחירי הפסד".
סטימצקי: אין שחר לטענת ה"בריונות"
מהוצאות כתר ומודן נמסר בתגובה: "לצערנו, אכן מדובר בצעד בריוני של סטימצקי שפוגע בראש ובראשונה במאות סופרים ובציבור הקוראים כולו. המכתב מדבר בעד עצמו".
מנכ"ל סטימצקי אייל גרינברג השיב עם מכתב תגובה המיועד לסופרים והסופרות החתומים על הקריאה:
"מכתבכם מבוסס על הנחה עובדתית שלפיה סטימצקי החליטה 'להסיר מהמדפים' את ספרי מודן. מדובר בהנחה משוללת יסוד. מי שהחליט על הוצאת ספרי מודן מחנויות סטימצקי הייתה רוני מודן. לכן, אני לא הכתובת לטרוניה (המוצדקת) שלכם, אלא רוני מודן. אפרט את הדברים בקצרה בשורות הבאות.
"בחודש אפריל 2022 פנתה אלינו מודן בדרישה לשנות את תנאי הסחר. הודענו למודן כי אין ביכולתנו להסכים לדרישתה שכן משמעותה היא 'התאבדות כלכלית'. בהמשך לכך קיימתי כמה פגישות עם רוני ועודד מודן. ניסיתי לשכנע אותם שלא להפסיק את יחסי הסחר בינינו (גם לא היה צורך ענייני בהפסקה כזו שכן כל מבצע מכירות מותנה בהסכמתה של הוצאת הספרים, ולכן מודן יכלה להמשיך ביחסי הסחר עמנו מבלי להצטרף למבצעי מכירות שאינם מקובלים עליה). הפצרתי במודן שלא לנתק את יחסי הסחר עמנו גם משום שאני מייחס חשיבות מיוחדת לכך שספרים מקוריים יימכרו בסטימצקי. אולם כל מאמצי עלו בתוהו, ורוני הודיעה לנו על ביטול ההסכם. ולא זו בלבד, אלא שרוני יזמה מסע יחסי ציבור - כולל פרסומים מכפישים של סטימצקי בטלוויזיה - שנועד ליצור את הרושם שהאשם במצב שנוצר רובץ לפתחה של סטימצקי.
"לצערי, רוני משתמשת בכם ככלי במסע יחסי הציבור שלה; מסע שכל כולו מבוסס על טענה כוזבת כאילו סטימצקי החליטה על הפסקת יחסי הסחר, וכאילו היא נהגה ב"בריונות". ואם אלה הם פני הדברים, כיצד זה שמודן היא היחידה מבין כלל הוצאות הספרים שחדלה למכור ספרים באמצעות סטימצקי? (זו כמובן שאלה רטורית; אין שחר לטענת ה'בריונות'). זכרו גם שמודן מחזיקה בשליש מרשת הספרים 'צומת' כך שהשחרת סטימצקי מועילה לרשת הספרים שהיא נמנית עם בעליה.
"ואדגיש: העובדה שרוני יזמה את ביטול הסכם הסחר אינה ניתנת להכחשה, שכן היא שלחה הודעת ביטול בכתב. בנסיבות אלה אני מתקשה להבין כיצד זה מודן מטעה אתכם, וכיצד היא מהינה להשתמש בכם באופן ציני לקידום יחסי הציבור שלה.
"וכל זאת, כאשר הפסקת המכר בחנויות סטימצקי היא הפרה בסיסית של החוזה העומד בבסיסו של כל הסכם התקשרות בין הסופר לבין המו"ל שלו. אסור שמחלוקת מסחרית תפגע בסופרים וסופרות. לצערי, מודן לא נתנה כל משקל לנזק ועוגמת הנפש שייגרמו לסופרים עקב מהלכיה.
"לכן, אם מי מכם מעוניין למכור את ספרו בסטימצקי (ישירות או באמצעות צד שלישי) אני מבטיח לכם לאפשר זאת. דלתי פתוחה בפניכם".
בתגובה למכתב של מנכ"ל סטימצקי, מסרה מנכ"לית הוצאת מודן - רוני מודן: "אני רוצה לחזור על מה שאתם כבר יודעים – מעולם לא דרשנו להוריד הספרים מהמדפים. גרינברג נקט צעד בריוני וחד צדדי ונתן הוראה לחנויות להחזיר את כל הספרים, מבלי להודיע לנו על כך. צעד זה הוא עוול נוראי כלפינו ההוצאה לאור, כלפיכם הסופרים וכלפי ציבור הקוראים בכלל. מעולם לא הודענו על הפסקת עבודה – אלא רק על שינוי בתנאים המסחריים, כפי שביקשנו וקיבלנו מכל חנויות הספרים האחרות בכל רחבי הארץ.
"לאורך כל התקופה הארוכה במהלכה ניהלנו שיחות בעניין, חזרתי ואמרתי לאנשי סטימצקי שאנו מעוניינים לנהל משא ומתן בלב פתוח ובנפש חפצה, ולהגיע לסיכומים הוגנים ברוח טובה. אני עדיין מעוניינת בכך.
"לצערי, גרינברג אמר לנו בצורה מפורשת כי על אף שהוא יודע שאנחנו צודקים, הוא לא מוכן לנהל עמנו כל משא ומתן. כעת, במקום לקחת אחריות על הצעד בו נקט משיקולי רווח שאין להם אח ורע בעולם, הוא משתמש בהטעיות ובתכסיסים".