בשלושת העשורים האחרונים ונסה באומן פיתחה באומן סגנון ייחודי וצברה קהל מעריצים נאמן. היא אפילו השיקה שיתופי פעולה מרגשים עם חברת "House & Garden", חנות המתנות של הנסיך צ'ארלס והחנות לעיצוב הבית "Farrow & Ball". אבל במשך שנותיה הארוכות כאמנית, היא מעולם לא השיקה שיתוף פעולה עם SHEIN . על כן, היא הייתה די מופתעת לגלות את אחת מעבודות האמנות שלה מרוחה על חולצה מבית ענקית האופנה המהירה.
מעריץ של באומן שלח לה מייל ובו צילום מסך של חולצה המשווקת באתר SHEIN, המעוטרת בהדפס שלקוח מציור שלה. באומן טוענת כי ענקית האופנה לקחה את היצירה שלה ועשתה בה שימוש מבלי ליצור עמה קשר. "הם אפילו לא טרחו לנסות ולשנות משהו (בציור)", אמרה באומן בריאיון לגרדיאן. "אני מציירת את הגינה שלי ואת הכפר הקטן שלי, את החיים שלי. הם לקחו את העולם שלי".
SHEIN היא חברת האופנה המקוונת הגדולה בעולם. היא הוקמה בנאנג'ינג שבסין ב-2008 וממוקמת כיום בסינגפור. החברה היא בעלת רקורד אתי מפוקפק, ורבים מפנים אליה אצבעות מאשימות בטענה שהיא אחראית לזיהום סביבתי עצום ושהיא מעסיקה עובדים בתנאים לא הומניים. ולמרות המוניטין הבעייתי שלה, SHEIN הפכה לאחת הפלטפורמות היותר פופולריות לרכישת ביגוד ואקססוריז, כשחובביה נמשכים למלאי המוצרים המתעדכן כל הזמן ולמחירים הנמוכים במיוחד.
וככל שבסיס הלקוחות של SHEIN גדל – כך גם מתארכת רשימת האמנים שטוענים כי היא גנבה את יצירותיהם. הפרת זכויות יוצרים, למרבה הצער, איננה דבר יוצא דופן, אבל נראה שבמקרה של SHEIN הפרקטיקה המפוספסת היא דפוס פעולה קבוע. באומן היא החברה הטרייה במועדון מתפתח של אמנים ומעצבים שטוענים שיצירותיהם נגנבו על ידי ענקית האופנה והודפסו על בגדים, אקססוריז או אביזרים לבית.
עשרות אנשים כבר פרסמו פוסטים ובהם הם מאשימים את ענקית האופנה בגניבת עיצוביהם, יחד עם ההאשטג #ShameOnShein שצובר תאוצה. מאייר אחד, שמוכר בזכות ציורי הגולגולות שלו, כתב בחשבון הטוויטר שלו כי " SHEIN גנבה את האמנות שלי ושמה אותה על מגן לטלפון, אני לא בטוח אם אני צריך להיות מוחמא או לכעוס". אמנית אחרת מבריטניה אמרה כי "ביליתי שעות ביצירת עיצובים חדשים ורעננים". לטענתה, היא "הרגישה חולה" כשמעריץ אמר לה שציורי הצפרדעים שלה מעטרים כעת מדבקות שנמכרות ב- SHEIN. "אני לא רוצה להיות קשורה אליהם בכלל", אמרה.
כמה חברות שטוענות שעיצוביהן הועתקו, דוגמת ד"ר מרטינס וליוויס, כבר נקטו בהליכים משפטיים. אבל במקרה של אמנים ומעצבים עצמאיים, המצב אחר – ואין להם את הזמן והאנרגיה הכרוכים למען ניהול תלונה. באומן הניחה כי הסיכוי שלה להצליח בקרב המשפטי היה כל כך קלוש, כך שאין טעם בכלל לנסות. "כעסתי שמישהו יכול פשוט לקחת משהו שעבדתי קשה כדי ליצור אותו. ברור שלא אכפת להם. אבל כל מה שאני רוצה לעשות זה לצייר, אני לא רוצה להסתבך עם עורכי דין, וזה קצת כמו סיפור דוד וגוליית".
חלק מהאמנים שנשדדו על ידי SHEIN דווקא כן ניסו להילחם בענקית האופנה. במקרה של אלנה פטרט, היא לא ניצחה בקרב. האמנית הצעירה שלחה הודעת מייל ל- SHEIN ובה היא הביעה את תסכולה מכך שהנופים העירוניים הסגלגלים שהיא מציירת מעטרים פד לעכבר מבית ענקית האופנה. "לא היה להם את האישור שלי, הם מעולם לא שאלו אותי", אמרה פטרט לגרדיאן.
היא לא קיבלה תשובה, וכשפרסמה את תלונתה ברשתות החברתיות – ענקית האופנה התנצלה בפניה. לאחר חילופי דברים, פטרט קיבלה פיצוי כספי סמלי והבטחה שזה לא יקרה שוב. אבל מאז אותה תקרית ב-2020, לדברי האמנית, ענקית האופנה כבר השתמשה ביצירתה ללא רשות בעשר הזדמנויות נוספות. "זה מתסכל כי יש להם את הכוח והמשאבים כדי לעשות שיתופי פעולה נאותים עם אמנים ועדיין להרוויח מזה הרבה כסף, אבל הם פשוט ממשיכים לגנוב, וזה פשוט לא הוגן".
#shameonshein pic.twitter.com/KyMOx1MZUc
#shameonshein #dada22 pic.twitter.com/G1IPweD1Qu