האמן האירי מאט לוקרי לקח על עצמו פרויקט מעניין: לוקרי, שעוסק בצביעה דיגיטלית של תמונות היסטוריות, החליט לתת חיים חדשים לתמונות האסירים המעונים מטול סלנג, בית הכלא הקמבודי הידוע לשמצה. המוסד התקיים תחת שלטונו של העריץ הקומוניסטי פול פוט, מוביל התנועה הקומוניסטית קמר רוז' ששלטה בקמבודיה בין השנים 1975-1979. משטרו של פוט היה אחראי לרצח העם שגבה את חייהם של לפחות מיליון ושבע מאות בני אדם, כמעט רבע מאוכלוסיית קמבודיה. טול סלנג היה אחד מהמקומות בהם התבצעו הזוועות - ומעל ל-14,000 איש קיפחו בו את חייהם.
בריאיון עם לוקרי בנושא יצירותיו שפורסם במגזין Vice בסוף השבוע האחרון, הבהיר האמן כי מטרתו בצביעת התמונות הייתה האנשת הקורבנות. אבל הקוראים הבחינו בפרט מטריד במיוחד בעבודתו של האמן: האסירים נראו מאושרים מדיי. המאמר ספג ביקורת קשה, כאשר רבים התרעמו על הבחירה האמנותית של לוקרי להוסיף חיוכים לתמונות האסירים המעונים. לאורך סוף השבוע נפתחה עצומה ברשת, הקוראת להסיר את הכתבה מהאתר לאלתר. עד יום שני האחרון, העצומה המדוברת השיגה למעלה מ-7000 חתימות, כאשר התומכים דרשו מלוקרי "בבקשה תפסיק להשתמש בתמונות של קורבנות רצח עם בקמבודיה לצורך ההתנסויות שלך והבידור שלך".
ביום שני האחרון, הודיע מגזין Vice כי הכתבה והתמונות המדוברות הוסרו מאתר האינטרנט. על פי הצהרת המגזין, "הכתבה כללה צילומים של קורבנות הקמר רוז' שעברו מניפולציה של לורי מעבר לצביעה בלבד. הסיפור לא עמד בסטנדרטים של העריכה שלנו. אנחנו מתחרטים על השגיאה ונבדוק כיצד התרחש כישלון כזה בתהליך העריכה". לאחר פרסום הצהרת Vice, הרשויות בקמבודיה הביעו התנגדות נחרצת לשימוש מכל סוג שהוא בתמונות - לאחר שסקירה ממשלתית מצאה כי מספר תצלומים אכן שונו והתווספו להם חיוכים.
בהצהרה לרשת CNN פוארנג סקונה, שרת התרבות והאמנויות של קמבודיה, הסבירה כי "השינוי שנעשה לתצלומים אלה מראה על חוסר רגישות מוחלט לאנשים שמתו, למשפחות שנאלצו להמשיך ללא יקיריהם, ולאמת ההיסטורית עצמה". השרה המשיכה ואמרה כי "אנו מבינים ומכבדים את החופש האמנותי. עם זאת, במקרה הזה, האמן חילל בבירור את זכרם של המתים ושדד את כבודם של קורבת הקמר רוז'. הצילומים המעוותים צילקו שוב וללא צורך את המשפחות ואת האומה שלנו". שקונה קראה לאמן "להפסיק באופן מיידי להפיץ את התמונות הנוראיות הללו ובמיוחד להסיר אותן מהאתר שלו ומעין הציבור". תגובה מלוקרי טרם נמסרה.
Matt Loughrey in Vice is not colourising S21 photographs. He is falsifying history: pic.twitter.com/z6J99J7BOE
Genocide
Cambodia
Photographer Matt Loughrey in Vice accused of falsifying history by colorising images and adding smiles to faces of genocide victims who disappeared #Journalism #Ethics pic.twitter.com/8bEyf21ZRx
ADDED INSULT TO INJURY. #Cambodia's Culture & Fine Arts Ministry said Irish artist #mattloughrey, who digitally added smiles to old photos of #KhmerRouge victims “seriously affect the dignity of the victims” as well as the reality of the country’s history. https://t.co/IaPKgGX3L3 pic.twitter.com/4VuVpEsnoT