כשארבעה אנשי חיי לילה מתל אביב החליטו לפתוח לפני חמש שנים תחנת רדיו ייחודית, שתשדר בימי הקיץ בלבד, התכנית הייתה בעיקר להשמיע מוזיקה שלא מוצאת את דרכה לתחנות המיינסטרים בישראל. רגע לפני ש"התדר" סוגר את עונת ההופעות החמישית שלו (בסוף השבוע הקרוב), אפשר כבר להתחיל לדבר על מוסד ששינה את הקונספט המוכר של בר תל אביבי.
מרכז הבקרה של התדר הוא למעשה תחנת שידור שממוקמת לצד פאב שוקק, שעל המטבח שלו היה ממונה בעבר השף אייל שני. במשך השנים נדדה התחנה בין שלושה מיקומים שונים בתוך העיר, כשחגיגות סיום העונה הנוכחית יתקיימו לאורך כל סוף השבוע בבית רומנו בתל אביב (דרך יפו 9) ויהיו פתוחות לקהל הרחב. בין היתר יכללו החגיגות הופעות של "גארדן סיטי מובמנט", "רד אסקס" ותקלוטים של אייל פרידמן (קוואמי), נדב רביד ועוד. אך האירוע הגדול ביותר ככל הנראה יתרחש ביום שישי בצהריים (14:00) ובמסגרתו תתקיים חפלה בכיכובו של אלי לוזון.
"מתישהו עלה הרעיון לייצר תחנת רדיו אינטרנטית. הרגשנו שחסר משהו שייקח את המוזיקה שמתנגנת בבארים וישים אותה בקונטקסט רדיואי נגיש. זה היה הטריגר הראשוני של כל הדבר", מספר איתי דראי, מבעלי המקום. "החלטנו שנעשה תחנת רדיו, נוסיף בירה ונראה מה יקרה. מהר מאוד התחילו להגיע מלא אנשים והבנו שזה אפילו יותר גדול ממה שתכננו. חלק מהדבר שעשינו היה ניפוץ קונספט הרדיו כפי שהקהל הישראלי הכיר אותו. עד אז היה משהו מאוד מרוחק ברדיו הישראלי, לא הייתה אינטרקציה בין הרדיו לקהל ואי היה אפשר לרקוד לצליליו. החיבור בין השידור למקום הוא הרעיון הבסיסי והמהותי של התדר"
מה השתנה מאז שהמקום נפתח?
"התחום של הסטרימינג נהיה מאוד נפוץ. הטכנלוגיה נהייתה פשוטה ואנשים הבינו שכל אחד יכול לעשות את זה מהבית. התדר ההפך להיות קצת יותר מתחנת רדיו גם בגלל שהבנו מה חסר לכולנו. בשנתיים האחרונות אנחנו פועלים מבית רומנו, לוקיישן יותר מתחמי והתאפשר לנו לעשות יותר תערוכות, אירועים, הופעות ומסיבות".
איך מצליחים לשמור על הקהל? יש תחושה של מיצוי?
"אנחנו כל הזמן חושבים על זה. נראה לנו שזו השנה האחרונה של התדר במתכונת הנוכחית. בשנה הבאה זה יהיה קצת אחרת, אולי פאב נודד, אולי פסטיבל - משהו אחר. בדרך כלל במקומות חדשים ההתחלה הכי קשה. יש משהו בקונספט של פופ אפ שהוא לא הגיוני. עד שדברים נהיים קלים יותר, אנחנו סוגרים וככל שעולה רמת ההשקעה הפורמט נהיה יותר קשה. מצד שני, ככה החלטנו ונתקענו עם ההחלטה הזו, שאולי בדיעבד תרמה להצלחה".
בעבר אירחתם את טריפונס וזהבה בן וביום שישי הקרוב תארחו את אלי לוזון. איך נוצר החיבור בין הקהל המאוד תל אביבי של "התדר" לאמנים?
"יש לנו יש עניין גדול בסאונד של ישראל בין שנות ה-50 ל-70 הפעילות הזו הובילה לכל מיני דברים וגם לחפלות. שיתוף פעולה הזה לא מרגיש לנו מוזר, זה הכי טבעי שיש וזה משמח. אנחנו רואים את המוזיקה הזו כמובנת מאליה, אבל אם משמיעים אותה לאנשים שלא גדלו לתוכה, הם מאוד מתלהבים. אנחנו חוגגים את החיבור בין מזרח למערב".
גם אלי לוזון מסרב לראות את החיבור כלא טבעי. "הקשר ביני לבין המקום נוצר כאשר הייתי בערב השקת 'סיפורי כיסוי', ספר שיצא בהוצאת "התדר" ומאגד את מיטב עטיפות האלבומים במוזיקה הישראלית", מספר לוזון. "הם חבר'ה צעירים ותוססים שעושים עבודת קודש. הם ביקשו שאבוא להופיע ונענתי בשמחה. ראיתי את שיטת העבודה שלהם והם מקצוענים אמיתיים".
אתה לא חושש שהקהל של ההופעה הוא לא הקהל הרגיל שמגיע לראות אותך?
"אולי לא כל הקהל שיגיע לשם פוקד אותי בהופעות רגילות, אבל אני כבר קונצנזוס המון שנים ולא שר רק מוזיקה מזרחית או ים תיכונית. אין כבר את ההפרדה הזו, היום המוזיקה היא מקשה אחת. כולם שומעים את הכול".