ביום שני האחרון פרסמה שרת החינוך יפעת שאשא ביטון פוסט בעמוד הפייסבוק שלה, בו היא הודיעה על כנס היערכות לפתיחת שנת הלימודים. את הטקסט היא פתחה במילים: "'חינוך של דעת ללא חינוך של הלב - אינו חינוך כלל'. אריסטו". לאחר מכן המשיכה וסיפרה על חשיבותו של החינוך בהוראה ועודדה מנהלי בתי ספר להפוך את מוסדם הלימודי לבית חינוך ערכי.
הבעיה היחידה? הדעות חלוקות באשר לשאלה האם אריסטו אכן אמר את הדברים המיוחסים לו. שלשום פרסמה הסופרת ושדרנית הרדיו עירית לינור פוסט נגדי בעמוד הפייסבוק שלה. "חברים יקרים, אני מזמינה אתכם להשתתף בקרב מוחות שאין יוקרתי ממנו, ולא סתם מוחות - אלא מוחות של בחורות. ויווני מת אחד", כתבה לינור. "אתמול פרסמה שרת החינוך ד"ר יפעת שאשא ביטון פוסט שלא לגמרי הבנתי, אבל הוא קשור בחינוך וגם היה בו אימוג'י לב, שתמיד מבלבל אותי".
"עכשיו, לי יש בקושי תואר ראשון בפילוסופיה ואני לא זוכרת כמעט כלום, לבד מהעובדה שאף אחד מהפילוסופים ששכחתי לא נשמע כמו מדריכת פילאטיס שעשתה הסבה לסדנאות העצמה", המשיכה לינור. "האתרים היחידים שבהם הציטוט הזה מיוחס לאריסטו הם אתרים שרמת האמינות שלהם זהה לאמינות שלי כשאני מדברת על מכאניקת קוואנטים. אני טוענת: לא אמר. לשכת השרה טוענת: כן אמר".
אז בדקנו. בחיפוש מהיר בגוגל, מספר תוצאות אכן מבטיחות כי אריסטו דיבר על חינוך דעת ולב. על פי מכון מופ"ת, בית הספר למחקר ולפיתוח תוכניות בהכשרת עובדי הוראה במכללות, אריסטו הוא בהחלט בעליו הגאים של המשפט שמיוחס לו. גם האתר של "אלינור דמרי עוזרי – פיתוח מנהיגות אישית וחברתית" מתגאה בציטוט, וכן המרכז לפיתוח סגלי הוראה בעפולה מלמד את הציטוט הנ"ל בהשתלמויות למורים, כך על פי הסילבוס שלו. אך לא הסתפקנו בתוכן ההשתלמויות של המורים העפולאים – וחפרנו עמוק יותר.
הבלוג sententiae antiquae, שמתעסק בתרבות הקלאסית, פרסם מאמר שכותרתו "ראש ולב: ציטוט המיוחס באופן שקרי לאריסטו", שמדגיש כי זה לא הגיוני שאריסטו יגיד משפט שכזה, בין היתר בשל ההפרדה בין מוח ולב שלא הייתה אופיינית לתקופה (אלא אם מדובר בתרגום כושל במיוחד למקור). מסקנתו הייתה חד משמעית: הציטוט שקרי לחלוטין.
לא ויתרנו, ופנינו לפרופ' גבריאל דנציג, חבר הסגל האקדמי של המחלקה ללימודים קלאסיים באוניברסיטת בר אילן שמלמד את תולדות הפילוסופיה העתיקה. פרופ' דנציג הסביר לנו כי אריסטו מעולם לא אמר את המשפט הזה. "אין ציטוט כזה של אריסטו. המושג 'לב' לא פועל כמו שהוא פועל באנגלית או בעברית, כמו רגשות. זה לא קשור, זה האיבר עצמו", הסביר פרופ' דנציג.
למרות זאת, טוויסט בעלילה: הוא הבהיר כי הרעיון הבסיסי לא כל כך רחוק מהגותו של אריסטו. "אריסטו כן חושב שהאופי של אדם משפיע על הדעות שלו, כך שאם אתה רוצה לשנות לו את הדעות אתה צריך קודם לשנות לו את הרגשות. אז יש בזה איזשהו ממד של אמת, אבל הציטוט לא קיים. אריסטו לא כתב את זה". גם אקדמאי בכיר נוסף איתו התייעצנו אישר כי המשפט לא רחוק כל כך מכוונתו המקורית של אריסטו, גם אם הוא מפשט את המורכבות של דבריו.
והרי לכם התשובה. ציטוט? כנראה שלא. התוכן? בגדול מאוד, כן. עכשיו אפשר לפתוח את שנת הלימודים הבאה בלב פתוח ובראש שקט.